Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ostrygi tylko z czerwonym

Komentarze

W filmach Buñuela zawsze można liczyć na dobry gust bohaterów.

W Viridianie w słynnej scenie uczty żebraczej pojawia się butelka López de Heredia. © Album/East News

Pijają doskonałe riojy, stare porto, szampany, czasem burgundy. Nie chodzi przy tym o kosztowny zbytek, który wzbogaca scenografię i dyskretnie dookreśla postaci. Wino jest u hiszpańskiego reżysera pierwszoplanowym aktorem i prawdziwą obsesją.

Aragończyk z mroków średniowiecza

Luis Buñuel urodził się w 1900 roku w Calandzie, aragońskim miasteczku, w którym „średniowiecze przetrwało aż do I wojny światowej”. Jako dziecko obserwował, jak okoliczni winiarze, pomimo filoksery, uparcie odmawiali nasadzania nowych krzewów na amerykańskich podkładkach. Kiedy jeden z nich wyłamał się z tego oporu, grożono mu śmiercią.

Reżyser miał życie długie i różnorodne – los miotał nim między Hiszpanią, Francją, USA a Meksykiem. W każdym z tych krajów towarzyszyło mu wino, które stawiał ponad inne alkohole, ukochanego ginu nie wyłączając. W swojej autobiografii wymienia hiszpańskie valdepeñas, białe yepes z Toledo (dziś praktycznie zapomniane), kalifornijskie cabernety, wina z Chile, a nawet z Meksyku. Jego siostra pisze o winach z Riojy, które pili razem w czasie kręcenia Viridiany (nic dziwnego, że w filmie – w słynnej scenie żebraczej uczty – pojawia się butelka López de Heredia).

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!