7 rzeczy o tannacie
1. Co to jest tannat? – Ciemna odmiana winogron. Pochodzi z Pirenejów, karierę zrobiła w Urugwaju, a sławna stała się ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: zawiera najwięcej ze wszystkich szczepów cennego antyutleniacza – resweratrolu.
2. Jak smakuje tannat? – Tannat daje wina niezwykle ciemno zabarwione, niemal czarne, gęste jak noc, o nutach czarnych owoców takich jak jeżyna, jagoda i czarna porzeczka, oraz mocnej podporze tanin. Tannat sytuuje się dalej po ciemnej stronie spektrum smakowego niż cabernet sauvignon, bo zawiera jeszcze więcej odpowiedzialnych za ciemną barwę i garbniki polifenoli.
W winach ze swojego matecznika – przedgórza Pirenejów w południowo-zachodniej Francji – tannat daje wina tak mocno garbnikowe, że wymagają specjalnych zabiegów dla ich zmiękczenia i uzdatnienia do picia: dodatku miększych odmian takich jak merlot, długiego dojrzewania w beczkach dębowych, wymyślono nawet specjalną technikę zmiękczającą wina zwaną mikroutlenianiem.
Tannaty z łagodniejszego, cieplejszego klimatu, np. Urugwaju, zachowują jeżynowy charakter szczepu, ale są dużo gładsze i łatwiejsze w piciu – zbliżają się stylistycznie do malbeka.
3. Czy warto pić tannata? – Bardzo warto, bo wina z tannata uznawane są za najzdrowsze! Od odkrycia zjawiska „francuskiego paradoksu” w latach 90. poszukiwano jego przyczyny. Badania dowiodły prozdrowotnych właściwości występujących zwłaszcza w winach czerwonych polifenoli i stilbenów, w szczególności resweratrolu, przyczyniających się do obniżenia zawartości szkodliwego cholesterolu LDL we krwi i tym samym częściowo chroniących przed chorobami serca. Zaś zawartość resweratrolu w winach na bazie tannata jest nawet 3-krotnie wyższa od innych win czerwonych.
4. Skąd pochodzi tannat? – Tannat pochodzi z południowo-zachodniej Francji – przedgórza Pirenejów. Jego występowanie na tym obszarze udokumentowane jest od XVIII wieku, a badania dowiodły, że tannat spokrewniony jest z licznymi innymi szczepami tego rejonu, takimi jak baroque, lauzet (oba już praktycznie wymarłe), manseng noir, petit courbu.
5. Gdzie występuje tannat? – Obecnie tę odmianę uprawia się na ok. 6 tys. ha na całym świecie. Połowa tych upraw przypada na Francję – kilka apelacji w regionie Sud-Ouest (Francja Południowo-Zachodnia), przede wszystkim najbardziej znana AOC Madiran, rozległa Saint-Mont, a także mniej znane Béarn, Tursan, Côtes du Brulhois (tu głównie wina różowe) oraz leżąca już we francuskim Kraju Basków AOC Irouléguy.
W XIX wieku wraz z francuskimi imigrantami tannat trafił do Ameryki Południowej, gdzie uprawiany jest na kilkuset hektarach w Argentynie, Brazylii i przede wszystkim w Urugwaju (ponad 2 tys. ha). Tu odnalazł swój drugi dom, a dzięki łagodniejszemu klimatowi położonych blisko Atlantyku, na niskich wysokościach winnic także znacznie łatwiejszy w odbiorze styl – tannaty urugwajskie, nawet te ambitniejsze, są bardziej owocowe i mniej taniczne niż te francuskie.
6. Jeśli smakuje Ci tannat, to spróbuj… dwojga jego dzieci. Arinarnoa powstała przez skrzyżowanie tannata z cabernet sauvignon i – jak można się domyślić – daje wina wielce taniczne, ale i gładkie, z niesamowitą głębią owocu. Używana jest na małą skalę w Argentynie (Zuccardi), Brazylii, Izraelu oraz we flagowym winie Le Souverain libańskiej posiadłości Château Ksara.
Inną krzyżówką tannat x cabernet sauvignon jest ekigaïna, rodząca wina jeszcze ciemniejsze i pełniejsze! Stosuje ją m.in. turecka winiarnia Mozaık.
7. Polecane wina z tannata:
Dwie czołowe posiadłości w Madiran dostępne w Polsce to Château Montus (dostępne m.in. w Leclerc Ursynów) i Château d’Aydie (Mielżyński).
O tannatach z innej pirenejskiej apelacji – Irouléguy – czytaj tutaj.
Zobacz polecane przez Winicjatywę wina z Urugwaju. Tradycyjnie największą ofertę win z tego kraju w Polsce ma Dom Wina.