Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 9

Komentarze

188 stron – dokładnie tyle liczy sobie nowy, letni numer Fermentu, który właśnie pojawia się w sprzedaży i rusza w drogę do naszych Prenumeratorów. Tematem numeru jest Polska. Piszemy o tym, co i jak piją Polacy, zaglądamy do kieliszków dwudziestolatków, do Radomia, Lublina, Kielc, Gliwic, Opola, Rzeszowa, Zielonej Góry, Bydgoszczy, Olsztyna, a nawet na stacje benzynowe. W najnowszym numerze znajdziecie też reportaże z Madery, Wachau, Północnej Dalmacji, Kalifornii (aż dwa!) i RPA. Do tego najlepsze wina bezalkoholowe i vinho verde dostępne na polskim rynku, felietony Waszych ulubionych autorów (w tym po raz pierwszy Ewy Rybak!) i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu.

Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina

Rozmowa Fermentu – z Pawłem Gąsiorkiem, właścicielem Domu Wina, rozmawia Kuba Janicki

Elementarz
Polska
Wina różowe
Kalifornia

Kontrowersje – Wojciech Bońkowski i Sławomir Chrzczonowicz spierają się o wina bezalkoholowe

TEMAT NUMERU – Jak pije Polska

Niewiele, ale coraz lepiej – do kieliszka Polaków zagląda Sławomir Sochaj
Pokolenie Instagrama –  co pije młodzież, sprawdza Maciej Nowicki
Wino w polskich miastach – raport Fermentu
Z dala od metropolii –  z prezesem TiM-u Mariuszem Glenszczykiem rozmawia Tomasz Prange-Barczyński 

REPORTAŻE

Mateusz Papiernik Madera
Sławomir Sochaj Wachau
Maciej Świetlik Północna Dalmacja
Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia: czas winiarskich wariatów
Sławomir Sochaj Kalifornijscy garażowcy
Wojciech Bońkowski RPA

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Enoturystyka w Polsce

BURZA W KIELISZKU
Wojciech Bońkowski i Ewa Rybak spierają się o Alheit Nautical Dawn 2017

NAUKA
Zmierzch win, jakie znamy? – Sławomir Chrzczonowicz o zmianach klimatycznych

IKONY WINA
Z Véronique Drouhin z Domaine Drouhin rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o rabarbarze
Inka Wrońska Zgodnie z literą: makaroniki
Kuba Janicki Bohater do pary: młode ziemniaki
Inka Wrońska Fokus na: Jadkę
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach: chleb i wino
Jak oni piją? – z Grzegorzem Kasdepke, Kawalerem Orderu Uśmiechu, jednym z najsłynniejszych polskich autorów książek dla dzieci i młodzieży, rozmawia Inka Wrońska

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Trzy muzea wódki: każde inne, każde fajne

PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin – Niespodzianki włoskiej prowincji
Wojciech Bońkowski – Przyjaźń czy kochanie?
Tomasz Prange-Barczyński – Enoteka Pozezdrze
Sławomir Sochaj – Trzypasmówka do Sonomy
Ewa Rybak – Rozpusta Plus

ZAKUPY
Blisko 50 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Oceniamy m.in. ponad 40 dostępnych na polskim rynku win bezalkoholowych, vinho verde i ponad 200 nowości.

TAM BYLIŚMY
Fotoreportaż z Drugich urodzin Fermentu

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.