Ferment – numer 19
To nie jest zwykły zimowy numer Fermentu, to numer najzimniejszy z zimnych, w którym piszemy o modzie na wina z chłodnego klimatu.
Co to właściwie znaczy w świecie wina cool climate? Które z chłodnych regionów są na fali? Co słychać na mroźnych peryferiach winiarskiego świata. W jakich temperaturach serwować wino? Na czym polega fenomen win lodowych i tych pochodzących z górskich regionów? Jakie znaczenia ma temperatura jedzenia i koktajli? O tym wszystkim piszemy w sekcji poświęconej głównemu tematowi numeru. W najnowszym numerze znajdziecie też reportaż z Margaux, raport najnowszych roczników w Barolo i Barbaresco, winno-kulinarne przewodniki po Madrycie i Sycylii, a także panele i elementarze poświęcone winom musującym spod znaku brut nature, Sycylii i Alto Adige. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu i felietony Waszych ulubionych autorów. Gorąco (choć chłodno jednocześnie) zapraszamy do lektury!
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Alto Adige
Brut nature
Kontrowersje – Tomasz Prange-Barczyński spiera się z Maciejem Świetlikiem o Alto Adige, a z Kubą Janickim o wina musujące spod znaku brut nature.
TEMAT NUMERU – Wino i zimno
Sławomir Sochaj Dzień dobry, czy są może wina z chłodnego klimatu?
Maciej Nowicki Skandynawi(n)a
Maciej Świetlik Globalne ochłodzenie
Kuba Janicki Odpowiedni dać winu stopień
Tomasz Prange-Barczyński Przewodnik po winach górskich
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Wespół w zespół
REPORTAŻE
Wojciech Bońkowski Margaux – 56
Sławomir Sochaj Raport: najnowsze roczniki w Barolo i Barbaresco
PODRÓŻE
Tomasz Prange-Barczyński Tydzień na Sycylii
Małgosia Minta Weekend w Madrycie
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Wina lodowe. Mroźna słodycz
IKONY WINA
Z Pierangelo Tommasim, dyrektorem zarządzającym Tommasi Wine Estates, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Henri Bonneau Châteauneuf-du-Pape Cuvée Spéciale 1998
W SKRÓCIE
Tejo na święta
Kalifornia. W poszukiwaniu chłodu
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Lód i wino, wino i lud
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O mrożeniu
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Na chłodno
Kuba Janicki Bohater do pary: Coś nowego pod słońcem
TRENDY
Inka Wrońska Elastyczność pinota. Rozmowa z Krzysztofem Fedorowiczem z Winnicy Miłosz
Sławomir Sochaj Na językach. Grzaniec z sauternes
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Kostki zostały rzucone!
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Szlak Drugiej Armii
Wojciech Bońkowski – Mineralny jęzor lodowca
Ludwik Lewin – Czucie, wiara i lód
Ewa Rybak – Igła
Sławomir Sochaj – Wietrzenie terroir
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Alto Adige i Sycylii. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.