Ferment – numer 4
Pora na czwarty już numer FERMENTU, który właśnie dociera do naszych prenumeratorów i wybranych punktów sprzedaży w całej Polsce (sprawdźcie listę sklepów, wine barów i restauracji, w których nas znajdziecie). Czekają na Was aż 164 strony tekstów od Waszych ulubionych autorów i ponad 400 recenzji win wartych zakupu! Tematem numeru są wina pomarańczowe, ale piszemy też m.in. o arcyciekawej z winiarskiego punktu widzenia Sardynii. Zachęcamy do zakupu!
Spis treści:
O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj
WINO W KSIĄŻKACH – Karolina Rychter o książce Między wódką a zakąską Aleksandra Barona i Łukasza Klesyka
WINO Z WIDOKIEM – najpiękniejsze winnice świata
TEMAT NUMERU
Elementarz win pomarańczowych
Rozmowa Fermentu – z Joškiem Gravnerem rozmawia Simon Woolf
Kontrowersje – dwugłos Pawła Białęckiego i Sławomira Chrzczonowicza w sprawie win pomarańczowych
Reportaż z Friuli – Maciej Świetlik zgłębia tajemnice pogranicza włosko-słoweńskiego
Reportaż ze Słowenii i Friuli – Wojciech Bońkowski pisze o wszystkich kolorach zagłębia win pomarańczowych
Reportaż z Moraw – Tomasz Prange-Barczyński przybliża sylwetki bohaterów pomarańczowej rewolucji za naszą południową granicą
Zmęczeni nowoczesnością – Tomasz Prange–Barczyński maluje portret pokolenia francuskich, gruzińskich i środkowoeuropejskich winiarzy zafascynowanych winami pomarańczowymi
Polskie wina pomarańczowe – Maciej Nowicki pisze o raczkującej modzie na pomarańcz wśród polskich winiarzy
Polski rynek – Maciej Nowicki rozmawia z Pawłem Woźniakiem, właścicielem Winnacji i Krakó Slow Wines.
Polski rynek – Wojciech Bońkowski rozmawia z Josephem di Blasim, właścicielem Naturalistów i prekursorem win naturalnych w Polsce.
Burza w kieliszku – Satrapezo 10 Kvevri 2014
REPORTAŻE
Sardynia – Najważniejsze odmiany wyspy przybliża Sławomir Sochaj
Sardynia – Wojciech Bońkowski o niezwykłej różnorodności sardyńskich win
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro – Postanowienie noworoczne
Fakty i mity – Natalia Osiatyńska tym razem o sushi
Bohater do pary – Maciej Sokołowski o gastronomicznym potencjale win pomarańczowych
W tym sezonie polecamy najlepsze miejsca na winnej mapie Polski
TRENDY
Fine dining – Norbert Dudziński o uczcie z winami kalifornijskimi w środku dnia
Jak oni piją? – z Markiem Niedźwiedzkim rozmawia Maciej Świetlik
Na językach – o skomplikowanej historii tacos i łączeniu ich z winem pisze Sławomir Sochaj
Portugalia – Nowe trendy w portugalskim winiarstwie przybliża Sławomir Sochaj
INNE FERMENTACJE
Piwo – Kacper Stasica o kraftowej rewolucji w Polsce
Śliwowica Łącka – Łukasz Klesyk o mistrzu słynnego destylatu i jego drogi przez biurokratyczne męki
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Godzina myśli
Tomasz Prange-Barczyński – Już nigdy nie będzie takiego lata
Ludwik Lewin – Mistyka myśli i mistyka wina
Sławomir Sochaj – Stara, sztuczna Burgundia
ZAKUPY – 55 stron z wyborem najlepszych win na rynku. W tym numerze oprócz win pomarańczowych polecamy m.in wina z Friuli, Słowenii, Sardynii, grüner veltlinery i – po raz pierwszy – mocne alkohole.