Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 3

Komentarze

Pora na trzeci numer FERMENTU, który właśnie rusza w podróż do naszych prenumeratorów i wybranych sklepów z winem. Jesteśmy już obecni w blisko 20 miastach Polski, a liczba sklepów, wine barów i restauracji, w których nas znajdziecie, ciągle rośnie. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji sięgnięcia po Ferment, najnowszy numer jest świetną okazją, żeby to nadrobić. Tym razem czekają na Was aż 164 strony tekstów od Waszych ulubionych autorów i naprawdę długa lista win wartych zakupu! W najnowszym numerze najwięcej miejsca poświęcamy „najjaśniejszym gwiazdom na firmamencie wina” – barolo, châteauneuf i prioratom. Zachęcamy do zakupu!

Spis treści:

ROZMOWA FERMENTU – z Beatą Gawędą rozmawia Maciej Świetlik

O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj

WINO W KSIĄŻKACH –  Sławomir Sochaj o książce Wino. Praktyczny przewodnik. Wine Folly

WINO Z WIDOKIEM – najpiękniejsze winnice świata

TEMAT NUMERU
Elementarz Barolo
Kontrowersje – dwugłos Marka Bieńczyka i Macieja Świetlika w sprawie barolo
Burza w kieliszku – Clerico Barolo Percristina 1999
Reportaż z Barolo – Wojciech Bońkowski przygląda się z bliska z bliska dolce vita najsłynniejszej apelacji Piemontu
Elementarz Prioratu
Kontrowersje wokół Prioratu – rozkosz dla zmysłów (Wojciech Bońkowski) czy region z problemami (Sławomir Chrzczonowicz)?
Reportaż z Prioratu – o trzecim życiu katalońskiego regionu pisze Wojciech Bońkowski
Elementarz Châteauneuf-du-Pape
Kontrowersje – Krzysztof Dobryłko i Paweł Białęcki po przeciwnych stronach sporu o châteauneuf
Reportaż z Châteauneuf-du-Pape – Wojciech Bońkowski zastanawia się nad fenomenem słynnej apelacji

REPORTAŻE
Brunello di Montacino – o problemach i nadziejach brunello pisze Maciej Nowicki
Kanada – kanadyjskiemu winiarstwu przyglądają się Marek Bieńczyk i Paweł Bravo

IKONY WINA
Z Bruno Pratsem, partnerem w projekcie Prats+Symington rozmawia Ewa Rybak

POLSKIE DROGI
Z Adamem Radolińskim, reżyserem pierwszego filmu o polskim winie, rozmawia Maciej Nowicki

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro – Okolice Oksfordu
Fakty i mity – Natalia Osiatyńska tym razem o maku
Bohater do pary – „Śledztwo” Pawła Białęckiego
Fokus na Water & Wine – restaurację recenzuje Wojciech Bońkowski
W tym sezonie polecamy najlepsze miejsca na winnej mapie Polski

TRENDY
Fine dining – Norbert Dudziński o przyjemności wyboru wina z karty
Jak oni piją? – z Justyną Sobolewską rozmawia Maciej Świetlik
Na językach – o karierze pastrami i łączeniu go z winem pisze Sławomir Sochaj

SPOŁECZEŃSTWO
Wino w Kościele – Łukasz Modelski o zasłużonych dla historii wina benedyktynach i cystersach
Wino w Kościele 
– Maciej Świetlik sprawdził, jak i co pije się dzisiaj w polskim Kościele

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Podatkiem w pommarda
Tim Atkin MW – Wielkie, czyli jakie?
Ludwik Lewin – Niezależny trunek z Katalonii (francuskiej)
Sławomir Sochaj – Wysoka temperatura w Hiszpanii

ZAKUPY – 55 strony z wyborem najlepszych win na rynku. W tym numerze oprócz polecamy barolo, châteauneuf i prioraty polecamy także wina musujące do 150 zł i sherry.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.