Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 10

Komentarze

To już 10. numer Fermentu! Ten mały jubileusz obchodzimy z aromatycznym rozmachem. Tematem jesiennego numeru, który właśnie pojawia się w sprzedaży, jest zmysł węchu i jego rola w świecie wina. Rozmawiamy z ekspertami od zapachów, piszemy o tym, jak zmieniają się aromatyczne gusta i rozbieramy bukiety win aromatycznych na czynniki pierwsze. W najnowszym numerze znajdziecie też reportaże z Austrii, Madiran i Istrii. Do tego najlepsze wina z odmian aromatycznych, primitivo i zinfandele dostępne na polskim rynku, felietony Waszych ulubionych autorów i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu.

Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina

Elementarz
Primitivo, czyli zinfandel, czyli tribidrag
Odmiany aromatyczne

Kontrowersje – Wojciech Bońkowski i Tomasz Prange-Barczyński  spierają się o zinfandela

TEMAT NUMERU – Wodzeni za nos

Brud nas podnieca – z senselierką Martą Siembab rozmawia Inka Wrońska
Zmierzch wanilii – o ewolucji gustów pisze Sławomir Sochaj
Truskawka czy furaneol? – z enologiem i perfumiarzem Richardem Pfisterem rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
Azyl człowieczeństwa – tajemnicę brzydkiego zapachu zgłębia Kuba Janicki
Węch jest mało ważny – z projektantem zapachów Lucą Turinem rozmawia Maciej Świetlik
Perfumeria natury – Sławomir Chrzczonowicz o tym, skąd się biorą aromaty wina

REPORTAŻE

Maciej Świetlk Madiran
Tomasz Prange-Barczyński Austria
Ewa Wieleżyńska rozmawia z Dorli Muhr, autorką najlepszych austriackich blaufränkischów.
Tomasz Prange-Barczyński Istria

BURZA W KIELISZKU
Wojciech Bońkowski i Ewa Rybak dyskutują o Minuty Prestige Côtes de Provence Rosé 2018

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Koniec odmian hybrydowych?

IKONY WINA
Z Aurelio Montesem, prezesem stowarzyszenia Wines of Chile, legendą chilijskiego winiarstwa rozmawia Wojciech Bońkowski
Norbert Dudziński o Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin Premier Cru Clos Saint-Jacques 1995

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o imbirze
Inka Wrońska Zgodnie z literą: tonka
Kuba Janicki Bohater do pary: kolendra
Ewa Rybak, Wojciech Bońkowski Fokus na: Sztuczkę
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach: primitivo
Jak oni piją? – z Agnieszka Kręglicka i Piotrem Petryką rozmawia Inka Wrońska

PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Przestańcie wąchać, zacznijcie pić
Ludwik Lewin – Holistyczna praktyka nosa
Tomasz Prange-Barczyński – Zapach sklepu gumowego
Ewa Rybak – Noa noa
Sławomir Sochaj – Za mało beki w winie

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Oceniamy m.in. dostępne na polskim rynku wina z odmian aromatycznych, primitivo i zinfandele oraz najwyżej oceniane nowości.

TAM BYLIŚMY
Polskie wina z Villány
Dorli Muhr – mistrzyni blaufränkischa
Mondavi i muzyka
Artyzm monastrella

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Czy wiosenny numer został już wysłany do prenumeratorów? Tutaj piszecie, że „wkrótce”, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy to wkrótce już nadeszło, czy są jakieś opóźnienia?