Garnacha przez wszystkie przypadki
Garnacha w rękach młodego pokolenia i bardziej niż zwykle owocowy priorat – takich tematów możecie spodziewać się w tym tekście, a jest on efektem degustacji nowych roczników win stworzonych przez dwie generacje rodziny Jordiego Miró. Jordi znany jest z tworzenia klasycznych, choć lekko uwspółcześnionych win z regionu Terra Alta (o którym szerzej pisaliśmy tutaj). Natomiast jego córki, Andrea i Aida, wszystkie karty postawiły na odmiany garnachy – białą i czerwoną. Na koniec przeniesiemy się o jakieś 150 km dalej, by pokazać intrygujące czerwienie od Vinícola del Priorat.
Zacznijmy od Terra Alta, gdzie starsza córka Andrea przekonuje nas, że biały szczep garnacha blanca jest najlepszym nośnikiem terroir tego regionu. Neutralność aromatyczna tego szczepu i jego elastyczność w procesie produkcji skłoniły młodą winiarkę do eksperymentów z różnymi stylami win z wykorzystaniem garnachy. Od mineralnej, powściągliwej bieli, poprzez macerację w różnych zbiornikach, aż po musowanie i słodycz z podsuszonych owoców. Andrea nazwała swoją linię win Naturalment: White Grenache Textures. Podczas degustacji, którą osobiście prowadziła rodzina Miró we Wrocławiu, miałam okazję spróbować trzech z sześciu „tekstur” i muszę przyznać, że młoda winemakerka miała nie tylko intuicję co do wyboru odmiany winogron, ale także umiejętność osiągnięcia doskonałego balansu w winach.
Textura 3 Naturalment Ancestral 2021
To musujące wino produkowane metodą pradawną, które po zakończonej fermentacji w butelce, jest degorżowane i ponownie zakapslowane, co jest dość nietypowe w przypadku pet-natów. Podczas degustacji mieliśmy także okazję samodzielnie degorżować to wino, zanurzając szyjkę butelkę pod wodę. Wyczuwalna była kremowość wynikająca z dojrzewania na osadzie drożdżowym, ponieważ wino spędziło na nim ponad rok. W nosie jednak nie dominowały aromaty chlebowe, lecz świeżość cytrusów i nektaryn, choć w umiarkowanym stopniu. W ustach było wytrawne, o wysokiej kwasowości, z lekko słonym charakterem i aromatem dojrzałych jabłek, kiszonej cytryny oraz długim finiszem. Całość dobrze zrównoważona bez wyrazistej dzikości i bardzo satysfakcjonująca (107 zł). ♥♥♥♥
Textura 6 Naturalment Malolàctica 2022
Wino fermentowało i leżakowało przez 4 miesiące w dębowej beczce, przechodząc spontaniczną fermentację jabłkowo-mlekową. Tutaj nuty maślano-jogurtowe nie odgrywają głównej roli, lecz skoncentrowane są na cytrusach, mineralności i delikatnym wpływie beczki. W ustach jest lekkie, kwasowe, o mineralnym charakterze z subtelnym akcentem ananasa. Wydaje się, że w tym przypadku można by pozwolić na dłuższe dojrzewanie w beczce i na osadzie, co przyniosłoby jeszcze lepsze efekty (88 zł). ♥♥♥♡
Textura 4 Naturalment Brisat 2022
Garnacha blanca została poddany maceracji w stalowym zbiorniku przez 15 dni. To bardzo dobrze zaprojektowany, świeży i lekki pomarańczowy styl, pozbawiony typowych nut naturalistycznych. Wino prezentuje aromaty nektarynki, herbaty, liścia laurowego, miodu i pomarańczy. W ustach taniny pojawiają się na finiszu, pozostawiając delikatną szorstkość (88 zł). ♥♥♥♡
Ennak 2022
To wino składające się z garnachy, merlota, tempranillo i carinyeny bez dębu (w linii Ennak występuje również wersja leżakowana przez 12 miesięcy w dębowej beczce). Poprzedni rocznik został oceniony przez Macieja Nowickiego jako radosne wino, najlepiej pasujące do burgera, i z tą oceną zgodziłabym się również w przypadku tego rocznika. Wino jest potężnie owocowe, ale lekkie w swojej strukturze. Ze względu na wyraźną kwasowość, aromaty czarnej porzeczki, jeżyny i wiśni dosłownie atakują podniebienie, a miękkie, lekkie taniny równoważą tę intensywność. Najlepiej podawać je lekko schłodzone (54 zł). ♥♥♥
Carignan 2019
Pochodzący z około 40-letnich krzewów i dojrzewający przez 12 miesięcy w 300-litrowej beczce. Już w nosie dzieje się intensywnie, z początku można wyczuć aromat drzewa cedrowego, pikantnych przypraw, goździków oraz nut ziemistych, a następnie delikatnie stłumiony zapach czarnych owoców, głównie czarnej śliwki. W ustach można odczuć intensywne, ale jednocześnie miękkie, otulające taniny. Później pojawiają się aromaty owoców, takie jak śliwka, malina, suszona żurawina, a także nuty ziół, czarnego pieprzu i dymu. Wino jest złożone, choć mam wrażenie, że nieco krótsze niż w poprzednim roczniku (89 zł). ♥♥♥♥
Vinícola del Priorat jest przypominającą spółdzielnię firmą zrzeszającą ok. 140 winogrodników, którzy nadzorują i zarządzają swoimi markami, począwszy od uprawy winogron aż po proces produkcji. W celu sprzedaży swoich produktów zjednoczyli się w Vinícola del Priorat. Jordi Miró, o którym wcześniej powyżej, zajmuje tutaj stanowisko dyrektora handlowego.
Priorat Onix Fusió 2021
Garnacha, carinyena i syrah z 35-50 letnich krzewów, dojrzewane 4 miesiące w dębie. Średniej struktury czerwone wino o niezwykłej intensywności smaku. Wśród mocarnych zwykle prioratów to raczej baletnica, prezentująca zwiewny taniec owoców i aksamitności beczki. W nosie dojrzałe wiśnie, jeżyny z delikatnymi nutami drewna w kominku i wanilii. W ustach bardzo miękkie z pikantnym charakterem (96 zł). ♥♥♥♥
Priorat Crianza Clos Gebrat 2019
Garnacha, carinyena i cabernet sauvignon. Wino dojrzewało rok w beczce. Choć nos ziemisty i zachowawczy, to usta są śliczne, bo obok aromatów jagód, wiśni i herbaty z malwy, ukazują coś zwiewnego i kwiecistego. Średnio zbudowane, dobrze zintegrowane, soczyste, lekko szorstkie (106 zł). ♥♥♥♥
Priorat Vi de Vila Gratallops 2020
Stare krzewy garnachy, rok w dębie. Choć jeszcze młode i charakterne, zapowiada świetną przyszłość. Wino o średniej strukturze z jeszcze nieokrzesanymi wysokimi taninami oraz wielką dawką ekstraktu. Mimo to nieprzytłaczające, delikatnie zmiękczone dębem. W nosie odsłania zapachy czarnych i czerwonych owoców, nuty ziemiste w ustach uzupełnione aromatem kawy z truskawkową długą końcówką (239 zł). ♥♥♥♥+
Importerem wszystkich win jest Ars Vini.
Degustowałam na zaproszenie importera Ars Vini.