Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 25

Komentarze

Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu, którego tematem jest wino do pary, pary do wina.

 

Wino i podróże – para stworzona dla siebie? W najnowszym numerze Fermentu przyglądamy się najciekawszym winiarskim miejscówkom, które warto odwiedzić, ale przyglądamy się też ciemniejszym stronom enoturystyki – gentryfikacji wiejskich okolic, niszczeniu środowiska, wypieraniu tradycyjnych praktyk.

Zapraszamy również do przeczytania reportaży z austriackiej Styrii, niesamowitej greckiej Santorini, legendarnego portugalskiego Colares oraz  Włoch: białego Piemontu, czerwonej Sycylii. Polecamy najlepsze miejscówki w Wenecji, rozkładamy na czynniki pierwsze Muscadet, „najbardziej niedoceniane wino świata”. Oceniamy też dostępne na polskim rynku wina z kartonów! 

Zapraszamy do lektury.

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

Tomasz Prange-Barczyński rozmawia ze zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów – Sebastianem Giraldo Makovejem

ELEMENTARZE
Muscadet

Kontrowersje Sławek Chrzczonowicz  i Kuba Janicki spierają się o Muscadet

TEMAT NUMERU – Wino i podróże

Sławomir Sochaj Kierunek wino
Maciej Nowicki Komunikacja na szlaku. Polskie szlaki winiarskie
Sławomir Sochaj Slow wine, slow ride. 4 trasy rowerowe idealne na weekendowy wypad
Nie tylko na wino. O miejscach, które zrobiły na nich największe wrażenie, piszą redaktorzy Fermentu
Kuba Janicki Nienoturystyka
Tomasz Prange-Barczyński Szczęście (nie tylko) w winnicy. Dobre adresy na winne wakacje

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Pociąg do wina

REPORTAŻE

Ewa Rybak Grecja. W głąb wulkanu
Tomasz Prange-Barczyński Chorwacja. Wyryte w skale
Tomasz Prange-Barczyński Włochy. Projekt Derthona
Wojciech Bońkowski MW Austria. Zielony raj
Sławomir Sochaj Włochy. Wszystko się zmienia i zostaje po staremu
Maciej Świetlik Portugalia. Ramisco wiecznie żywe
Maciej Nowicki Polska. Nowe otwarcie

PODRÓŻE

Anna Wieteska Weekend w Wenecji: Bez pośpiechu

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Enoturystyka. Wino, miejsca i ludzie

IKONY WINA

Z Frankiem Cornelissenem, autorem kultowej Magmy z Etny, rozmawia Wojciech Bońkowski MW

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o Château Rayas Châteauneuf-du-Pape 2006

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Zacznijmy od „a”
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Przyprawy
Kuba Janicki Bohater do pary. Trzy drinki do tyłu
Bartek Kieżun Konteksty. Wino w złotym kielichu
W tym sezonie polecamy

TRENDY

Sławomir Sochaj Na językach. Nie ta szybko, rosé!

INNE FERMENTACJE

Kuba Janicki Calva kameleon
Kuba Janicki Trzy prawdy

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk Dekokt w szacunku
Wojciech Bońkowski MW Bajki botów
Ewa Rybak Wino niezdobyte
Sławomir Sochaj Butelka na pokładzie
Inka Wrońska Duma i uprzedzenie

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina w kartonach bag-in-box oraz Muscadet. Polecamy również przegląd polskich win różowych. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam