Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Silesian Szato Bagno

Komentarze

Fanom polskich win dolnośląskiej Winnicy Silesian nie trzeba szczególnie przybliżać – to producent, który od debiutu w 2019 roku utrzymuje się w ścisłej czołówce najlepszych polskich winiarni. Jednocześnie w żaden sposób nie osiada na laurach. Nie tylko kontynuuje udaną passę wśród swoich „standardowych” win (w ostatnim czasie opisywałem je m.in. tutaj i tutaj), ale i rozwija zupełnie nowe projekty. Nie mam wątpliwości, że ten rok należał do pomysłu kryjącego się pod jedną z najbardziej nieszablonowych nazw – Szato Bagno, o którym po raz pierwszy wspomniałem przy okazji relacji z festiwalu Winiarze i Gastro Miasto. Przypomnę, że za Szato Bagno (od nazwy wsi Bagieniec, w której znajduje się nie tylko sama winiarnia, ale i zabytkowy pałac) kryje się linia niskointerwencyjnych win o zdecydowanie bardziej szalonym charakterze – tak jeśli chodzi o samą stylistykę, jak i nazwy czy etykiety. W sprzedaży pojawiały się stopniowo (poczynając od prezentacji w Dublinie), dziś mamy już komplet, a że każde z nich jest na swój sposób szczególne, przyszedł czas na pełną recenzję.

Patataj 2020

Kupaż rieslinga i roter rieslinga, który powstał metodą Merreta, a więc z drugą fermentacją w butelce, lecz bez degorżowania. Pozostawiony w butelce osad jeszcze bardziej podbija strukturę całego wina, ale nawet bez tego byłby to „kawał wina”. Dobre, wyraźne musowanie, sporo dojrzałych, żółtych owoców, trochę nut korzennych, szczypta przypraw i fajna, cytrusowa kwasowość. Równie dobrze cieszy solo, co w rozmaitych połączeniach kulinarnych (80 zł). ♥♥♥♡+

Pieseccco 2020

Ten kupaż rondo, regenta i cabernet cortis powstaje identyczną metodą. Akcenty rozłożone są tu nieco inaczej – wino jest lżejsze, ale i mocniej orzeźwiające od poprzednika. Pełne aromatów czerwonej porzeczki, truskawek, malin i młodej wiśni, z nutami pestek i wyraźniej zaznaczoną kwasowością. Dużo radości! (80 zł). ♥♥♥♡

Rondo-Vous 2021

Odkrycie tego roku i jedno z polskich win, które z pewnością zapamiętam na dłużej. Znakomity pomysł na wykorzystanie odmiany rondo. Podczas gdy wielu rodzimych winiarzy za wszelką cenę próbuje na bazie tej odmiany wyprodukować poważne czerwone wino, Silesian poszło w zupełnie inną stronę. Rondo-Vous przeszło częściową macerację węglową i spontaniczną fermentację, ma zwiewną budowę i pełne jest aromatów czerwonej porzeczki i młodej wiśni. Do tego dochodzi bardzo orzeźwiający finisz. Lekko schłodzone, świetnie sprawdzało się latem, ale i zimą znajdzie zastosowania – choćby jako towarzysz gulaszu (80 zł). ♥♥♥♥

Dziki Taboon 2020

Choć pozostaję wiernym fanem macerowanego roter rieslinga, z zainteresowaniem oczekiwałem możliwości spróbowania drugiego z pomarańczowych win tego producenta. To blend souvignier gris, seyval blanc i hibernala, który macerował na skórkach przez dwa miesiące, a następnie dojrzewał w stalowych zbiornikach. W bukiecie to wciąż młode wino, przewija się tu jeszcze trochę łodygowych akcentów, ale i nut orzechowych. W smaku stoi wyraźnie po stronie owocu, prezentując nuty żółtego jabłka, mandarynek, ziół i orzecha. Tanina jest wyczuwalna, podobnie jak potencjał na kolejne lata (100 zł). ♥♥♥♡

Souvignier Gris 2020

Chciałbym uspokoić, że dobrze mają się także wina ze znanymi już etykietami, czego najlepszym dowodem jest ten souvignier gris, jedno z najlepszych polskich win, jakie powstały z tej odmiany. Cieszę się, że producent nie spieszy się z premierami  – w efekcie mamy szansę zmierzyć się z bardziej dojrzałym i zbalansowanym wydaniem tego szczepu. Świetna jakość owocu, solidna struktura, aromaty dojrzałych jabłek, pigwy, moreli i grejpfruta. Jest też trochę skórki cytrynowej i białego pieprzu, gdzieś przewija się szczypta mineralności. Nie ma tu fałszywej nuty, jest za to długi, owocowy finisz. Znakomity substytut rieslinga do ryby czy pierogów na świątecznym stole (100 zł). ♥♥♥♥

W podanych cenach wina można zakupić w sklepie internetowym producenta (kliknij na link z ceną), dostępne są także w sklepach i restauracjach współpracujących z winiarnią.

Źródło win: próbowane na degustacjach / udostępnione do degustacji przez producenta.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.