Ferment – numer 6
Nowy, szósty numer Fermentu już od jutra zacznie docierać do Was i do zaprzyjaźnionych sklepów, wine barów i restauracji. Znajdziecie w nim rekordowe 184 stron od Waszych ulubionych autorów i – jak zwykle – mnóstwo recenzji win wartych zakupu. Nowością jest dział „Wybór redaktorów”, w którym rozpisujemy się o winach szczególnie godnych polecenia. Witamy też na pokładzie nowych autorów.
Tematem numeru są Burgundia (oraz jej odzwierciedlenia) i wino w kinie. Zachęcamy do zakupu i lektury!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej o móżdżku pałaszowanym w piżamie
O TYM SIĘ MÓWI – Ewa Wieleżyńska o roli i przyszłości winiarskich krytyków
WINO Z WIDOKIEM
TEMAT NUMERU – Burgundia i jej odzwierciedlenia
Elementarz Burgundia
Kontrowersje Burgundia
Rozmowa Fermentu Paul Lato
Tim Atkin MW Ułamek świata
Krzysztof Dobryłko Burgundzkie ukąszenie
Sławomir Sochaj Słodki smak srebra
Wojciech Bońkowski Pinotowa demokracja
TEMAT NUMERU – Wino i kino
Tomasz Prange-Barczyński Wypluwamy nawet w kinie
Ewa Rybak Prawda srebrnego ekranu
Sławomir Sochaj Ostrygi tylko z czerwonym
Maciej Świetlik Przyzwoici ludzie piją wino
Tomasz Prange-Barczyński Filmy budzące pragnienie
REPORTAŻE
Tomasz Prange-Barczyński Opuścić Rzym
Sławomir Sochaj Monastrell z przepisu dziadka
Tomasz Prange-Barczyński Nowe życie bobala
Maciej Nowicki Polskie drogi: Wina musujące w natarciu
IKONY WINA
Kevin Judd Twórca legendy Greywacke
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: orzeszki piniowe
Gieno Mientkiewicz Panteon twarogów polskich
Kuba Janicki Bohater do pary: ser z niebieską pleśnią
Fokus na: Affogato
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Norbert Dudziński Fine dining: Co lubi książę Danii
Na językach Sławomir Sochaj o pad thaiu
Jak oni piją? Z Michałem Listkiewiczem rozmawiam Maciej Świetlik
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wódki, których nie wolno nazwać wódkami
Maciej Świetlik Polskie cydry rzemieślnicze
PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin
Tomasz Prange-Barczyński
Sławomir Sochaj
ZAKUPY Ponad 50 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Polecamy m.in. burgundy, wina z Kalifornii oraz nowoświatowe chardonnay i ponit noir.
TAM BYLIŚMY – Polskie Korski oraz Białe Czerwone