Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 5

Komentarze

Minął roku od debiutu Fermentu! Pora na kolejny, piąty już numer, który właśnie dociera do naszych prenumeratorów i wybranych punktów sprzedaży w całej Polsce (sprawdźcie listę sklepów, wine barów i restauracji, w których nas znajdziecie). W nim aż 148 stron tekstów od Waszych ulubionych autorów i mnóstwo recenzji win wartych zakupu! Tematem numeru są rodzinne historie. Piszemy też m.in. o winach z Riojy i rosé! Zachęcamy do zakupu i lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej o Słowojadach

O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj

ELEMENTARZ
Elementarz Rosé
Kontrowersje – dwugłos Ewy Wieleżyńskiej i Tomasz Prange-Barczyńskiego w sprawie win różowych
Elementarz Rioja
Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Maciej Świetlik spierają się o najsłynniejszy region Hiszpanii

TEMAT NUMERU: RODZINNE HISTORIE
Rozmowa Fermentu – z Robertem Makłowiczem i jego synem Mikołajem rozmawia Ewa Rybak
Na początku był makaron – z autorką książek o włoskiej kulturze i felietonów kulinarnych Tessą Capponi-Borawską oraz jej córką Flavią, szefową kuchni z restauracji Opasły Tom, rozmawia Agnieszka Drotkiewicz
Spokojni dwudziestoletni 
Marek Bieńczyk o tym, dlaczego najlepszym rozwiązaniem prorodzinnym w winiarstwie okazują się jedynacy
Awantura o futro – Tomasz Prange-Barczyński o konfliktach targających rodzinnymi biznesami winiarskimi
Jak brat z siostrą – Sławomir Sochaj o skomplikowanych relacjach rodzeństwa Niepoortów

REPORTAŻE
Romania – o zmianach w ciągle mało znanym regionie północnych Włoch donosi Maciej Nowicki
Armenia – Maciej Świetlik opisuje dziką podróż przez jedną z ojczyzn wina
Mołdawia – Tomasz Prange-Barczyński o rewolucji winiarskiej nad Dniestrem i Prutem
Polskie drogi – sylwetki winiarzy Dolnego Śląska przybliża Maciej Nowicki

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro – Szkiełko i oko
Fakty i mity – Natalia Osiatyńska tym razem o czosnku
Bohater do pary – Ewa Wieleżyńska o tuńczyku
W tym sezonie polecamy najlepsze miejsca na winnej mapie Polski

TRENDY
Fine dining Norbert Dudziński o dwóch panach, okularach i Domaine Leroy
Na językach – Sławomir Sochaj sprawdza, czy naprawdę czeka nas ostatnie lato z humusem
Kto kocha rioję? – z Łukaszem Bogumiłem, sommelierem sieci sklepów Winestory, rozmawia Wojciech Bońkowski

INNE FERMENTACJE
Piwo – Kacper Stasica o grodziszach i polskich porterach bałtyckich
Polskie wódki gatunkowe 
– Łukasz Klesyk o raju dla koneserów w… PRL-u

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk
– Augustyn – Trojak – Michał
Tomasz Prange-Barczyński – Umiłowanie obcych
Ludwik Lewin – Kulturalne konfrontacje
Sławomir Sochaj – Dźwięk beczkowej duszy
Wojciech Bońkowski – Perły koloru koralowego

BURZA W KIELISZKU – Marek Bieńczyk i Wojciech Bońkowski rozmawiają o Jean-Louis Chave Hermitage Blanc 2004

ZAKUPY – 50 stron z wyborem najlepszych win na rynku. Polecamy m.in. wina różowe riojy.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.