Ribolla Gialla Extra Dry
Reguta di Anselmi Giuseppe e Luigi Ribolla Gialla Extra Dry
Powodów, by sięgnąć tego lata po najnowszy numer Fermentu jest co najmniej tyle, ile stron (188). Jednym z nich jest relacja Macieja Świetlika z pionowej degustacji Ribolli Joški Gravnera, którą kilka tygodni temu poprowadziła w Warszawie Mateja Gravner, córka winiarza. Takie perełki jak to właśnie, pięknie starzejące się wino, albo Ribolla Radikona, sprawiły, że ta mało znana niegdyś odmiana z Friuli zyskała miano kultowej. Jeśli do tej pory nie trafiła jeszcze pod strzechy, to przede wszystkim ze względu na dość wysoką cenę (wina z Friuli w ogóle nie należą do najtańszych). Nic dziwnego, że do tej pory praktycznie nie pojawiała się w dyskontach a jeśli już się pojawia, tak jak teraz, to w mało dyskontowej cenie.
Mowa o ribolli w modnej wersji musującej od Reguta di Anselmi Giuseppe e Luigi, dużego producenta z Friuli, która od jakiegoś czasu jest w ofercie WinnicaLidla.pl, a ostatnio pojawiła się na półkach sklepowych. Częstuje swojską, środkowoeuropejską mieszanką nut jabłka, mirabelki i lipy. Krągła, ładnie zrównoważona, „jedzie” nie tylko na cukrze jak większość supermarketowych musiaków extra dry, ale ma trochę treści i zalążek charakteru. Fajna, choć mogłaby kosztować dwie dychy mniej (49,99 zł). ♥♥♥
Wino do kupienia w sklepach Lidla i na WinnicaLidla.pl.
Źródło wina: zakup własny autora