I Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów
Polskie mistrzostwa sommelierów cieszą się coraz większą popularnością, nic więc dziwnego, że doczekaliśmy się także wersji dla juniorów. Wczoraj zakończyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. W dwudniowych zawodach w Sopocie wystąpiło 18 zawodników z Polski, Łotwy, Litwy i Słowacji. Do ścisłego finału przeszli Roberts Brencēns z Łotwy, Adam Michocki, pracujący na co dzień w Londynie, i Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Na najwyższym stopniu podium stanął ten ostatni.
Organizatorem zawodów było Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Mogły w nich wziąć udział osoby mające nie więcej niż 30 lat i pracujące jako sommelierzy. Konkurencje były prowadzony po angielsku.
Eliminacje składały się m.in. z testu z wiedzy o winie, degustacji w ciemno oraz części praktycznej z zakresu serwisu i sprzedaży wina. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności. Wśród zadań znalazły się m.in. degustacja w ciemno, zaproponowanie wina do konkretnych rodzajów sera i obsługa trzech stolików. Trójka finalistów musiała też określić nazwę koktajlu na podstawie listy składników i popisać się znajomością francuskiej nomenklatury gastronomicznej.
Wszystkim finalistom, a w szczególności Kamilowi Wojtasiakowi, gratulujemy i życzymy sukcesów w kategoriach seniorskich.