Beronia – wina wysoce gastronomiczne
W 1973 roku grupa przyjaciół, których połączyła miłość do gastronomii, postanowiła stworzyć doskonałe wina, które uzupełniałyby ich miłość do gastronomii. Tak powstało Bodegas Beronia. Dziś do tego producenta należą winiarnie w regionach Rioja i Rueda – ta druga poświęcona wyłącznie produkcji verdejo. Od pięciu dekad znakiem rozpoznawczym Bodegas Beronia pozostaje świetny potencjał gastronomiczny wielokrotnie nagradzanych win.
Skarbem winiarni są prefilokseryczne krzewy mające ponad sto lat. W winnicach producenta znajdziemy odmiany tempranillo, graciano, mazuelo, garnacha i viura. Aż 85% nasadzeń w Riosze przypada na ten pierwszy szczep.
Bodegas Beronia promuje zrównoważone rolnictwo, a część należących do producenta winnic ma certyfikat ekologiczny.
Oczywistym wyborem, jeśli chodzi o połączenia kulinarne, będą w przypadku tych win dania i produkty iberyjskie. Orzeźwiający charakter bieli daje ogromny potencjał, jeśli chodzi o łączenie z warzywami, rybami i owocami morza, oraz drobiem. Beczkowane czerwienie znajdą nić porozumienia z klasykami wśród hiszpańskich serów i wędlin. Oto kilka przykładów.
Beronia Rueda Verdejo sprawdzi się świetnie do tłustych ryb i kurczaka w towarzystwie ziół oraz serów pleśniowych.
Beronia Rioja Viura świetnie nadaje się do połączeń z rybami i drobiem w kremowych sosach.
Beronia Rioja Crianza to idealny kompan wielu rodzajów serów i szynki jamón serrano.
Beronia Rioja Reserva pasuje idealnie do dojrzewających serów, iberyjskich wędlin, pieczeni i baraniny.
Wina Bodegas Beronia dostępne są w supermarketach: Auchan, Kaufland i na WinnicaLidla.pl.