Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 6

Komentarze

Nowy, szósty numer Fermentu już od jutra zacznie docierać do Was i do zaprzyjaźnionych sklepów, wine barów i restauracji. Znajdziecie w nim rekordowe 184 stron od Waszych ulubionych autorów i – jak zwykle – mnóstwo recenzji win wartych zakupu. Nowością jest dział „Wybór redaktorów”, w którym rozpisujemy się o winach szczególnie godnych polecenia. Witamy też na pokładzie nowych autorów.

Tematem numeru są Burgundia (oraz jej odzwierciedlenia) i wino w kinie. Zachęcamy do zakupu i lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej o móżdżku pałaszowanym w piżamie

O TYM SIĘ MÓWI – Ewa Wieleżyńska o roli i przyszłości winiarskich krytyków

WINO Z WIDOKIEM

TEMAT NUMERU –  Burgundia i jej odzwierciedlenia
Elementarz Burgundia
Kontrowersje Burgundia
Rozmowa Fermentu Paul Lato
Tim Atkin MW Ułamek świata
Krzysztof Dobryłko Burgundzkie ukąszenie
Sławomir Sochaj Słodki smak srebra
Wojciech Bońkowski Pinotowa demokracja

TEMAT NUMERU – Wino i kino

Tomasz Prange-Barczyński Wypluwamy nawet w kinie
Ewa Rybak Prawda srebrnego ekranu
Sławomir Sochaj Ostrygi tylko z czerwonym
Maciej Świetlik Przyzwoici ludzie piją wino
Tomasz Prange-Barczyński Filmy budzące pragnienie

REPORTAŻE

Tomasz Prange-Barczyński Opuścić Rzym
Sławomir Sochaj Monastrell z przepisu dziadka
Tomasz Prange-Barczyński Nowe życie bobala
Maciej Nowicki Polskie drogi: Wina musujące w natarciu

IKONY WINA
Kevin Judd Twórca legendy Greywacke

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: orzeszki piniowe
Gieno Mientkiewicz Panteon twarogów polskich
Kuba Janicki Bohater do pary: ser z niebieską pleśnią
Fokus na: Affogato
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Norbert Dudziński Fine dining: Co lubi książę Danii
Na językach Sławomir Sochaj o pad thaiu
Jak oni piją? Z Michałem Listkiewiczem rozmawiam Maciej Świetlik

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wódki, których nie wolno nazwać wódkami
Maciej Świetlik Polskie cydry rzemieślnicze

PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin
Tomasz Prange-Barczyński
Sławomir Sochaj

ZAKUPY Ponad 50 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Polecamy m.in. burgundy, wina z Kalifornii oraz nowoświatowe chardonnay i ponit noir.

TAM BYLIŚMY – Polskie Korski oraz Białe Czerwone

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Oczom nie wierzę… Temat numeru Burgundia i brak p. Marka Bieńczyka? Czy p. Bieńczyk przeniósł się do vinisfera.pl na dobre, tzn. już nie będzie pisywał do Fermentu?