Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 19

Komentarze

To nie jest zwykły zimowy numer Fermentu, to numer najzimniejszy z zimnych, w którym piszemy o modzie na wina z chłodnego klimatu.

 

Co to właściwie znaczy w świecie wina cool climate? Które z chłodnych regionów są na fali? Co słychać na mroźnych peryferiach winiarskiego świata. W jakich temperaturach serwować wino? Na czym polega fenomen win lodowych i tych pochodzących z górskich regionów? Jakie znaczenia ma temperatura jedzenia i koktajli? O tym wszystkim piszemy w sekcji poświęconej głównemu tematowi numeru. W najnowszym numerze znajdziecie też reportaż z Margaux, raport najnowszych roczników w Barolo i Barbaresco, winno-kulinarne przewodniki po Madrycie i Sycylii, a także panele i elementarze poświęcone winom musującym spod znaku brut nature, Sycylii i Alto Adige. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu i felietony Waszych ulubionych autorów. Gorąco (choć chłodno jednocześnie) zapraszamy do lektury!

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Alto Adige
Brut nature

Kontrowersje – Tomasz Prange-Barczyński spiera się z Maciejem Świetlikiem o Alto Adige, a z Kubą Janickim o wina musujące spod znaku brut nature.

TEMAT NUMERU – Wino i zimno

Sławomir Sochaj Dzień dobry, czy są może wina z chłodnego klimatu?
Maciej Nowicki Skandynawi(n)a
Maciej Świetlik Globalne ochłodzenie
Kuba Janicki Odpowiedni dać winu stopień
Tomasz Prange-Barczyński Przewodnik po winach górskich

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Wespół w zespół

REPORTAŻE

Wojciech Bońkowski Margaux – 56
Sławomir Sochaj Raport: najnowsze roczniki w Barolo i Barbaresco

PODRÓŻE

Tomasz Prange-Barczyński Tydzień na Sycylii
Małgosia Minta Weekend w Madrycie

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Wina lodowe. Mroźna słodycz

IKONY WINA

Z Pierangelo Tommasim, dyrektorem zarządzającym Tommasi Wine Estates, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Henri Bonneau Châteauneuf-du-Pape Cuvée Spéciale 1998

W SKRÓCIE

Tejo na święta
Kalifornia. W poszukiwaniu chłodu

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Lód i wino, wino i lud
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O mrożeniu
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Na chłodno
Kuba Janicki Bohater do pary: Coś nowego pod słońcem

TRENDY

Inka Wrońska Elastyczność pinota. Rozmowa z Krzysztofem Fedorowiczem z Winnicy Miłosz
Sławomir Sochaj Na językach. Grzaniec z sauternes

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Kostki zostały rzucone!

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Szlak Drugiej Armii
Wojciech Bońkowski – Mineralny jęzor lodowca
Ludwik Lewin – Czucie, wiara i lód
Ewa Rybak – Igła
Sławomir Sochaj – Wietrzenie terroir

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Alto Adige i Sycylii. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam