Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

„Wino wszystkimi zmysłami” warsztaty sensoryczne – prowadzi Katarzyna Korzeń

Warsztaty Sensoryczne WINO WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI

chemia wina i fizjologia degustacji dla każdego
prowadząca Katarzyna Korzeń
Kurs w formie warsztatów eno-sensorycznych – dla wszystkich miłośników wina chcących lepiej poznać funkcjonowanie swoich zmysłów oraz specyfikę percepcji wina, żeby cieszyć się pełnią przyjemności degustowania.
Warsztaty przeznaczone są dla początkujących i średnio zaawansowanych konsumentów.

Kurs obejmuje 2-3 godzinne warsztaty, podczas których uczestnicy mają możliwość poznania specyfiki funkcjonowania swoich zmysłów i spojrzenia na wino z nieco innej perspektywy. Degustacja wina to nie tylko „oko, nos i usta”, to kompleksowe doznanie multisensoryczne. Warsztaty przedstawiają najważniejsze założenia neuroenologii, fizjologiczne i techniczne aspekty degustacji oraz fizyko-chemiczną i kulturową specyfikę wina.

Warsztaty prezentują podstawy najważniejszych zagadnień związanych z fizjologicznymi i technicznymi aspektami degustacji. Są prowadzone w oryginalny, łatwy i przystępny dla każdego sposób nie ograniczający się jedynie do teorii, ale obejmujący również serię ćwiczeń praktycznych.

Najważniejsze tematy:
– podstawy funkcjonowania ludzkich zmysłów w kontekście degustacji wina
– czynnik wpływające na percepcję wina, optymalne warunki degustacji
– specyfika wina w ujęciu fizyko-chemicznym i kulturowym
– smaki i aromaty w winie
– podstawy genezy smaku i aromatów wina oraz ich zmiany w czasie
– praktyka sensoryczna degustacji wina krok po kroku
– rozpoznawanie, zapamiętywanie oraz uczenie się smaków i aromatów, ćwiczenie percepcji
– podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem w kontekście fizjologii zmysłów

Zdegustujemy Wina:

Dom Jantoń BLANC DE BLANC

Turnau Świętomarcińskie

St Vincent Gewurtztraminer

Witaj Słońce Euphoria cuvee

Mickiewicz Mętlik

Turnau Rose

Turnau Pinot Noir

Czajkowski czerwone Thoma 24