Ferment – numer 13
Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafił właśnie 13. numer Fermentu. Jego głównym tematem są peryferie winiarskiego świata.
Znajdziecie w nim m.in. sporo informacji o Chinach, Turcji, Indiach i innych przyczajonych tygrysach. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Tasmanii, Azorów, Moslaviny Węgier i Toskanii. Do tego solidna dawka wiedzy o Dolinie Loary, przegląd nowości, felietony Waszych ulubionych autorów i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu. Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
Elementarze
Loara
Mapa innego świata
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Kuba Janicki o winach z innego świata.
TEMAT NUMERU – Wina z innego świata
Mistrzowie drugiego planu – Sławomir Sochaj zastanawia się, czym właściwie są winiarskie peryferie
Przyczajony tygrys chce pić – Reportaż Wojciecha Bońkowskiego z Chin
Feniks czeka na gong – O winiarskiej Turcji pisze Wojciech Bońkowski
Wino w tropikach – O winach z Indii pisze Peter Csizmadia-Honigh, autor książki The Wines of India, a Concise Guide
Ciągle uczę się chińskiego – Z Lenzem M. Moserem V, austriackim winiarzem, który robi wina w Chinach, rozmawia Maciej Świetlik
REPORTAŻE
Maciej Świetlik Tasmania: Wino z widokiem na Antarktydę
Ewa Rybak Azory Uśpiony wulkan
Tomasz Prange-Barczyński Moslavina: Škrlet w kolorze pomarańczy
Michał Kiss Węgry: Młoda krew nad Dunajem
Maciej Nowicki Toskania: Świat równoległy
W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Burgundzki ślad w Monterey
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Podkarpacie – nowe otwarcie
PODRÓŻE
Weekend w Wiedniu – Inka Wrońska i Tomasz Prange-Barczyński o tym, gdzie zjeść, napić się i spać w stolicy Austrii
Tydzień w Chorwacji – Winiarski przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego i Macieja Świetlika po chorwackich wyspach i regionach
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Dojrzewanie wina
IKONY WINA
Z Cristiano van Zellerem, właścicielem Quinta Vale Dona Maria, jednym z najbardziej znanych winiarzy portugalskich, rozmawia Sławomir Sochaj
WINA-LEGENDY
Tomasz Prange-Barczyński o Sassicaia 1996 Tenuta San Guido Bolgheri
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o kiełkowaniu
Inka Wrońska Zgodnie z literą: o prohibicji
Kuba Janicki Bohater do pary: konserwy
Inka Wrońska Fokus na: Bez Gwiazdek
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o samotności winomana w czasie (i po) pandemii
Jak oni piją? – Z Piotrem Stramowskim rozmawia Inka Wrońska
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Ciągle gdzieś pędzę. O Podkarpackiej Destylarni Okowity
Łukasz Klesyk Rum, czyli ruch!
PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Ostatnie wino
Ludwik Lewin – Smaki z tamtego świata
Ewa Rybak – Memetyka wina
Sławomir Sochaj – Kumkwaty przed burzą
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku białe wina z Doliny Loary oraz butelki z Brazylii Chin, Indii, Kanady, Luksemburga, Serbii, Szwajcarii i Ukrainy. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.