Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 7

Komentarze

Nowy, siódmy numer Fermentu już jest w drodze do Prenumeratorów i ponad 50 zaprzyjaźnionych sklepów winiarskich. A w nim aż 172 strony od Waszych ulubionych autorów i oceny blisko 400 win na Święta i Karnawał.

Tematem numeru są kobiety w świecie wina, a także wina typowo świąteczne – musująca cava, mocarne amarone i deserowy tokaj.

Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina

WINO Z WIDOKIEM

Elementarz Cava
Kontrowersje Cava – Krzysztof Dobryłko i Sławomir Sochaj spierają się o kondycję katalońskich musiaków
Elementarz Amarone
Kontrowersje Amarone – Szlachcic (Tomasz Prange-Barczyński) czy ściema (Wojciech Bońkowski)?
Elementarz Tokaj
Kontrowersje Tokaj – Maciej Nowicki (za) i Kuba Janicki (przeciw) po dwóch stronach barykady

TEMAT NUMERU – Szare eminencje – kobiety w świecie wina

Rozmowa Fermentu – z Mariną Marcarino, właścicielką winiarni Punset i dyrektorką stowarzyszenia Albeisa, rozmawia Maciej Świetlik
Urodzić kobiety – Ewa Rybak rozmawia z polskimi sommelierkami i menadżerkami firm z branży winiarskiej
Gender w restauracji – Tomasz Prange-Barczyński zastanawia się, dlaczego wciąż mamy w Polsce tak mało sommelierek
Wywiad z Dorli Muhr, twórczynią czołowej agencji marketingowej Wine & Partners – rozmawia Wojciech Bońkowski.

IKONY WINA

Marilisa Allegrini Szczęściara pracująca – wywiad Karoliny Rychter

REPORTAŻE

Wojciech Bońkowski Tokaj w czyśccu
Maciej Nowicki Śmierć w Neapolu
Sławomir Sochaj Douro: jak pączki w maśle
Tomasz Prange-Barczyński Silvaner: klasyka i rock and roll
Maciej Świetlik Czterdziestolatek: co słychać w Alto Adige

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Dlaczego Polacy kochają cukier w winie

POLSKI RYNEK
Sławomir Sochaj Spóźniona zmiana, czyli jak Wrocław pozostał w tyle polskiego świata wina
Maciej Świetlik Zły dotyk: jak (nie) opowiadać o winie

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity o buraku
Gieno Mientkiewicz o fałszerstwach słynnych serów
Kuba Janicki Bohater do pary: kapusta
Fokus na: Bottligieria 1881 – o restauracji pisze Kuba Janicki
W tym sezonie polecamy

TRENDY

Tomasz Prange-Barczyński Narciarstwo w krainie kernera
Sławomir Sochaj Na językach: street foodowa nostalgia
Ambasador Australii w RP – Paul Wojciechowski – rozmawia o winie z Maciejem Świetlikiem

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk O starych i nowych oznaczeniach wieku koniaków

PERSPEKTYWY
Ludwik Lewin – O jabłkowej sztuce Bretanii
Wojciech Bońkowski – #WineToo
Tomasz Prange-Barczyński – Narodziny legendy?
Sławomir Sochaj – Dramat milionera

ZAKUPY
Blisko 50 stron z wyborem najlepszych win (i destylatów) na rynku. Oceniamy m.in. ponad 50 cav dostępnych na polskim rynku, amarone oraz wytrawne i słodkie tokaje.

TAM BYLIŚMY

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.