Winnica Jura Chardonnay 2017
Polskich win nigdy za wiele! Dziś prezentujemy kolejne premiery z rodzimego podwórka, tym razem z nowej winnicy w Małopolsce.
Winnica Jura w podkrakowskiej Rybnej (30 km od centrum Krakowa) to rodzinne przedsięwzięcie Joanny i Marcina Miszczaków. W 2015 roku obsadzili 15 tysiącami krzewów 3-hektarowy stok wapiennego wzgórza, stanowiącego południową krawędź Jury Krakowsko-Częstochowskiej – stąd nazwa winnicy. Z kolei grafika na etykietach przedstawia pióra myszołowa i jest swojego rodzaju wyrazem wdzięczności dla tych zamieszkujących w okolicy drapieżników, których „działalność” skutecznie odstrasza lub wręcz likwiduje szkodniki zainteresowane samą winnicą.
Parcelę obsadzono dziewięcioma odmianami – białymi: chardonnay, hibernal, johanniter, pinot gris, riesling, seyval blanc i solaris oraz czerwonymi: cabernet cortis i pinot noir. Mimo że 70% wszystkich nasadzeń to szczepy białe, najwięcej jest cabernet cortis – prawie 4 tysiące krzewów.
Producent od samego początku nastawił się na uprawę ekologiczną – aktualnie znajduje się w trzecim roku certyfikacji i w przyszłym roku powinien powinien powinien ją zakończyć. Rozwija też działalność enoturystyczną, oferując nie tylko degustacje, ale i pikniki organizowane w winnicy. Nie można mu wreszcie odmówić pomysłowości. Z uwagi na to, że dokładnie nad winnicą znajduje się jeden z korytarzy powietrznych dla lotniska Kraków-Balice, winiarze skonstruowali… reklamę, widoczną z okien samolotów i zachęcającą do odwiedzenia anglojęzycznej wersji strony.
Znajdujący się w sprzedaży rocznik 2017 jest pierwszym w historii winnicy. Miałem okazję spróbować trzech białych win: chardonnay, pinot gris i solarisa, niedawno w ofercie zadebiutował także musujący Pét-Nat (z odmiany hibernal), co jedynie potwierdza coraz większe zainteresowanie tym stylem win wśród polskich winiarzy (w tym roku takie wina zaprezentował też Dom Bliskowice i Winnice Wzgórz Trzebnickich.)
Fermentowany i starzony wyłącznie w stalowych kadziach Chardonnay 2017 prezentuje delikatny, zwiewny styl. Kwintesencja czystego, choć niezbyt intensywnego owocu – trochę cytrusów, jabłko, młoda morela i porzeczka, przyjemna faktura i równie przyjemne, odświeżające zakończenie. Do ryb i sałatek (49 zł / butelka 0,5 litra). ♥♥♥
Szczep solaris dobrze czuje się w towarzystwie cukru resztkowego i tak jest także w tym przypadku. Solaris 2017 to soczyste morele, ananasy, brzoskwinie, solidna budowa, lekko kremowa struktura, dobry balans i owocowy posmak. Kuchnia azjatycka będzie tu dobrym wyborem (39 zł / butelka 0,5 litra). ♥♥♥+
Pinot gris 2017 jest pierwszym winem, które już się już producentowi… wyprzedało. Choć niedostępne w sprzedaży bezpośredniej, pozostaje do kupienia u dystrybutorów. I nie powinno zawieść – w bukiecie początkowo sporo aromatów kwiatowych, z czasem pojawia się też gruszka, pigwa i brzoskwinia, podbite korzennymi nutami. Dobra struktura i podobnie dobrze łączy się z owocami morza (49 zł / butelka 0,5 litra) . ♥♥♥
Poza Pinot Gris wina zakupić można bezpośrednio w winnicy lub poprzez sklep internetowy producenta (kliknij link z ceną). Wina dostępne są także u dystrybutorów w Krakowie – Tango House Cafe, Krakó Slow Wines i Krakowski Standard.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez producenta.