Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 1

Komentarze

Przedstawiamy FERMENT! Zupełnie nowe pismo o winie wydawane przez zespół Winicjatywy.

Ferment dostępny jest w prenumeracie oraz wybranych sklepach z winem (Wine Corner Warszawa, Mielżyński Warszawa-Powązki, Warszawa-Czerniaków oraz Poznań – lista cały czas się wydłuża). Zachęcamy do zakupu i przedstawiamy spis treści pierwszego numeru:

ROZMOWA FERMENTU – o winie i życiu z Markiem Kondratem rozmawia Wojciech Bońkowski

O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj

WINO Z WIDOKIEM – najpiękniejsze winnice świata

TEMAT NUMERU
Vinho verde, prosecco, sauvignon blanc – elementarz
Kontrowersje – o vinho verde spierają się Ewa Rybak i Sławomir Chrzczonowicz
Kontrowersje – o prosecco spierają się Maciej Nowicki i Izabela Kamińska
Kontrowersje – o sauvignon blanc z Nowej Zelandii spierają się Maciej Świetlik i Ewa Wieleżyńska

REPORTAŻ – porto z XIX wieku degustuje Sławomir Sochaj

IKONY WINA – z Istvánem Szepsym rozmawia Wojciech Bońkowski

POLSKIE DROGI – nowinki w polskim winiarstwie przedstawia Maciej Nowicki

PRZY STOLE
Książkę Pedant w kuchni recenzuje Bogusław Deptuła
Fakty i mity o oliwie z oliwek omawia Natalia Osiatynska
Wina najlepiej pasujące do pomidora omawia Izabela Kamińska
Restaurację Kieliszki na Hożej recenzuje Ewa Wieleżyńska
Duet mistrzów – potrawę i wino polecają sommelier Paweł Demianiuk i szef kuchni Dawid Balana (Kieliszki na Hożej)
W tym sezonie polecamy najlepsze wine bary w Warszawie, Wrocławiu, Łodzi i Katowicach

TRENDY
Co zamawiają w restauracji szefowie kuchni innych restauracji? Podejrzał Norbert Dudziński, sommelier w Geranium (Michelin***)
Mocne alkohole – japońską whisky i boliwijski likier – poleca Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu Aqua Vitae
Jakie wino pije Pascal Brodnicki i Aleksander Baron? Sprawdziła Izabela Kamińska
Reaktywację kiszonek obserwuje Sławomir Sochaj
Awangarda Marlborough – nowe trendy w sauvignon blanc śledzi Maciej Świetlik
Kto w Polsce pije burgundy? Z Maciej Sondijem z Winoblisko rozmawia Wojciech Bońkowski

PERSPEKTYWY – felietony
Marek Bieńczyk pije wina szwajcarskie
Tim Atkin MW – tylko dla Fermentu słynny dziennikarz zastanawia się, czy sauvignon blanc z Nowej Zelandii jest warte swojej sławy?
Wojciech Bońkowski o fermentacji
Ludwik Lewin o kobietach i winie
Sławomir Sochaj o „zaburzeniach hiperwinnych”

ZAKUPY

Ponad 400 win zdegustował i ocenił w skali 100-punktowej Wojciech Bońkowski
m.in. porto z 1967 roku, Barolo Rivetto, nowości z Alto Adige, rewelacyjne słodkie Toro Albalá, 30 win naturalnych oraz przeglądy:
sauvignon blanc z Nowej Zelandii – 41 win
prosecco – 66 win

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Panie Wojciechu, te 400 win to jakiej miary wysiłek? Specjalnie dla „F”, czy zbieranka z „W” ? Jakby tak 10 dziennie, to w półtora miesiąca się obleci… Ale to chyba tak nie działa…? Powodzenia, czekam na pismo w skrzynce…

    • (Winicjatywa)

      Piotr Jankowski

      Ferment już w drodze do Pana!
      Nasze panele degustacyjne, gdy w ciemno porównujemy np. prosecco i sauvignon blanc, ograniczamy się do 40, maksymalnie 50 win dziennie.
      Pozostałe w tym numerze to ogólna zbieranka z tego co nadesłane i zdegustowane na mieście.
      Profesjonalny degustator powinien ocenić 400 win w 3–4 dni, jeśli jest na targach takich jak ProWein czy Vinexpo.

  • Magazynu jak nie było tak nie ma. Szkoda, bo myślałem że prenumeratorzy dostają w pierwszej kolejności a tu tyidzień po zapowiadanej premierze:/

    • (Winicjatywa)

      Aleksander Knupp

      Przy kolejnych numerach tak będzie!
      Tym razem Ferment został wydrukowany w dniu premiery, więc nie dało się rozesłać go wcześniej.
      A prenumerata została wysłana 26.06 i do wielu osób już dotarła – za opóźnienia po stronie Poczty przepraszamy.