Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Rioja

Komentarze

…czyli o najbardziej znanym winie hiszpańskim.

1. Co to takiego? – Rioja to więcej niż wino. To narodowy monument, obiekt kultu i przedmiot marzeń. To duma hiszpańskiego winiarstwa, która dla iberyjskich winomaniaków jest tym, czym F.C. Barcelona i Real Madryt razem wzięte dla fanów futbolu. Występuje w bieli, różu i czerwieni, a stylistyczne różnice zależą od sposobu i długości starzenia.

2. Gdzie powstaje?– W północnej Hiszpanii. Winem obsadzone jest 65 tys. hektarów, a apelacja podzielona jest na trzy historyczne podregiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Większość winnic leży w granicach administracyjnej prowincji La Rioja (historycznie należącej do Kastylii), ale niewielka ich część leży także w Kraju Basków i Nawarrze. Winiarską stolicą regionu jest położone nad rzeką Ebro miasteczko Haro

rioja-map-20101
Podział La Rioja. © Q. Sadler

3. Z czego? – Podstawą win czerwonych jest występujące solo lub w mieszankach tempranillo. Jego najczęstszym dopełnieniem jest garnacha tinta, mazuelo (cariñena) i graciano. Od 2007 roku gamę czerwieni poszerzono o lokalne odmiany: maturana tinta, maturana parda i monastel.

W winach białych przeważa viura, najczęściej uzupełniana przez dwa szczepy: malvasía i garnacha blanca. Od kilku lat dopuszczone są także inne odmiany: autochtoniczne maturana blanca, tempranillo blanco i turruntés orazmiędzynarodowe chardonnay, sauvignon blanc i verdejo. To jednak nie koniec apelacyjnych anomalii, gdyż D.O.Ca. Rioja uznaje eksperymentalne nasadzenia, co pozwala na uzupełnianie tradycyjnych czerwonych mieszanek niewielkimi ilościami cabernet sauvignon czy merlot, a białych viognier czy roussanne.

4. Jak czytać etykiety? – Podstawowa informacja dotyczy długości i sposobu starzenia wina. Na większości etykiet znajdziemy jedno z poniższych określeń:

joven (lub cosecha) – wino nie było starzone w beczce;

crianza – wino starzone 12 miesięcy w beczce i 12  w butelce. W wypadku win białych i różowych minimalny okres starzenia w beczce wynosi 6 miesięcy;

reserva – 12 miesięcy w beczce i 24  w butelce. W przypadku win białych i różowych minimalny czas w beczce – 6 miesięcy;

gran reserva – 24 miesiące beczki i 3 lata w butelce. W wypadku win białych minimalny okres starzenia to 48 miesięcy, z których przynajmniej 6 przypadło na beczkę.

Niekiedy w opisach (a sporadycznie na etykietach) spotkać można dodatkowe określenia jak semi-crianza, roble czy 6 meses en barrica, które informują o tym, że wina wprawdzie leżakowały w beczkach, ale całkowity czas starzenia nie wypełnił apelacyjnego minimum dla kategorii crianza. Wiele modernistycznych rioj zrywa z tradycyjnymi określeniami, a dokładny opisu procesu produkcji umieszcza na kontretykietach.

Dobra beczka to podstawa.
Dobry bednarz jest na wagę złota. © López de Heredia.

5. Jak smakuje? – Od kilkunastu lat stylistyka czerwonych win z Rioja (85% apelacyjnej produkcji) rozpięta jest między dwoma ekstremami. Z jednej strony mamy wina, które są długo starzone w używanych amerykańskich beczkach i na rynek trafiają kilkanaście lat po zbiorach; z drugiej trunki, które krótko, ale intensywnie zaznają beczki (głównie z dębu francuskiego) i stosunkowo szybko opuszczają piwnicę. Pierwsze z nich to wina starej szkoły, w których najważniejsza jest harmonijna struktura, a intensywność owocu ustępuje miejsca aromatom herbaty, skóry i słodkiego cynamonu. Nowoczesne riojy stawiają na moc owocu uzupełnioną dobrze wkomponowanymi nutami beczki. Niestety, zdecydowana większość producentów rioj nie może się zdecydować, w którą stronę podążyć. Efektem są stylistyczne hybrydy, w których owoc zabity jest waniliową beczką, a herbatę przykrywa aromat kiszonych ogórków.

Biała rioja starej szkoły to już prawdziwa rzadkość, ale przy odrobinie szczęścia są to wina, w których można się zadurzyć. Połączenie oleistej faktury, lipowych aromatów, smaku miodu z cytrusową kwasowością sprawia, że to jedne z najciekawszych białych win, jakie istnieją. Biali moderniści stawiają na świeżość albo na beczkę; niektórym udaje się stworzyć ciekawe wina.

