Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 21

Komentarze

Czas na najnowszy, letni numer Fermentu, którego tematem jest wino i woda.

 

Bez wody nie byłoby wina. Co więcej, samo wino to często aż w 90 proc. woda. Potrzebuje jej winorośl, nie obędzie się bez niej żadna winiarnia. Woda i wino funkcjonują obok siebie także w historii i kulturze. W najnowszym numerze piszemy o winnych rzekach świata, winach znad oceanu, suszy, irygacji, a nawet laniu wody w branży winiarskiej.

Znajdziecie w nim także reportaże z Portugalii i Slawonii, raport poświęcony najnowszym rocznikom toskańskich win, winno-kulinarny przewodnik po Kastylii i León, a także panel i elementarz poświęcony verdejo. Oceniamy też dostępne na polskim rynku albariño i niemieckie wina do 60 zł, piszemy dużo o jedzeniu, rozmawiamy ze znanymi winiarzami i mistrzem świata sommelierów.

Żegnamy też Ludwika Lewina, naszego wybitnego autora. W miejscu, gdzie zawsze ukazywał się jego felieton, wspomina go Maciej Świetlik.

Zapraszamy do lektury.

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Woda w winie
Verdejo

Kontrowersje Łukasz Klesyk i Łukasz Gołębiewski spierają się o rozcieńczanie alkoholi, a Inka Wrońska i Tomasz Prange-Barczyński – o verdejo.

TEMAT NUMERU – Woda i wino

Sławomir Sochaj Porozmawiajmy o stresie
Kuba Janicki Wyznania wodoleja
Maciej Świetlik Wina z chłodnej bryzy
Tomasz Prange-Barczyński Z nurtem i pod prąd
Kuba Janicki Hydrozagadka

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Nie pada? I dobrze

REPORTAŻE

Maciej Świetlik Slawonia. Kraina groszkowiny
Sławomir Sochaj Portugalia. Czas odmiany

RAPORT

Tomasz Prange-Barczyński Toskania. Klasycy i bracia mniejsi

PODRÓŻE

Tomasz Prange-Barczyński Hiszpania. Tydzień w Kastylii i León 

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Irygacja. Podlewać czy nie?

IKONY WINA

Z Markiem Almertem, najmłodszym w historii mistrzem świata sommelierów, rozmawia Wojciech Bońkowski

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o Domaine Bizot Echézeaux Grand Cru 2012

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro O winie, wodzie i smaku
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O pomidorze
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Ryba i przyjaciele
Kuba Janicki Bohater do pary. Wino nad wodą
Wojciech Bońkowski Fokus na Nobu 

TRENDY

Inka Wrońska rozmawia z Kamilem Barczentewiczem
Sławomir Sochaj Na językach. Mity drugiego stopnia
W tym sezonie polecamy

INNE FERMENTACJE

Łukasz Klesyk H2WOW!

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk – Brud nature
Wojciech Bońkowski – Trzymać się wina
Maciej ŚwietlikLudwik Lewin 1944–2022
Ewa Rybak – Demokratyczny mus
Sławomir Sochaj – Wino po Buczy

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z cenionych hiszpańskich szczepów – albariño i verdejo – oraz niemieckie wina do 60 zł. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

 

 

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam