„Wino wszystkimi zmysłami” warsztaty sensoryczne – prowadzi Katarzyna Korzeń
Warsztaty Sensoryczne WINO WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI
chemia wina i fizjologia degustacji dla każdego
prowadząca Katarzyna Korzeń
Kurs w formie warsztatów eno-sensorycznych – dla wszystkich miłośników wina chcących lepiej poznać funkcjonowanie swoich zmysłów oraz specyfikę percepcji wina, żeby cieszyć się pełnią przyjemności degustowania.
Warsztaty przeznaczone są dla początkujących i średnio zaawansowanych konsumentów.
Kurs obejmuje 2-3 godzinne warsztaty, podczas których uczestnicy mają możliwość poznania specyfiki funkcjonowania swoich zmysłów i spojrzenia na wino z nieco innej perspektywy. Degustacja wina to nie tylko „oko, nos i usta”, to kompleksowe doznanie multisensoryczne. Warsztaty przedstawiają najważniejsze założenia neuroenologii, fizjologiczne i techniczne aspekty degustacji oraz fizyko-chemiczną i kulturową specyfikę wina.
Warsztaty prezentują podstawy najważniejszych zagadnień związanych z fizjologicznymi i technicznymi aspektami degustacji. Są prowadzone w oryginalny, łatwy i przystępny dla każdego sposób nie ograniczający się jedynie do teorii, ale obejmujący również serię ćwiczeń praktycznych.
Najważniejsze tematy:
– podstawy funkcjonowania ludzkich zmysłów w kontekście degustacji wina
– czynnik wpływające na percepcję wina, optymalne warunki degustacji
– specyfika wina w ujęciu fizyko-chemicznym i kulturowym
– smaki i aromaty w winie
– podstawy genezy smaku i aromatów wina oraz ich zmiany w czasie
– praktyka sensoryczna degustacji wina krok po kroku
– rozpoznawanie, zapamiętywanie oraz uczenie się smaków i aromatów, ćwiczenie percepcji
– podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem w kontekście fizjologii zmysłów
Zdegustujemy Wina:
Dom Jantoń BLANC DE BLANC
Turnau Świętomarcińskie
St Vincent Gewurtztraminer
Witaj Słońce Euphoria cuvee
Mickiewicz Mętlik
Turnau Rose
Turnau Pinot Noir
Czajkowski czerwone Thoma 24
Dzień dobry, czy można poprawić linki do obrazków ?