Ferment – numer 25
Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu, którego tematem jest wino do pary, pary do wina.
Wino i podróże – para stworzona dla siebie? W najnowszym numerze Fermentu przyglądamy się najciekawszym winiarskim miejscówkom, które warto odwiedzić, ale przyglądamy się też ciemniejszym stronom enoturystyki – gentryfikacji wiejskich okolic, niszczeniu środowiska, wypieraniu tradycyjnych praktyk.
Zapraszamy również do przeczytania reportaży z austriackiej Styrii, niesamowitej greckiej Santorini, legendarnego portugalskiego Colares oraz Włoch: białego Piemontu, czerwonej Sycylii. Polecamy najlepsze miejscówki w Wenecji, rozkładamy na czynniki pierwsze Muscadet, „najbardziej niedoceniane wino świata”. Oceniamy też dostępne na polskim rynku wina z kartonów!
Zapraszamy do lektury.
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
Tomasz Prange-Barczyński rozmawia ze zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów – Sebastianem Giraldo Makovejem
ELEMENTARZE
Muscadet
Kontrowersje – Sławek Chrzczonowicz i Kuba Janicki spierają się o Muscadet
TEMAT NUMERU – Wino i podróże
Sławomir Sochaj Kierunek wino
Maciej Nowicki Komunikacja na szlaku. Polskie szlaki winiarskie
Sławomir Sochaj Slow wine, slow ride. 4 trasy rowerowe idealne na weekendowy wypad
Nie tylko na wino. O miejscach, które zrobiły na nich największe wrażenie, piszą redaktorzy Fermentu
Kuba Janicki Nienoturystyka
Tomasz Prange-Barczyński Szczęście (nie tylko) w winnicy. Dobre adresy na winne wakacje
Ewa Rybak Grecja. W głąb wulkanu
Tomasz Prange-Barczyński Chorwacja. Wyryte w skale
Tomasz Prange-Barczyński Włochy. Projekt Derthona
Wojciech Bońkowski MW Austria. Zielony raj
Sławomir Sochaj Włochy. Wszystko się zmienia i zostaje po staremu
Maciej Świetlik Portugalia. Ramisco wiecznie żywe
Maciej Nowicki Polska. Nowe otwarcie
PODRÓŻE
Anna Wieteska Weekend w Wenecji: Bez pośpiechu
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Enoturystyka. Wino, miejsca i ludzie
IKONY WINA
Z Frankiem Cornelissenem, autorem kultowej Magmy z Etny, rozmawia Wojciech Bońkowski MW
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Château Rayas Châteauneuf-du-Pape 2006
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Zacznijmy od „a”
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Przyprawy
Kuba Janicki Bohater do pary. Trzy drinki do tyłu
Bartek Kieżun Konteksty. Wino w złotym kielichu
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Nie ta szybko, rosé!
INNE FERMENTACJE
Kuba Janicki Calva kameleon
Kuba Janicki Trzy prawdy
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk Dekokt w szacunku
Wojciech Bońkowski MW Bajki botów
Ewa Rybak Wino niezdobyte
Sławomir Sochaj Butelka na pokładzie
Inka Wrońska Duma i uprzedzenie
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina w kartonach bag-in-box oraz Muscadet. Polecamy również przegląd polskich win różowych. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.