I Heart Prosecco
Freixenet Copestick/Casa Vinicola Morando I Heart Prosecco Extra Dry
Prosecco w wersji Extra Dry podbija polskie supermarkety. Wygląda na to, że klienci już oswoili się z nieco mylącą nazwą tej kategorii i masowo sięgają po półwytrawne bąble z Veneto. Choć ich popularność to w dużej mierze zasługa cukru, potrafią wyraźnie różnić się między sobą stylistycznie. Pokazuje to porównanie dwóch butelek, jakie w ostatnim czasie trafiły do Biedronki. Recenzowana niedawno przeze mnie La Gioiosa Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry ma sporo materii i cukru, mało zaś kwasowości. Dzisiejsze wino dnia reprezentuje biegunowo odmienny styl.
Najpierw jednak kilka słów o samej marce, stworzonej przez Henkell & Co., giganta, będącego częścią grupy Oetker, który zasłynął niedawno nabyciem większościowego pakietu Freixeneta, popularnego producenta cavy. I Heart to seria marketowych win ze znanych regionów i szczepów, które wypuszczane są pod wspólną nazwą. Znajdziemy tu praktycznie wszystko, co ma potencjał sprzedażowy – od szampana po rioję. Jak na globalny do bólu projekt efekt – przynajmniej jeśli chodzi o to prosecco – jest niezły. Wino ma czysty, jabłko–brzoskwiniowy aromat z lekką nutą kwiatową i wyraźną, cytrusową kwasowość. Soczyste, odświeżające i nieźle zrobione. Nie jest tanio jak na Biedronkę, ale i tak warto (24,99 zł). ♥♥♡
Źródło wina: zakup własny autora.