Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Wino z duszą

Komentarze

Sandra Tavares da Silva to doskonale znana polskim miłośnikom win z Portugalii enolożka realizująca swe projekty w regionach Lisboa i Douro. W minioną sobotę była gwiazdą Ferment Show 2018 – Somm & Chef Dinner w Warszawie, podczas którego pokazała kilka swych najlepszych win.

Sandra Tavares. © Tomasz Prange-Barczyński

Urodzona w archipelagu Azorów córka oficera marynarki i Szwajcarki dorastała w Lizbonie. Szlify winiarskie zdobywała we Włoszech, na uniwersytecie w Mediolanie. W 1999 roku, jako młodziutka enolożka, dołączyła do Cristiano Van Zellera, legendarnego winiarza z doliny Douro, by pomagać mu w butikowym projekcie Quinta Vale Dona Maria. Wkrótce rodzice Sandry poprosili ją o wsparcie we własnym projekcie winiarskim w Alenquer, subregionie okręgu winiarskiego Lisboa.

© Tomasz Prange–Barczyński

Także życie osobiste Sandry wiązało się z enologią. W 2001 roku wyszła za mąż za Jorge’a Serôdio Borgesa reprezentującego piąte pokolenie rodziny winiarskiej z Douro, robiącego wina m.in. dla Dirka Niepoorta, współwłaściciela znanej Quinta do Passadouro. Małżeństwo nie oznaczało wyłącznie założenia rodziny. Wraz z nim powstał zupełnie nowy projekt, Wine & Soul realizowany całkowicie od zera. Sandra i Jorge kupili maleńką, położoną na dużej wysokości, starą winnicę Pintas obsadzoną kilkudziesięcioma odmianami winorośli. Marzyli o poważnym czerwonym winie wytrawnym, które jak najlepiej odda charakter łupkowych i granitowych wzgórz Douro. Skupili się na poszukiwaniu kolejnych parceli. Z czasem do projektu włączyli należącą do rodziny Borgesów winnicę Manoella. Do win czerwonych dołączyło zaś wielkie białe Guru. Gama Wine & Soul poszerzyła się także z czasem o tradycyjne porto. Ozdobą tej części portfolio winiarni jest 5 Generations – tawny będące mieszanką kilku roczników z lat 1870 – 1900 strzeżone przez pięć pokoleń rodziny Borges, dostępne w limitowanej serii 1200 butelek. Cena jednej dochodzi nawet do 1500 euro.

I tak od początku XXI w. Sadra Tavares da Silva dzieli czas między dwa skrajnie różne regiony o odmiennym klimacie: gorące, kontynentalne Douro i nadatlantyckie, wilgotne Alenquer. Blisko 400 km i cztery godziny jazdy samochodem. Kilka razy w tygodniu. Koszty mandatów za przekroczenie prędkości są wliczone w budżet przedsięwzięcia.

Na szczęście Sandra znalazła czas, by uświetnić swą osobą naszą galę w restauracji Amber Room w Warszawie. Zanim jednak siedliśmy do stołów, winiarka pozwoliła nam zdegustować kilka swych najlepszych win z Alenquer i Douro.

Quinta de Chocapalha Lisboa Arinto 2017 – Bardzo rześkie, strzeliste i smukłe wino o wyrazistym charakterze, aromatycznie oszczędne, słonawe, mineralne, o nieco oleistej fakturze – idealne na letni lunch na plaży, świetne z owocami morza (39,50 zł). ♥♥♥♡

Wine & Soul Douro Guru 2015 – Bardzo poważne, złożone białe wino z ponad 50-letnich krzewów gouveio, viosinho, rabigato, códega de larinho i innych rosnących w wysoko położonej parceli, na granitowym podłożu, w północnej części Douro, przy granicy z regionem Trás-os-Montes. Nos niezwykle bogaty, podkręcony beczką, owocowy i bardzo złożony. Usta soczyste, jabłeczne, otwarte, o świetnej kwasowości, przenikliwe i długie. Bardzo eleganckie, wypełniające usta, jednocześnie świeże, podkręcone akcentem krzesanego krzemienia. Eleganckie i gotowe starzeć się wiele kolejnych lat (146 zł). ♥♥♥♥

