Ferment – numer 8
188 stron i 509 763 znaki tekstu – dokładnie tyle liczy sobie nowy, rekordowy pod względem rozmiaru numer Fermentu. Właśnie pojawił się w sprzedaży i jest już w drodze do naszych Prenumeratorów. Tematem numeru jest powolność. Piszemy o winach biodynamicznych, organicznych i naturalnych. Sprawdzamy jak mają się w Polsce Slow Food i produkty certyfikowane przez Demeter. Do tego, w wiosennym numerze znajdziecie smakowite reportaże z Piemontu, Rheingau, Węgier i Chile oraz recenzje ponad 300 nowości. Wybraliśmy też najlepsze wina z Chile do 60 zł i warte polecenia wina biodynamiczne.
Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
WINO Z WIDOKIEM
Rozmowa Fermentu – z Enrico Rivetto słynnym biodynamicznym winiarzem z Barolo, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
Elementarz Wina bliskie naturze – biodynamiczne, organiczne i naturalne
Kontrowersje – Ewa Wieleżyńska i Kuba Janicki spierają się o wina biodynamiczne
TEMAT NUMERU – Powoli
Larum dla siewcy – Kuba Janicki o tym, jak kapitalizm anektuje slowfoodowy bunt
Slow Food to zdrowy rozsądek – z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska, rozmawia Maciej Nowicki
Bigos narodowy – Zbigniew Kmieć o polskim Slow Foodzie
Tajemnica Kobierzyc – Sławomir Sochaj sprawdził, co słychać w podwrocławskiej kolebce biodynamiki
Papiery na kosmiczny smak – Inka Wrońska i Natalia Osiatynska o Demeter w Polsce
Czy wino to dobra zmiana? – Ludzie, dla których winiarstwo okazało się nowym pomysłem na życie
Na południe od Joly’ego – Sylwetki portugalskich i hiszpańskich naturalistów przybliża Sławomir Sochaj
Uśmiech szczęśliwych filozofów – O Ábrahám Pince, modnym tokajskim producencie, pisze Maciej Nowicki
REPORTAŻE
Maciej Świetlk Barolo
Tomasz Prange-Barczyński, Sławomir Sochaj Alto Piemonte
Sławomir Sochaj Rheingau
Tomasz Prange-Barczyński Cabernet franc w Villány
Tomasz Prange-Barczyński Chile
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Polubić niesłodki róż
IKONY WINA
Z Nicolasem Jolym, legendarnym loarskim winiarzem, rozmawia Wojciech Bońkowski
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o nożach
Gieno Mientkiewicz Sielskie widoczki, czyli jak tracimy oscypka
Kuba Janicki Bohater do pary: zapomniane warzywa korzeniowe
Wojciech Bońkowski Focus na: Rozbrat 20
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach: wino w erze zero waste
Jak oni piją? Dystrybutor filmowy i właściciel firmy Gutek Film – Roman Gutek
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Na dworze Miodowego Króla: Pasieka Jaros
PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin – Zadziwienia na salonie smakowitej książki
Wojciech Bońkowski – Estetyka ciszy
Tomasz Prange-Barczyński – Pokorni podkładają ogień
Sławomir Sochaj – Bańka winocentryka
ZAKUPY
Blisko 60 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Oceniamy m.in. ponad 70 dostępnych na polskim rynku win chilijskich do 60 zł, wina biodynamiczne i ponad 300 nowości.
TAM BYLIŚMY
Fotoreportaż z Ferment Show 2018 Somm & Chef Dinner