Dojrzewalnia Valserrano
Wino, zanim trafi do naszych kieliszków, dojrzewa w butelce u producenta. © Bodegas Valserrano.

6. Rywale i naśladowcy – Dwadzieścia lat temu wyzwanie winom z Riojy rzuciła sąsiednia Ribera del Duero. Bazujące na tempranillo (lokalnie zwanym tinta del país), starzone w nowych francuskich beczkach wina stały się modne i na kilka lat zdominowały fachową prasę i zawładnęły sercami miłośników wina. Dziesięć lat później podobne zainteresowanie wzbudziły wina z Toro. Na sąsiedzkie zaczepki Rioja odpowiedziała zmianą stylistyki i do boju rzuciła wina modernistów. Wprawdzie spór o prymat w królestwie tempranillo trwa nadal, ale Rioja ma w tej walce decydujący atut – tylko ona może zaoferować tak różnorodne interpretacje tego szczepu.

7. RocznikiOcena roczników to bardzo delikatna sprawa, zwłaszcza aktualne rzadko ocenia się krytycznie i dopiero po latach weryfikuje – zazwyczaj negatywnie. Oficjalną klasyfikację można znaleźć tutaj. Ostatnie dwie dekady przyniosły kilka bezspornie wielkich roczników, ale były też takie, które z czasem straciły blask:

roczniki wielkie: 1994, 2001, 2004;

roczniki bardzo dobre: 1995, 1996, 2005, 2006;

roczniki dobre: 1991, 1998, 2000;

2007 i 2008 nie należą do najlepszych lat, niektórzy producenci zrezygnowali nawet ze swoich najwyższych etykiet; 2009 i 2010 zapowiadają się bardzo obiecująco.

Riojańskie lochy. © Bodegas Valserrano.

8. Riojy, których trzeba spróbować – Poniżej kilka win, które spowodują, że zakochasz się w riojach. Roczniki – patrz pkt 7.

Czerwone – stara szkoła: Viña Tondonia Gran Reserva, Marqués de Murrieta Castillo Ygay Reserva Especial, La Rioja Alta Gran Reserva ’890.

Czerwone – moderniści: Artadi Pagos ViejosRemelluri Colección Jaime RodriguezBodega Contador La Viña de Andrés Romeo.

Białe: Viña Tondonia Gran Reserva BlancoRemelluri Blanco, Palacios Remondo Plácet.

9. Gdzie kupować? – Rioja to najlepiej rozpoznawalna hiszpańska marka wina i znaleźć ją można praktycznie w każdym szanującym się sklepie w Polsce. Pamiętajmy jednak, że prestiż apelacji zbudowany został na winach kilkunastu najlepszych producentów, a szansa na znalezienie ich w sklepie osiedlowym (chyba, że jest to osiedle hiszpańskie) jest niewielka. Polecam zatem starannie dobierające asortyment sklepy winiarskie, np. 101win.pl (tam kupisz wina Artadi, Marqués de Murrieta  i kilku innych producentów), Mielżyński (Bodegas Roda, Bodegas Valserrano) czy Fine Food Group (od niedawna Bodegas Muga).

10. Nieznane oblicze riojy – Najwięcej czerwonych rioj butelkuje się już kilka miesięcy po zbiorach. Przy winifikacji podkreśla się ich owocowy charakter, stosując znaną z Beaujolais macerację węglową. Młode riojy ceni się w tanich restauracjach, ale największą estymą cieszą się wśród młodzieży. Jest to ulubione wino nastolatków, bez którego nie wyobrażają sobie weekendowych imprez. Piją je wtedy szklankami mieszając z… cola-colą. Wiele sklepów przygotowuje nawet specjalne zestawy – dwie flaszki wina i 1,5 l coli.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Marcin Jagodzinski

    Dla mnie jest niejasne jeszcze tylko jak (i czy) się to słowo odmienia. 

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin Jagodzinski

      Wkrótce odpowiemy na to pytanie ustami prawdziwych fachowców.

  • Adam Gawryla

    Panie Krzysztofie, bardzo fajnie opisana Rioja w pigułce. Mam tylko prośbę o podanie bardziej przystępnego przykładu czerwonej Riojy starej szkoły – flaszki od podanych przez Pana producentów – np. w 101win – to wydatek od 521 zł do 1820 (!!!) – Artadi, czy od 330 zł (Marqués de Murrieta). Tak do 100-150zł, znajdzie się?