Quinta de Chocapalha Lisboa Tinto 2015 – Żywy, młodzieńczy, prostolinijny kupaż tourigi nacional (45%) z tinta roriz, tourigą franca, castelão i aliante bouschet. Wino z lekkim akcentem jodowym, nieco ziemiste, wyraźnie korzenne. Ma dobrze ułożony garbnik i wpisaną w nieprzesadnie bogatą materią kwasowość. Prostolinijne, otwarte, „gastronomiczne”. Idealne na obfitą biesiadę (45,50 zł). ♥♥♥♡

Quinta de Chocapalha Lisboa CH 2015 – CH to nic innego jak kod Szwajcarii, a oznaczone w ten sposób wino jest hołdem złożonym przez Sandrę Tavares swej pochodzącej właśnie ze Szwajcarii matce. Czysta touriga nacional dojrzewająca 24 miesiące w baryłkach z francuskiego dębu pachnie w ataku jeżynami i subtelnym kokosem. Z czasem nuty leśnych owoców zyskują przewagę. Czuć to zwłaszcza na podniebieniu, gdzie aromaty jeżynowo-jagodowe, fiołkowe, korzenne nie są już niemal w ogóle krępowane nutami dębiny. Znakomicie kwasowe wino o świetnej jakości, wciąż wyraźnym garbniku, ekspresyjne, z ożywczą cierpkością leśnej jagody w końcówce. Eleganckie, wciąż bardzo młode, o wielkiej przyszłości. Niezwykle udana ekspresja odmiany (163 zł). ♥♥♥♥♡

Wine & Soul Pintas Character 2014 – Zmysłowe wino o uderzającym owocowym owocu. Powstało z wyciskanych nogami w granitowych basenach lagares gron pochodzących ze starej (50-70 lat) winnicy, w której rośnie obok siebie ponad 30 różnych odmian. Wino jest napięte, ekspresyjne, emanuje bogatą owocowością, ma znakomity garbnik i równoważącą jego szczodrość kwasowość. Bardzo pijalne, choć warto zaczekać na nie jeszcze 3-5 lat (138 zł). ♥♥♥♥♡

Wine & Soul Douro Pintas 2014 – Pintas to niewielka winnica w bocznej dolinie Douro, powyżej Pinhão, licząca sobie blisko 90 lat, obsadzona kilkudziesięcioma odmianami winorośli. W roczniku 2014 dała wino o głębokim jeżynowo-fiołkowym aromacie, gęste, ale przez chwilę nawet nie męczące. W ustach jest ciągle młodzieńcze, pikantne, tęgie, ale też niezwykle świeże. Garbnik i kwasowość doskonale wpisały się w jego bogatą materię, która niemal do końca wchłonęła też aromaty beczkowe. Dziś Pintas’14 jest krzepkim młodzieńcem zachwycającym szczerością i rzutkością, przyjemnym w obcowaniu, ale dającym też pewność, że gdy w ciągu kolejnej dekady nabierze więcej ogłady, stanie się niezwykle interesującym mężczyzną. Elegancja, potencjał i prawdziwa wielkość. (299 zł). ♥♥♥♥♥

Wine & Soul Pintas Vintage Port 2015 – Zaskakująco pijalne w tak młodym wieku rocznikowe porto o aromacie miękkich owoców i malinowej konfitury. Jest w tym nosie odrobina gorzkiej czekolady, pieprzu, ale i jodu. Usta są nasycone owocem, gęste i długie, tęgie lecz dobrze zrównoważone wyrazistą kwasowością. Otwarte, pyszne wino godne kilku dekad w piwnicy. ♥♥♥♥♥

Wina Quinta de Chocapalha i Wine & Soul importuje do Polski Robert Mielżyński. Do kupienia w sklepach w Warszawie i Poznaniu.

Źródło wina: degustowane na degustacji w ramach Ferment Show organizowanej przez redakcję Fermentu i Winicjatywy. Sponsorem głównym wydarzenia był Mondial Assistance.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.