Ferment – numer 5
Minął roku od debiutu Fermentu! Pora na kolejny, piąty już numer, który właśnie dociera do naszych prenumeratorów i wybranych punktów sprzedaży w całej Polsce (sprawdźcie listę sklepów, wine barów i restauracji, w których nas znajdziecie). W nim aż 148 stron tekstów od Waszych ulubionych autorów i mnóstwo recenzji win wartych zakupu! Tematem numeru są rodzinne historie. Piszemy też m.in. o winach z Riojy i rosé! Zachęcamy do zakupu i lektury!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej o Słowojadach
O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj
ELEMENTARZ
Elementarz Rosé
Kontrowersje – dwugłos Ewy Wieleżyńskiej i Tomasz Prange-Barczyńskiego w sprawie win różowych
Elementarz Rioja
Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Maciej Świetlik spierają się o najsłynniejszy region Hiszpanii
TEMAT NUMERU: RODZINNE HISTORIE
Rozmowa Fermentu – z Robertem Makłowiczem i jego synem Mikołajem rozmawia Ewa Rybak
Na początku był makaron – z autorką książek o włoskiej kulturze i felietonów kulinarnych Tessą Capponi-Borawską oraz jej córką Flavią, szefową kuchni z restauracji Opasły Tom, rozmawia Agnieszka Drotkiewicz
Spokojni dwudziestoletni – Marek Bieńczyk o tym, dlaczego najlepszym rozwiązaniem prorodzinnym w winiarstwie okazują się jedynacy
Awantura o futro – Tomasz Prange-Barczyński o konfliktach targających rodzinnymi biznesami winiarskimi
Jak brat z siostrą – Sławomir Sochaj o skomplikowanych relacjach rodzeństwa Niepoortów
REPORTAŻE
Romania – o zmianach w ciągle mało znanym regionie północnych Włoch donosi Maciej Nowicki
Armenia – Maciej Świetlik opisuje dziką podróż przez jedną z ojczyzn wina
Mołdawia – Tomasz Prange-Barczyński o rewolucji winiarskiej nad Dniestrem i Prutem
Polskie drogi – sylwetki winiarzy Dolnego Śląska przybliża Maciej Nowicki
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro – Szkiełko i oko
Fakty i mity – Natalia Osiatyńska tym razem o czosnku
Bohater do pary – Ewa Wieleżyńska o tuńczyku
W tym sezonie polecamy najlepsze miejsca na winnej mapie Polski
TRENDY
Fine dining – Norbert Dudziński o dwóch panach, okularach i Domaine Leroy
Na językach – Sławomir Sochaj sprawdza, czy naprawdę czeka nas ostatnie lato z humusem
Kto kocha rioję? – z Łukaszem Bogumiłem, sommelierem sieci sklepów Winestory, rozmawia Wojciech Bońkowski
INNE FERMENTACJE
Piwo – Kacper Stasica o grodziszach i polskich porterach bałtyckich
Polskie wódki gatunkowe – Łukasz Klesyk o raju dla koneserów w… PRL-u
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Augustyn – Trojak – Michał
Tomasz Prange-Barczyński – Umiłowanie obcych
Ludwik Lewin – Kulturalne konfrontacje
Sławomir Sochaj – Dźwięk beczkowej duszy
Wojciech Bońkowski – Perły koloru koralowego
BURZA W KIELISZKU – Marek Bieńczyk i Wojciech Bońkowski rozmawiają o Jean-Louis Chave Hermitage Blanc 2004
ZAKUPY – 50 stron z wyborem najlepszych win na rynku. Polecamy m.in. wina różowe i riojy.