Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 8

Komentarze

188 stron i 509 763 znaki tekstu – dokładnie tyle liczy sobie nowy, rekordowy pod względem rozmiaru numer Fermentu. Właśnie pojawił się w sprzedaży i jest już w drodze do naszych Prenumeratorów. Tematem numeru jest powolność. Piszemy o winach biodynamicznych, organicznych i naturalnych. Sprawdzamy jak mają się w Polsce Slow Food i produkty certyfikowane przez Demeter. Do tego, w wiosennym numerze znajdziecie smakowite reportaże z Piemontu, Rheingau, Węgier i Chile oraz recenzje ponad 300 nowości. Wybraliśmy też najlepsze wina z Chile do 60 zł i warte polecenia wina biodynamiczne.

Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina

WINO Z WIDOKIEM

Rozmowa Fermentu – z Enrico Rivetto słynnym biodynamicznym winiarzem z Barolo, rozmawia  Tomasz Prange-Barczyński
Elementarz Wina bliskie naturze – biodynamiczne, organiczne i naturalne
Kontrowersje – Ewa Wieleżyńska i Kuba Janicki spierają się o wina biodynamiczne

TEMAT NUMERU – Powoli

Larum dla siewcyKuba Janicki o tym, jak kapitalizm anektuje slowfoodowy bunt
Slow Food to zdrowy rozsądek – z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska, rozmawia Maciej Nowicki
Bigos narodowy – Zbigniew Kmieć o polskim Slow Foodzie
Tajemnica Kobierzyc – Sławomir Sochaj sprawdził, co słychać w podwrocławskiej kolebce biodynamiki
Papiery na kosmiczny smak – Inka Wrońska i Natalia Osiatynska o Demeter w Polsce
Czy wino to dobra zmiana? – Ludzie, dla których winiarstwo okazało się nowym pomysłem na życie
Na południe od Joly’ego – Sylwetki portugalskich i hiszpańskich naturalistów przybliża Sławomir Sochaj
Uśmiech szczęśliwych filozofów – O Ábrahám Pince, modnym tokajskim producencie, pisze Maciej Nowicki

REPORTAŻE

Maciej Świetlk Barolo
Tomasz Prange-Barczyński, Sławomir Sochaj Alto Piemonte
Sławomir Sochaj Rheingau
Tomasz Prange-Barczyński Cabernet franc w Villány
Tomasz Prange-Barczyński Chile

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Polubić niesłodki róż

IKONY WINA
Z Nicolasem Jolym, legendarnym loarskim winiarzem, rozmawia Wojciech Bońkowski

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o nożach
Gieno Mientkiewicz Sielskie widoczki, czyli jak tracimy oscypka
Kuba Janicki Bohater do pary: zapomniane warzywa korzeniowe
Wojciech Bońkowski Focus na: Rozbrat 20

W tym sezonie polecamy

TRENDY

Sławomir Sochaj Na językach: wino w erze zero waste
Jak oni piją? Dystrybutor filmowy i właściciel firmy Gutek Film – Roman Gutek

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Na dworze Miodowego Króla: Pasieka Jaros

PERSPEKTYWY

Ludwik Lewin – Zadziwienia na salonie smakowitej książki
Wojciech Bońkowski – Estetyka ciszy
Tomasz Prange-Barczyński – Pokorni podkładają ogień
Sławomir Sochaj – Bańka winocentryka

ZAKUPY
Blisko 60 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Oceniamy m.in. ponad 70 dostępnych na polskim rynku win chilijskich do 60 zł, wina biodynamiczne i ponad 300 nowości.

TAM BYLIŚMY
Fotoreportaż z Ferment Show 2018 Somm & Chef Dinner

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.