Ferment – numer 9
188 stron – dokładnie tyle liczy sobie nowy, letni numer Fermentu, który właśnie pojawia się w sprzedaży i rusza w drogę do naszych Prenumeratorów. Tematem numeru jest Polska. Piszemy o tym, co i jak piją Polacy, zaglądamy do kieliszków dwudziestolatków, do Radomia, Lublina, Kielc, Gliwic, Opola, Rzeszowa, Zielonej Góry, Bydgoszczy, Olsztyna, a nawet na stacje benzynowe. W najnowszym numerze znajdziecie też reportaże z Madery, Wachau, Północnej Dalmacji, Kalifornii (aż dwa!) i RPA. Do tego najlepsze wina bezalkoholowe i vinho verde dostępne na polskim rynku, felietony Waszych ulubionych autorów (w tym po raz pierwszy Ewy Rybak!) i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu.
Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
Rozmowa Fermentu – z Pawłem Gąsiorkiem, właścicielem Domu Wina, rozmawia Kuba Janicki
Elementarz
Polska
Wina różowe
Kalifornia
Kontrowersje – Wojciech Bońkowski i Sławomir Chrzczonowicz spierają się o wina bezalkoholowe
TEMAT NUMERU – Jak pije Polska
Niewiele, ale coraz lepiej – do kieliszka Polaków zagląda Sławomir Sochaj
Pokolenie Instagrama – co pije młodzież, sprawdza Maciej Nowicki
Wino w polskich miastach – raport Fermentu
Z dala od metropolii – z prezesem TiM-u Mariuszem Glenszczykiem rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
REPORTAŻE
Mateusz Papiernik Madera
Sławomir Sochaj Wachau
Maciej Świetlik Północna Dalmacja
Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia: czas winiarskich wariatów
Sławomir Sochaj Kalifornijscy garażowcy
Wojciech Bońkowski RPA
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Enoturystyka w Polsce
BURZA W KIELISZKU
Wojciech Bońkowski i Ewa Rybak spierają się o Alheit Nautical Dawn 2017
NAUKA
Zmierzch win, jakie znamy? – Sławomir Chrzczonowicz o zmianach klimatycznych
IKONY WINA
Z Véronique Drouhin z Domaine Drouhin rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o rabarbarze
Inka Wrońska Zgodnie z literą: makaroniki
Kuba Janicki Bohater do pary: młode ziemniaki
Inka Wrońska Fokus na: Jadkę
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach: chleb i wino
Jak oni piją? – z Grzegorzem Kasdepke, Kawalerem Orderu Uśmiechu, jednym z najsłynniejszych polskich autorów książek dla dzieci i młodzieży, rozmawia Inka Wrońska
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Trzy muzea wódki: każde inne, każde fajne
PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin – Niespodzianki włoskiej prowincji
Wojciech Bońkowski – Przyjaźń czy kochanie?
Tomasz Prange-Barczyński – Enoteka Pozezdrze
Sławomir Sochaj – Trzypasmówka do Sonomy
Ewa Rybak – Rozpusta Plus
ZAKUPY
Blisko 50 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Oceniamy m.in. ponad 40 dostępnych na polskim rynku win bezalkoholowych, vinho verde i ponad 200 nowości.
TAM BYLIŚMY
Fotoreportaż z Drugich urodzin Fermentu