    • deo

      Adam Gawryla

       Typowy przedstawiciel starej szkoły to La Rioja Alta. Vina Ardanza była sprowadzana przez kilku importerów, powinna być też dostępna Vina Alberdi, obydwie na pewno poniżej 150 zł. Myślę, że Pan Krzysztof się zgodzi :-)

      • Wojciech Bońkowski

        deo

        Popieram. Bardziej tradycyjnej Riojy już nie ma.

    • Krzysztof Dobryłko

      Adam Gawryla

      Panie Adamie, niestety na ceny polskich sklepach nie mam wplywu. Polecane wina marzeń proszę szukać w zagranicznych sklepach np w Berlinie. Bardzo dobrym przykładem  riojy starej szkoły jest La Rioja Alta Vina Ardanza Reserva Especial 2001, która nie powinna kosztowac wiecej niz 150 zł. Ceny europejskie prosze sprawdzic w internecie, bo nie chcę się po raz kolejny wikłać w dyskusję o cenach win w Polsce. Polecenie konkretnych importerów traktować proszę jako informacje o dostępności konkretnych winach, a nie zachętę do kupna.

      • Adam Gawryla

        Krzysztof Dobryłko

        Dziękuję.
        Nie ma do Pana żadnych pretencji o ceny win w polskich sklepach! Po prostu najzwyczajniej w świecie spróbowałbym takiej prawdziwej Riojy ze starej szkoły za rozsądne pieniadze. Pozdrawiam! AG

      • gość

        Krzysztof Dobryłko

        http://www.inbarrique.de
        http://www.vinos.de/
        Marqués de Murrieta Castillo Ygay Reserva Especial 2001 jeszcze niedawno można było kupić za 32 euro

    • gość1

      Adam Gawryla

  • Rumenbdg

    miałem okazję zwiedzać w październiku Bodegas Muga. byłem pod ogromnym wrażeniem tej winnicy. polecam

    • Marek Popielski

      Rumenbdg

      Uważam że nie można pominąć win spod ręki Marcosa Egurena te z najwyższej półki to La Nieta , Amancio i El Bosque a podstawowe wina Sierra Cantabria to wydatek rzędu 40-60 zł , wina dostępne u nas tylko w sklepach stacjonarnych . Ardanza Especial w rocznikach 2001 i 2004 będzie dostępna od 21.01 w internecie i to grubo poniżej 150 zł

      • deo

        Marek Popielski

         Dobra wiadomość :-) Dla uściślenia: w roczniku 2004 Vina Ardanza to „zwykła” reserva, bez wyróżnika „especial” (ten miały tylko 3 roczniki w historii posiadłości)

      • Joanna Wasiewska

        Marek Popielski

        .

        • Marcin Jagodzinski

          Joanna Wasiewska

          Tak, Diablito też przykuło mój wzrok w Leclercu, głównie swoją etykietą. Jest tam w ogóle ok. 15 różnych rioj. 

  • Kindofpaul

    Panie Krzysztofie, dlaczego:
    „…tylko ona może zaoferować tak różnorodne interpretacje tego szczepu.”?
    Chodziło Panu o unikalność klimatu, gleb, rzeźby terenu?Dlaczego Tempranillo w  tym regionie udaje się lepiej – jeśli udaje się lepiej?Jakich wyjątkowości nabiera szczep akurat w tym a nie innym regionie?

    • Krzysztof Dobryłko

      Kindofpaul

      Nie jest to kwestia specyficznego klimatu czy wyjatkowej gleby, ale innego niż u sąsiadów sposobu winifikacji. Zarówno wina z Toro jak i z Ribera del Duero stawiają na owoc. Są wśród nich nich Reservy i Gran Reservy, ale beczka jest tylko dodatkiem do owocu. Tylko w Rioja spotkać można wina, które poprzez bardzo długie starzenie pozbawia się owocowych aromatów. No może nie całkiem pozbawia, ale bardzo znacznie modyfikuje. I takich win poza Rioją nie ma. 

  • Wojtek Swiatek

    Marques de Vargas Rioja reserva 2001 goraco polecam,doskonaly balans beczki i owocow,wywazony smak mozna pic samo jak i doskonale pasuje do smazonych mies Wojtek

  • tim

    Chciałem zamówić wina u Mielżyńskiego ale spotkało mnie wielkie rozczarowanie: po info z mailem, że skontaktują się w ciągu 24h, że dziękują za zamówienie itd. cisza przez dwa tygodnie. Telefon komórkowy odpowiadający za sklep online to automatyczna sekretarka. Dawno już nie widziałem takiego zlewania klientów.