Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Mistrzostwa Polski Sommelierów Amatorów

Komentarze

Zostań domowym sommelierem! Z okazji XIII Mistrzostw Polski Sommelierów (tych profesjonalnych) portal Winicjatywa zaprasza do zabawy. Wypełnij test i zdobądź cenne winiarskie nagrody: butelkę dobrego wina, sommelierski korkociąg, torbę na butelki. Nagrodzimy 10 osób z najwyższą punktacją.

UWAGA! Test należy wypełniać bez Google’a wyłącznie na podstawie własnej wiedzy. Podejdź do niego uczciwie, jakby test odbywał się w prawdziwych warunkach egzaminacyjnych.

* Test powstał na podstawie faktycznego testu z eliminacji Mistrzostw Polski Sommelierów, edycja + dodatkowe pytania © Winicjatywa.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • janku

    Kiedy wyniki mistrzostw?

  • Wojciech Bońkowski

    Prawidłowe odpowiedzi w naszym teście:

    1. Z jakiej odmiany winorośli robi się obowiązkowo wino Chianti? Odp.: Sangiovese.
    2. Jakiego koloru są następujące odmiany winorośli?
    Arinto – białe
    Agiorgitiko – czerwone
    Catarratto – białe
    Cinsault – czerwone
    Counoise – czerwone
    Godello – białe
    Mauzac – białe, różowe lub czerwone
    Mencia – czerwone
    Niellucciu – czerwone
    Scheurebe – białe
    3. Jaki kraj w 2010 roku wyprodukował najwięcej wina na południowej półkuli? Odp.: Argentyna.
    4. Jak nazywa się najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Niemiec? Odp.: Saksonia (Sachsen).
    5. Wymień wszystkie apelacje kontrolowanego pochodzenia w regionie Szampania:
    AOC Champagne, AOC Champagne Premier Cru, AOC Champagne Grand Cru, AOC Coteaux Champenois, AOC Rosé des Riceys.
    6. Skojarz najpopularniejsze regiony winiarskie z rodzajami gleby:
    Bordeaux – żwir
    Burgundia – gliniasto-wapienna
    Etna – lawa
    Priorat – łupek
    Szampania – kreda
    Tokaj – glina
    7. W jakiej temperaturze należy serwować wino Sancerre?
    Odp.: białe – 10–12C, różowe 12–14C, czerwone 14–16C.
    8. Zaproponuj wino do dania: szparagi białe zapiekaną z szynką parmeńską.
    Winicjatywa generalnie rekomenduje do tego dania wino białe średnio ciężki (Veltliner, Pinot Bianco), ew. różowe, ale uznawaliśmy szerokie spektrum odpowiedzi. Nie przekonał nas jednak Pan, który proponował Cabernet Sauvignon ;-)
    9. Zaznacz określenie pasujące do Jack Daniel’s. Odp.: Tennessee whiskey.
    10. Wymień składniki standardowego napoju mieszanego Cosmopolitan. Odp.: wódka, triple sec, sok żurawinowy, sok z limonki (lub cytryny).

  • Wojciech Bońkowski

    Konkurs rozstrzygnięty! Mistrzem Polskim Sommelierów Amatorów z wynikiem 57 pkt. na 65 możliwych zostaje Joanna W. Gratulujemy!

    Kolejne miejsca zajęli: Piotr W., Igor L., Rafał Sz., Małgorzata O., Dominika O., Jan B., Jakub S., Artur L., Karolina J. Wszyscy otrzymają od nas winiarskie upominki. Fundatorem nagród jest California Wines Polska – jeden ze sponsorów Mistrzostw Polski Sommelierów (profesjonalistów).

    Wkrótce kolejne konkursy!