Ferment – numer 18
Światło dzienne ujrzał właśnie 18., jesienny numer Fermentu! Jego głównym tematem jest wino i społeczna odpowiedzialność.
Społeczna funkcja wina miewa różny wymiar – zaczyna się od najprostszych gestów i działań charytatywnych, a kończy na dużych projektach, które pozwalają na niwelowanie różnic w dochodach, resocjalizację więźniów i osób uzależnionych od narkotyków, czy pomoc winogrodnikom. O tych i wielu innych aspektach oddpowiedzialuości w branży winiarskiej piszemy w najnowszym numerze Fermentu. Znajdziecie w nim także m.in. reportaż z Chile, świętomarciński przewodnik po Środkowej Europie, a także elementarze poświęcone pinot grigio i Chiant Classico. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu, felietony Waszych ulubionych autorów i panele degustacyjne (pinot grigio i Chianti Classico). Zapraszamy do lektury!
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Pinot grigio
Chianti Classico
Kontrowersje – Maciej Świetlik i Wojciech Bońkowski spierają się o pinot grigio, a Maciej Nowicki i Tomasz Prange-Barczyński o Chianti Classico.
TEMAT NUMERU – Wino i odpowiedzialność
Tomasz Prange-Barczyński Więźniowie w winnicy
Sławomir Sochaj Niewidzialni
Dariusz Klimczak Na równoważni
Maciej Świetlik Kolektywiści
Inka Wrońska Dobrzy ludzie, dobre win
REPORTAŻE
Joanna Broniewska Chile. Reinterpretacje – wina australn
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Wespół w zespół
PODRÓŻE
Tomasz Prange-Barczyński Tydzień w Mitteleuropie. Gęś na pograniczu
Inka Wrońska Weekend w San Remo. Volare, pesto i pigat
RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Tydzień w Dolnej Austrii. Szlakiem veltlinera
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Etyka. Zaraźliwa odpowiedzialność
IKONY WINA
Z Justine Tesseron, przedstawicielką trzeciego pokolenia właścicieli Château Pontet-Canet, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o F.X. Pichler Riesling Smaragd Unendlich 2015
PRZY STOLE
Inka Wrońska Austria i Azja
Tadeusz Pióro Delektuj się odpowiedzialnie
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O ryżu
Inka Wrońska Rondel z filmami
Inka Wrońska Przy winie. Na salonach, Rozmowa z Jakubem Borawskim
Kuba Janicki Bohater do pary: Nie wylewaj waćpan wina
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Moda na bok
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Tequila. Błękitna rapsodia
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Bezbronni i zahartowani
Wojciech Bońkowski – W moralnym mroku
Ludwik Lewin – Wino jest bez winy
Ewa Rybak – Osobowość wyspy
Sławomir Sochaj – Objawienie w Monacorze
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Chianti Classico i z odmiany pinot grigio. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.