Ferment – numer 14
Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafił właśnie 14. numer Fermentu. Jego głównym tematem są pieniądze w świecie wina.
Znajdziecie w nim m.in. teksty o inwestycjach w wino, winiarskich fortunach i finansowych efektach lockdownu na świat wina i gastronomię. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Ribery del Duero i Montefalco. Do tego solidna dawka wiedzy o malbeku, przewodnik po tańszych zamiennikach wielkich win, wybór nowości, felietony Waszych ulubionych autorów, dużo smakowitych tekstów o jedzeniu i przegląd ulubionych alkoholi Agenta 007. W gronie autorów Fermentu debiutuje Małgosia Minta, a po przerwie na łamy naszego pisma powraca Marek Bieńczyk. Zapraszamy do lektury!
Na liście miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo, pojawiły się nowe – sprawdźcie koniecznie!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ROZMOWA FERMENTU – Z Miguelem A. Torresem, prezesem i dyrektorem zarządzającym Bodegas Torres, jednej z największych firm winiarskich Hiszpanii, znanym orędownikiem walki z globalnym ociepleniem, rozmawia Sławomir Sochaj
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Norbert Dudziński o drogich winach
ELEMENTARZE
Malbec
Zamienniki wielkich win
Kontrowersje – Za i przeciw: Wojciech Bońkowski i Kuba Janicki o malbeku.
TEMAT NUMERU – Wino i pieniądze
Rentierzy i szulerzy – O fortunach i wielkich inwestycjach w wino pisze Wojciech Bońkowski
Nie myśleć o pieniądzach – Wojciech Bońkowski rozmawia z Robertem Ogórem, prezesem zarządu Ambra S.A., największego dystrybutora win Polsce.
Inwestycja emocjonalna – Iwona Kokoszka, trener biznesu, publicystka z zakresu ekonomii i zarządzania, miłośniczka dobrego wina, pisze o inwestycjach w kolekcjonerskie wina.
To nie jest kraj dla młodych win – Marek Bieńczyk powraca na łamy Fermentu z artykułem o starych bordeaux.
Nowy winny ład – Sławomir Sochaj o tym, jak świat wina w Polsce i na świecie poradził sobie z pandemią.
Polskie wino w czasach pandemii – jak poradziło sobie z lockdownem polskie winiarstwo pisze Maciej Nowicki.
REPORTAŻE
Tomasz Prange-Barczyński Ribera del Duero: Kucharz, Pingwin, Jesús i Złota Mila
Sławomir Sochaj Montefalco: Z nieba i z drzewa
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki To idzie młodość – sylwetki młodych polskich winiarzy
PODRÓŻE
Dwa dni szlakiem wina – przewodnik po Dolnym Śląsku Ewy Rybak
Weekend w Kopenhadze – o tym, gdzie zjeść i napić się w stolicy Danii pisze Małgosia Minta
Toskańska włóczęga – winiarski przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego po Toskanii
W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Edna Valley – Bryza znad Pacyfiku
RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Niemiecki riesling 2019
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Myszowatość, wina naturalne i dwutlenek siarki
IKONY WINA
Z Francesco Mazzeim, dyrektorem zarządzającym i współwłaścicielem legendarnej posiadłości Castello di Fonterutoli, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o kardamonie
Inka Wrońska Zgodnie z literą: o truciznach prawdziwych i wyimaginowanych
Kuba Janicki Bohater do pary: kuchnia uboga
Inka Wrońska Gastrobranża po lockdownie
Wojciech Bońkowski Fokus na: Arco by Paco Pérez
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o winach pomarańczowych
Jak oni piją? – Z Januszem Leonem Wiśniewskim, prozaikiem, z wykształcenia chemikiem i informatykiem, o winie w jego powieściach i życiu rozmawia Artur Baranowski
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Gin dobry
Łukasz Klesyk Licencja na zaprawianie – co pił agent 007
PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Czułość do wina
Ludwik Lewin – Coś się kończy, coś zaczyna
Ewa Rybak – Kamieniem w Karola
Sławomir Sochaj – Naznaczona
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku malbeki z Argentyny i zamienniki wielkich win. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.