Ferment – numer 1
Przedstawiamy FERMENT! Zupełnie nowe pismo o winie wydawane przez zespół Winicjatywy.
Ferment dostępny jest w prenumeracie oraz wybranych sklepach z winem (Wine Corner Warszawa, Mielżyński Warszawa-Powązki, Warszawa-Czerniaków oraz Poznań – lista cały czas się wydłuża). Zachęcamy do zakupu i przedstawiamy spis treści pierwszego numeru:
ROZMOWA FERMENTU – o winie i życiu z Markiem Kondratem rozmawia Wojciech Bońkowski
O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj
WINO Z WIDOKIEM – najpiękniejsze winnice świata
TEMAT NUMERU
Vinho verde, prosecco, sauvignon blanc – elementarz
Kontrowersje – o vinho verde spierają się Ewa Rybak i Sławomir Chrzczonowicz
Kontrowersje – o prosecco spierają się Maciej Nowicki i Izabela Kamińska
Kontrowersje – o sauvignon blanc z Nowej Zelandii spierają się Maciej Świetlik i Ewa Wieleżyńska
REPORTAŻ – porto z XIX wieku degustuje Sławomir Sochaj
IKONY WINA – z Istvánem Szepsym rozmawia Wojciech Bońkowski
POLSKIE DROGI – nowinki w polskim winiarstwie przedstawia Maciej Nowicki
PRZY STOLE
Książkę Pedant w kuchni recenzuje Bogusław Deptuła
Fakty i mity o oliwie z oliwek omawia Natalia Osiatynska
Wina najlepiej pasujące do pomidora omawia Izabela Kamińska
Restaurację Kieliszki na Hożej recenzuje Ewa Wieleżyńska
Duet mistrzów – potrawę i wino polecają sommelier Paweł Demianiuk i szef kuchni Dawid Balana (Kieliszki na Hożej)
W tym sezonie polecamy najlepsze wine bary w Warszawie, Wrocławiu, Łodzi i Katowicach
TRENDY
Co zamawiają w restauracji szefowie kuchni innych restauracji? Podejrzał Norbert Dudziński, sommelier w Geranium (Michelin***)
Mocne alkohole – japońską whisky i boliwijski likier – poleca Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu Aqua Vitae
Jakie wino pije Pascal Brodnicki i Aleksander Baron? Sprawdziła Izabela Kamińska
Reaktywację kiszonek obserwuje Sławomir Sochaj
Awangarda Marlborough – nowe trendy w sauvignon blanc śledzi Maciej Świetlik
Kto w Polsce pije burgundy? Z Maciej Sondijem z Winoblisko rozmawia Wojciech Bońkowski
PERSPEKTYWY – felietony
Marek Bieńczyk pije wina szwajcarskie
Tim Atkin MW – tylko dla Fermentu słynny dziennikarz zastanawia się, czy sauvignon blanc z Nowej Zelandii jest warte swojej sławy?
Wojciech Bońkowski o fermentacji
Ludwik Lewin o kobietach i winie
Sławomir Sochaj o „zaburzeniach hiperwinnych”
ZAKUPY
Ponad 400 win zdegustował i ocenił w skali 100-punktowej Wojciech Bońkowski
m.in. porto z 1967 roku, Barolo Rivetto, nowości z Alto Adige, rewelacyjne słodkie Toro Albalá, 30 win naturalnych oraz przeglądy:
sauvignon blanc z Nowej Zelandii – 41 win
prosecco – 66 win