Ferment – numer 7
Nowy, siódmy numer Fermentu już jest w drodze do Prenumeratorów i ponad 50 zaprzyjaźnionych sklepów winiarskich. A w nim aż 172 strony od Waszych ulubionych autorów i oceny blisko 400 win na Święta i Karnawał.
Tematem numeru są kobiety w świecie wina, a także wina typowo świąteczne – musująca cava, mocarne amarone i deserowy tokaj.
Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
WINO Z WIDOKIEM
Elementarz Cava
Kontrowersje Cava – Krzysztof Dobryłko i Sławomir Sochaj spierają się o kondycję katalońskich musiaków
Elementarz Amarone
Kontrowersje Amarone – Szlachcic (Tomasz Prange-Barczyński) czy ściema (Wojciech Bońkowski)?
Elementarz Tokaj
Kontrowersje Tokaj – Maciej Nowicki (za) i Kuba Janicki (przeciw) po dwóch stronach barykady
TEMAT NUMERU – Szare eminencje – kobiety w świecie wina
Rozmowa Fermentu – z Mariną Marcarino, właścicielką winiarni Punset i dyrektorką stowarzyszenia Albeisa, rozmawia Maciej Świetlik
Urodzić kobiety – Ewa Rybak rozmawia z polskimi sommelierkami i menadżerkami firm z branży winiarskiej
Gender w restauracji – Tomasz Prange-Barczyński zastanawia się, dlaczego wciąż mamy w Polsce tak mało sommelierek
Wywiad z Dorli Muhr, twórczynią czołowej agencji marketingowej Wine & Partners – rozmawia Wojciech Bońkowski.
IKONY WINA
Marilisa Allegrini Szczęściara pracująca – wywiad Karoliny Rychter
REPORTAŻE
Wojciech Bońkowski Tokaj w czyśccu
Maciej Nowicki Śmierć w Neapolu
Sławomir Sochaj Douro: jak pączki w maśle
Tomasz Prange-Barczyński Silvaner: klasyka i rock and roll
Maciej Świetlik Czterdziestolatek: co słychać w Alto Adige
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Dlaczego Polacy kochają cukier w winie
POLSKI RYNEK
Sławomir Sochaj Spóźniona zmiana, czyli jak Wrocław pozostał w tyle polskiego świata wina
Maciej Świetlik Zły dotyk: jak (nie) opowiadać o winie
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o buraku
Gieno Mientkiewicz o fałszerstwach słynnych serów
Kuba Janicki Bohater do pary: kapusta
Fokus na: Bottligieria 1881 – o restauracji pisze Kuba Janicki
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Tomasz Prange-Barczyński Narciarstwo w krainie kernera
Sławomir Sochaj Na językach: street foodowa nostalgia
Ambasador Australii w RP – Paul Wojciechowski – rozmawia o winie z Maciejem Świetlikiem
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk O starych i nowych oznaczeniach wieku koniaków
PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin – O jabłkowej sztuce Bretanii
Wojciech Bońkowski – #WineToo
Tomasz Prange-Barczyński – Narodziny legendy?
Sławomir Sochaj – Dramat milionera
ZAKUPY
Blisko 50 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Oceniamy m.in. ponad 50 cav dostępnych na polskim rynku, amarone oraz wytrawne i słodkie tokaje.
TAM BYLIŚMY