Ferment – numer 20
Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu, w którym przyglądamy się kwiatowej stronie wina.
W czym tkwi sekret aromatycznych odmian? Jakie nuty kwiatowe tworzą ich bukiet? Skąd bierze się jest moc naszego węchu? Czy kwiecisty język opisu wina ma sens? Co wspólnego z kwiatami ma sherry? O tym wszystkim piszemy w głównej sekcji najnowszego numeru. Znajdziecie w nim także reportaże ze Słowenii, Węgier, Romanii i Andaluzji, winno-kulinarny przewodnik po Gruzji, a także panel i elementarz poświęcony muszkatom. Piszemy też o Ukrainie – w felietonach i w dziale zakupy, gdzie oceniamy 20 tamtejszych win dostępnych na polskich rynku. Do tego – jak zwykle – dużo tekstów o jedzeniu, dział Inne fermentacje (tym razem poświęcony wermutom) i wywiady ze znanymi winiarzami. Zapraszamy do lektury!
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Muszkaty
Bukiet
Kontrowersje – Tomasz Prange-Barczyński spiera się z Kubą Janickim o wina aromatyczne.
TEMAT NUMERU – Wino i kwiaty
Maciej Świetlik Pachnidło
Tomasz Prange-Barczyński Bukiet w winnicy
Kuba Janicki Węch i jego supermoc
Marek Bieńczyk Mango i inne kwiatki
W SKRÓCIE
Kalifornia: Żeński trop w Napa Valley
Damian Buraczewski Słowenia. Kopciuszek w aksamitach
Tomasz Prange-Barczyński Andaluzja. Copitę fino poproszę
Sławomir Sochaj Romania. Szlakiem Amarcordu
Tomasz Prange-Barczyński Węgry. Homoki, wino z piasku
IKONY WINA
Z Johnnym Symingtonem, przewodniczącym Symington Family Estates, rozmawia rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Julien Labet Cotes du Jura La Paille Perdue 2011
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Jak łudzić despotę: kuchnia kremlowska
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O kalafiorze i brokule
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Kwiatki do sałatki
Kuba Janicki Bohater do pary. Kwiatki są cierpliwe
TRENDY
Inka Wrońska Rozmowa z Karolem Nizio, autorem projektu Nizio Naturalnie
Inka Wrońska Skąd się biorą gwiazdki? Rozmowa z Beñatem Alonso, baskijskim szefem kuchni w restauracji Europejski Grill
Sławomir Sochaj Na językach. Szczupłe wino
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wermut. Gorzkie mody
Łukasz Klesyk Martini. Sześć dylematów
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Zefirek absolutu
Wojciech Bońkowski – Swary bratanków
Ludwik Lewin – Degustacje wspomnień
Ewa Rybak – Jak się rodzi klasyka
Sławomir Sochaj – FOMOW
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Ukrainy i muszkaty. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.
A ponadto specjalny dodatek o Chile, w którym umieściliśmy opisy regionów winiarskich, teksty o trendach, technologii i ekologii, wywiad z winemakerem Cono Sur – najbardziej rozpoznawalnej chilijskiej marki wina.