Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 20

Komentarze

Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu, w którym przyglądamy się kwiatowej stronie wina.

W czym tkwi sekret aromatycznych odmian? Jakie nuty kwiatowe tworzą ich bukiet? Skąd bierze się jest moc naszego węchu? Czy kwiecisty język opisu wina ma sens? Co wspólnego z kwiatami ma sherry? O tym wszystkim piszemy w głównej sekcji najnowszego numeru. Znajdziecie w nim także reportaże ze Słowenii, Węgier, Romanii i Andaluzji, winno-kulinarny przewodnik po Gruzji, a także panel i elementarz poświęcony muszkatom. Piszemy też o Ukrainie – w felietonach i w dziale zakupy, gdzie oceniamy 20 tamtejszych win dostępnych na polskich rynku. Do tego – jak zwykle – dużo tekstów o jedzeniu, dział Inne fermentacje (tym razem poświęcony wermutom) i wywiady ze znanymi winiarzami. Zapraszamy do lektury!

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Muszkaty
Bukiet

Kontrowersje – Tomasz Prange-Barczyński spiera się z Kubą Janickim o wina aromatyczne.

TEMAT NUMERU – Wino i kwiaty

Maciej Świetlik Pachnidło
Tomasz Prange-Barczyński Bukiet w winnicy
Kuba Janicki Węch i jego supermoc
Marek Bieńczyk Mango i inne kwiatki

W SKRÓCIE

Kalifornia: Żeński trop w Napa Valley

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Co tu tak pachnie?

REPORTAŻE

Damian Buraczewski Słowenia. Kopciuszek w aksamitach
Tomasz Prange-Barczyński Andaluzja. Copitę fino poproszę
Sławomir Sochaj Romania. Szlakiem Amarcordu
Tomasz Prange-Barczyński Węgry. Homoki, wino z piasku

PODRÓŻE

Katarzyna Puk Tydzień w Gruzji

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Flor. Pod kożuchem

IKONY WINA

Z Johnnym Symingtonem, przewodniczącym Symington Family Estates, rozmawia rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o Julien Labet Cotes du Jura La Paille Perdue 2011 

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Jak łudzić despotę: kuchnia kremlowska
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O kalafiorze i brokule
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Kwiatki do sałatki
Kuba Janicki Bohater do pary. Kwiatki są cierpliwe

TRENDY

Inka Wrońska Rozmowa z Karolem Nizio, autorem projektu Nizio Naturalnie
Inka Wrońska Skąd się biorą gwiazdki? Rozmowa z Beñatem Alonso, baskijskim szefem kuchni w restauracji Europejski Grill
Sławomir Sochaj Na językach. Szczupłe wino

INNE FERMENTACJE

Łukasz Klesyk Wermut. Gorzkie mody
Łukasz Klesyk Martini. Sześć dylematów

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk – Zefirek absolutu
Wojciech Bońkowski – Swary bratanków
Ludwik Lewin – Degustacje wspomnień
Ewa Rybak – Jak się rodzi klasyka
Sławomir Sochaj – FOMOW

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Ukrainy i muszkaty. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

 

A ponadto specjalny dodatek o Chile, w którym umieściliśmy opisy regionów winiarskich, teksty o trendach, technologii i ekologii, wywiad z winemakerem Cono Sur – najbardziej rozpoznawalnej chilijskiej marki wina.

 

 

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam