Winnica Wieliczka Jantar 2018
O tym, że polscy winiarze uważnie śledzą najpopularniejsze na świecie trendy, pisałem wielokrotnie na łamach Winicjatywy, sporo miejsca poświęciłem też temu zagadnieniu w cyklu Polskie Drogi w Fermencie. Wina różowe nie są już wyjątkiem, a regułą, rośnie liczba dostępnych win musujących, ale największy przyrost w skali roku zanotowała kategoria win pomarańczowych. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu takie dłużej macerowane, białe wina praktycznie można było policzyć na palcach jednej ręki: Johanniter Ultra z winnicy Dom Bliskowice, Pinot Gris Orange z Winnic Wzgórz Trzebnickich czy Kadryl z Winnicy Equus oraz powstające w keweri Milvus z Winnicy de Sas i Qvevri z Winnicy Płochockich. Tymczasem do tegorocznej edycji konkursu Polskie Korki zgłoszono 16 (!) tego typu win, a i tak nie była to pełna pula tych dostępnych lub debiutujących za chwilę na rynku.
O Jantarze 2018 z Winnicy Wieliczka mówiło się właściwie od początku roku, a coraz głośniej od połowy kwietnia, kiedy nie tylko ogłoszono datę ogólnopolskiej premiery, ale i zaprezentowano pierwsze próbki degustacyjne. Wrażenia były naprawdę obiecujące, pozostawało już tylko czekać do daty oficjalnej premiery. Ta nastąpiła dzień po zakończeniu wspominanego konkursu – w czasie festiwalu Polskie wina vol. 6 w poznańskim SPOT. I potwierdziła wcześniejsze spostrzeżenia.
Jantar (naprawdę świetna nazwa dla polskiego wina pomarańczowego, co ciekawe, na etykiecie umieszczono ją także w zapisie głagolicą czyli najstarszym, znanym pismem słowiańskim) powstał w nietypowy sposób. Po zakończeniu „tradycyjnych” zbiorów (powstałe w jej wyniku wina opisywałem w tym tekście) producenci – Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła – zdecydowali w listopadzie o zebraniu z winnicy wszystkich pozostałych kiści winorośli, które zachowały się na krzakach w wyniku wcześniejszej selekcji gron. Tak, jak w przypadku gemischter satz, wszystkie grona z różnych odmian powędrowały razem do kadzi, następnie całość macerowała na skórkach przez 5 miesięcy, a gotowe wino zabutelkowano bez dodatku siarki, bez konserwantów i bez filtracji. Próbowane w czerwcu 2019 roku jest wciąż niezwykle młodym i nieujarzmionym winem, jednak już teraz imponuje świeżość i lekkość jego budowy. Dostajemy tu delikatne nuty białych owoców, herbaty, akcenty korzenne (goździki, imbir) i wyraźne, kwasowe zakończenie. Potencjał jest spory, dlatego cierpliwym zalecam otworzyć butelkę najwcześniej za rok, niecierpliwym – kupić więcej niż jedną (choć jest to bardzo limitowana produkcja). Z pewnością jedna z najlepszych prób długiej maceracji białych odmian w Polsce (88 zł). ♥♥♥♡
W podanej cenie wino zakupić można bezpośrednio w winnicy. Jantar dostępny jest także m.in. w Magazynie Wina, Wine Concept / Wino Kawa Oliwa, Wina.pl – wszystkie miejsca w Krakowie, Wineonline, Vini e Affini, Wine Corner – w Warszawie, Dwa przez Cztery w Łodzi i SPOT w Poznaniu. Będzie go można także spróbować i zakupić w czasie najbliższej edycji Zaułka Małopolskiego Wina (27 – 30.06) w Krakowie.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez producenta