Ferment – numer 21
Czas na najnowszy, letni numer Fermentu, którego tematem jest wino i woda.
Bez wody nie byłoby wina. Co więcej, samo wino to często aż w 90 proc. woda. Potrzebuje jej winorośl, nie obędzie się bez niej żadna winiarnia. Woda i wino funkcjonują obok siebie także w historii i kulturze. W najnowszym numerze piszemy o winnych rzekach świata, winach znad oceanu, suszy, irygacji, a nawet laniu wody w branży winiarskiej.
Znajdziecie w nim także reportaże z Portugalii i Slawonii, raport poświęcony najnowszym rocznikom toskańskich win, winno-kulinarny przewodnik po Kastylii i León, a także panel i elementarz poświęcony verdejo. Oceniamy też dostępne na polskim rynku albariño i niemieckie wina do 60 zł, piszemy dużo o jedzeniu, rozmawiamy ze znanymi winiarzami i mistrzem świata sommelierów.
Żegnamy też Ludwika Lewina, naszego wybitnego autora. W miejscu, gdzie zawsze ukazywał się jego felieton, wspomina go Maciej Świetlik.
Zapraszamy do lektury.
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Woda w winie
Verdejo
Kontrowersje – Łukasz Klesyk i Łukasz Gołębiewski spierają się o rozcieńczanie alkoholi, a Inka Wrońska i Tomasz Prange-Barczyński – o verdejo.
TEMAT NUMERU – Woda i wino
Sławomir Sochaj Porozmawiajmy o stresie
Kuba Janicki Wyznania wodoleja
Maciej Świetlik Wina z chłodnej bryzy
Tomasz Prange-Barczyński Z nurtem i pod prąd
Kuba Janicki Hydrozagadka
Maciej Świetlik Slawonia. Kraina groszkowiny
Sławomir Sochaj Portugalia. Czas odmiany
RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Toskania. Klasycy i bracia mniejsi
PODRÓŻE
Tomasz Prange-Barczyński Hiszpania. Tydzień w Kastylii i León
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Irygacja. Podlewać czy nie?
IKONY WINA
Z Markiem Almertem, najmłodszym w historii mistrzem świata sommelierów, rozmawia Wojciech Bońkowski
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Domaine Bizot Echézeaux Grand Cru 2012
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro O winie, wodzie i smaku
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O pomidorze
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Ryba i przyjaciele
Kuba Janicki Bohater do pary. Wino nad wodą
Wojciech Bońkowski Fokus na Nobu
TRENDY
Inka Wrońska rozmawia z Kamilem Barczentewiczem
Sławomir Sochaj Na językach. Mity drugiego stopnia
W tym sezonie polecamy
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk H2WOW!
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Brud nature
Wojciech Bońkowski – Trzymać się wina
Maciej Świetlik – Ludwik Lewin 1944–2022
Ewa Rybak – Demokratyczny mus
Sławomir Sochaj – Wino po Buczy
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z cenionych hiszpańskich szczepów – albariño i verdejo – oraz niemieckie wina do 60 zł. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.