Ferment – numer 11
Do sprzedaży trafia właśnie 11. numer Fermentu z Adamem Pawłowskim i Piotrem Pietrasem na okładce.
Tematem numeru są oczywiście sommelierzy. Sprawdzamy między innymi, na czym polega ich rola w restauracji, jak przebiegały ich kariery, i jak postrzegają rywalizację. Rozmawiamy z z bohaterami okładki o wielu aspektach pracy sommeliera, między innymi polskim rynku i zawodowej etyce. W najnowszym numerze znajdziecie też arcyciekawe reportaże poświęcone Ukrainie, Hesji Nadreńskiej, Alto Adige i Porto, a także wywiad Vanyą Cullen, twórczynią kultowych win z Margaret River, pionierką biodynamiki w Australii. Jest też nowość: satyryczny dział o słodko brzmiącym tytule Cukier Resztkowy. Do tego solidna dawka wiedzy o Bordeaux, najlepsze sauterny i bordosy od 150 zł dostępne na polskim rynku, wybór największych perełek Warsaw Wine Experience, przedświąteczny przegląd nowości, felietony Waszych ulubionych autorów i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu. Zapraszamy do lektury!
Z uwagi na przedświąteczne zatory w Poczcie Polskiej, serdecznie zachęcamy do odbioru Fermentu w jednym z 50 sklepów z winem (lista). Napisz do nas – wyślemy tam Twój egzemplarz. Możliwy również odbiór osobisty w redakcji w Warszawie. Chcesz dostać Ferment pocztą? Nie musisz nic robić!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
Rozmowa Fermentu – z Piotrem Pietrasem, najbardziej utytułowanym polskim sommelierem rozmawiają Ewa Wieleżyńska i Tomasz Prange-Barczyński
Elementarze
Bordeaux
Sauternes
Sommelierzy
Kontrowersje – Za i przeciw: Sławomir Chrzczonowiczi i Kuba Janicki o Bordeaux
Kontrowersje – Tomasz Prange-Barczyński i Kuba Janicki spierają się o Sauternes
TEMAT NUMERU – Projekt: sommelier
Obsługiwałem angielską królową – o pierwszych polskich sommelierach pisze Maciej Świetlik
Mięsień nosa – Sławomir Sochaj rozmawia z czołowymi polskimi sommelierami o ich sportowej przeszłości i duchu rywalizacji
Reflektor na gościa – z Adamem Pawłowskim, pierwszym Polakiem, który zdobył tytuł Master Sommeliera, rozmawia Maciej Nowicki
Na planecie Roca – wywiad Inki Wrońskiej z Patrycją Siwiec
REPORTAŻE
Sławomir Sochaj Czy winiarska Ukraina poradzi sobie po aneksji Krymu?
Tomasz Prange-Barczyński Hesja Nadreńska marzy o AOC
Sławomir Sochaj Porto: nadmiar niebiańskich roczników
Tomasz Prange-Barczyński W Alto Adige chcą sadzić pinota na skałach
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Winiarskie regiony w poszukiwaniu tożsamości
W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Migracje cabernet sauvignon
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Ile chemii w winie?
IKONY WINA
Z Vanyą Cullen, twórczynią kultowych win z Margaret River, pionierką biodynamiki w Australii, właścicielką Cullen Wines – rozmawia Maciej Świetlik
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński Jacques Selosse Millésime Blanc de Blancs Extra Brut 2002
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o migdałach
Inka Wrońska Zgodnie z literą: piernik
Kuba Janicki Bohater do pary: chrzan
Ewa Rybak, Wojciech Bońkowski Fokus na: Atelier Amaro
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj zastanawia się, czy polskie wino i polska kuchnia dobra para
Jak oni piją? – Z Agatą Wojdą, szefową kuchni w Fest Porcie Czerniakowskim, rozmawia Inka Wrońska
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Trunki fikcyjne, lecz atrakcyjne
PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Niezbędny warunek moralnego dobra Narodu
Ludwik Lewin – Nie tylko talent
Tomasz Prange-Barczyński – Toskański kompleks
Ewa Rybak – O jeden hasztag za daleko
Sławomir Sochaj – Koło Młodych Bordofili
CUKIER RESZTKOWY
Nowy dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z Sauternes, bordeaux od 150 zł, najciekawsze butelki Warsaw Wine Experience oraz najwyżej oceniane nowości.
TAM BYLIŚMY
Relacja z Ferment Show Somm & Chef Dinner 2019