Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 18

Komentarze

Światło dzienne ujrzał właśnie 18., jesienny numer Fermentu! Jego głównym tematem jest wino i społeczna odpowiedzialność.

Społeczna funkcja wina miewa różny wymiar – zaczyna się od najprostszych gestów i działań charytatywnych, a kończy na dużych projektach, które pozwalają na niwelowanie różnic w dochodach, resocjalizację więźniów i osób uzależnionych od narkotyków, czy pomoc winogrodnikom. O tych i wielu innych aspektach oddpowiedzialuości w branży winiarskiej piszemy w najnowszym numerze Fermentu. Znajdziecie w nim także m.in. reportaż z Chile, świętomarciński przewodnik po Środkowej Europie, a także elementarze poświęcone pinot grigio i Chiant Classico. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu, felietony Waszych ulubionych autorów i panele degustacyjne (pinot grigio i Chianti Classico). Zapraszamy do lektury!

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Pinot grigio
Chianti Classico

Kontrowersje Maciej Świetlik i Wojciech Bońkowski spierają się o pinot grigio, a Maciej Nowicki i Tomasz Prange-Barczyński o Chianti Classico.

TEMAT NUMERU – Wino i odpowiedzialność

Tomasz Prange-Barczyński Więźniowie w winnicy
Sławomir Sochaj Niewidzialni
Dariusz Klimczak Na równoważni
Maciej Świetlik Kolektywiści
Inka Wrońska Dobrzy ludzie, dobre win

REPORTAŻE

Joanna Broniewska Chile. Reinterpretacje – wina australn

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Wespół w zespół

PODRÓŻE

Tomasz Prange-Barczyński Tydzień w Mitteleuropie. Gęś na pograniczu
Inka Wrońska Weekend w San Remo. Volare, pesto i pigat

RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Tydzień w Dolnej Austrii. Szlakiem veltlinera

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Etyka. Zaraźliwa odpowiedzialność

IKONY WINA

Z Justine Tesseron, przedstawicielką trzeciego pokolenia właścicieli Château Pontet-Canet, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o F.X. Pichler Riesling Smaragd Unendlich 2015

PRZY STOLE

Inka Wrońska Austria i Azja
Tadeusz Pióro Delektuj się odpowiedzialnie
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O ryżu
Inka Wrońska Rondel z filmami
Inka Wrońska Przy winie. Na salonach, Rozmowa z Jakubem Borawskim
Kuba Janicki Bohater do pary: Nie wylewaj waćpan wina

TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Moda na bok

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Tequila. Błękitna rapsodia

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Bezbronni i zahartowani
Wojciech Bońkowski – W moralnym mroku
Ludwik Lewin – Wino jest bez winy
Ewa Rybak – Osobowość wyspy
Sławomir Sochaj – Objawienie w Monacorze

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Chianti Classico i z odmiany pinot grigio. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.