La Gioiosa Ribolla Gialla Brut
La Gioiosa Ribolla Gialla Brut
Nowość w Biedronce – musiak robiony metodą charmata z friulijskiej odmiany ribolla gialla. Pierwsze bąble z tego szczepu powstały relatywnie niedawno – w 1987 roku – ale w ostatnich dekadach ribolla ugruntowała swoją renomę świetnej bazy dla win musujących. Tu dostajemy interpretację La Gioiosy, etatowego dostawcy niezłych, marketowych prosecco.
Jak na brut wrażenie słodyczy jest zaskakująco wyraźne. Winna jest temu przede wszystkim nieco ospała kwasowość. Aromat wygrany jest na nutach jabłka, gruszki, miodu i lipy. Utrzymane w mocno owocowym stylu, z fajną pienistością i wyraźną goryczką. Za 19,99 zł nie zaszkodzi spróbować, ale nie jest to hit na miarę poprzedników. ♥♥♡
Źródło wina: zakup własny autora.