Laderas de Sedella 2015
Sedella Laderas de Sedella Ánfora 2015
W najnowszym numerze Fermentu piszę o bardzo ciekawym projekcie Sedella Vinos z leżącego na wschodzie Malagi okręgu Axarquía (apelacja Sierras de Málaga). Lauren Rosillo Marhuenda robi w tym miejscu, na wysokości 750 m n.p.m., tylko dwa czerwone wina – Sedella i Laderas de Sedella. Grona na to pierwsze pochodzą ze starej, osiemdziesięcioletniej winnicy, w której się zakochał od pierwszego wejrzenia. Na to drugie – z winnicy obsadzonej dekadę temu dokładnie tymi samymi szczepami, co tamta: garnacha, mencía, montúa, moscatel romano i romé. Dzięki nowym nasadzeniom udało się zwiększyć areał tej ostatniej, bardzo rzadkiej i występującej praktycznie tylko w Axarquíi odmiany. Kompendium Wine Grapes podaje, że jest to szczep, który lepiej nadaje się do produkcji win różowych niż czerwonych, ale Laderas de Sedella Ánfora przeczy tej opinii.
Wino fermentowało częściowo we francuskim dębie, następnie spędziło ponad rok w amforze. Minimalnie siarkowane, częstuje aromatami czerwonych owoców, jagód, śliwek i przypraw oraz dyskretnym zapaszkiem stajni. Esencjonalne, soczyste, ze śródziemnomorską zmysłowością i delikatną, gładką taniną. Andaluzyjska gorąca krew i górski chłód w jednym. Cena za te emocje niewygórowana (85 zł). ♥♥♥♥
Do kupienia w El Catador oraz sklepach współpracujących z importerem, m.in. wrocławskim Powinno.
Źródło wina: degustowane na zaproszenie Powinno.