Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 22

Komentarze

Czas na najnowszy, jesienny numer Fermentu, którego tematem jest wino i ziemia.

 

Terroir po francusku znaczy „ziemia”. W języku winiarskim pojęcie to oznacza sumę czynników występujących w konkretnej winnicy, które mają wpływ na jakość i smak owoców, a w konsekwencji powstającego z nich wina. W Polsce przywykliśmy do używania wymiennie ze słowem terroir terminu „siedlisko”. W najnowszym numerze przyglądamy się tej fundamentalnej dla winiarstwa naszych czasów kategorii.

Znajdziecie w nim także reportaże z fascynującej greckiej wyspy Tinos, Nizzy, gdzie powstaje najbardziej esencjonalne wcielenie barbery, Marchii, królestwa verdicchio, i chorwackiej Plešivicy, krainy genialnych, górskich bąbelków. Polecamy najlepsze miejscówki w Szampanii i Budapeszcie i rozkładamy na czynniki pierwsze blaufränkischa, czerwonego króla Europy Środkowej, znanego także jako kékfrankos, frankovka czy lemberger – tej odmianie poświęciliśmy też specjalny panel degustacyjny. Oceniamy też dostępne na polskim rynku wina z Australii do 60 zł. Tradycyjnie piszemy dużo o jedzeniu (m.in. o anchois, truflach i kuchni koreańskiej). W jesiennym numerze znajdziecie też wywiad z Agnieszką Wyrobek-Rousseau z Winnicy Wieliczka, Cukier resztkowy, czyli nasz stały dział satyryczny, oraz jeszcze więcej felietonów. 

Zapraszamy do lektury.

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Terroir
Blaufränkisch

Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o terroir, a Marek Bieńczyk i Kuba Janicki – o blaufränkischa.

TEMAT NUMERU – Wino i ziemia

Tomasz Prange-Barczyński Genius loci
Sławomir Sochaj Ściąga z terroir
Maciej Świetlik Z historii hierarchii
Wojciech Bońkowski Wokabulariusz terroirysty

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Czy mamy już polskie terroir?

REPORTAŻE

Wojciech Bońkowski Grecja. Tinos – narodziny gwiazdy
Sebastian Bazylak, Tomasz Prange-Barczyński Włochy. Ze wzgórz Monferrato
Sławomir Sochaj Włochy. Wygrać z Tycjanem
Tomasz Prange-Barczyński W krainie górskich pjenušacy 

PODRÓŻE

Kuba Janicki Tydzień w Szampanii: Krowy blanc de blancs
Michał Kiss Weekend w Budapeszcie: Gdzie się bratać?

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Dlaczego eko? Żywa winnica

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o Artadi Viña El Pisón 2012

IKONY WINA

Z Markiem Almertem, najmłodszym w historii mistrzem świata sommelierów, rozmawia Wojciech Bońkowski

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Przyziemność
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O anchois
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Historia na dwa kęsy
Kuba Janicki Bohater do pary. Trufle. Świnia, piorun, deszcz, dąb
Wojciech Bońkowski Fokus na Nolitę
W tym sezonie polecamy

TRENDY

Inka Wrońska rozmawia z Agnieszką Wyrobek-Rousseau z Winnicy Wieliczka
Sławomir Sochaj Na językach. Sauvignon versus soju

INNE FERMENTACJE

Kuba Janicki Koniak. Drugie życie wody życia

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk – Statek pijany
Wojciech Bońkowski – Poznajmy się lepiej
Ewa Rybak – Gorzki smak siedliska
Sławomir Sochaj – Szalone wina Alessandro
Inka Wrońska – Najlepsze wino świata

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku blaufränkischae oraz australijskie wina do 60 zł. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

 

 

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam