Ferment – numer 17
Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafia właśnie nowy, letni numer Fermentu. Jego głównym tematem jest sztuka etykiety.
Rola etykiety w świecie wina stale rośnie. Jej wpływ na sprzedaż wina jest coraz lepiej poznany od strony naukowej, a za projekty graficzne coraz częściej odpowiadają rozchwytywane agencje marketingowe i designerzy. Dzisiejsi klienci mogą już przebierać w tysiącach odważnycg etykiet i wybrać tę, która trafi w ich emocje i gusta. O tym wszystkim i o wielu innych aspektach sztuki etykiety piszemy w najnowszym numerze Fermentu. Znajdziecie w nim także reportaże z Grecji, Chorwacji i Prowansji. Grecję i Chorwację rozkładamy także na czynniki pierwsze w naszych elementarzach. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu, felietony Waszych ulubionych autorów i trzy panele degustacyjne (pét-naty, Grecja i Chorwacja). Zapraszamy do lektury!
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Grecja
Chorwacja
Kontrowersje – Maciej Nowicki i Kuba Janicki spierają się o pét-naty
TEMAT NUMERU – Sztuka etykiety
Sławomir Sochaj Wstęp do etykietologii
Maciej Świetlik Zdefiniować wino. Rozmowa z Javierem Eubą i Danielem Moralesem z hiszpańskiego studia Moruba
Tomasz Prange-Barczyński Seks, naziści i Pantone 137
Maciej Świetlik Z etykietą na bakier
REPORTAŻE
Wojciech Bońkowski Grecja. Złoty świt
Michał Kramar Chorwacja. Z Osijekiem aż po grób!
Wojciech Bońkowski Francja. Pod skrzydłami aniołów
W SKRÓCIE
Kalifornia. Louis M. Martini na medal
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Eksperymenty. Praca u podstaw
PODRÓŻE
Tydzień w Bordeaux. W krainie zamków – o tym, co zobaczyć, gdzie zjeść i napić się w Bordeaux pisze Tomasz Prange-Barczyński
RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Tydzień w Dolnej Austrii. Szlakiem veltlinera
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Etykiety. Świadectwo urodzenia
IKONY WINA
Z hrabią Francesco Marone Cinzano z Col d’Orcia, winiarni, która od dziesięcioleci robi bardzo tradycyjne brunello di montalcino, nie odżegnując się jednak od innowacji, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński.
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Frank Cornelissen Magma 2016 z Etny.
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Obietnica szczęścia
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O tym – w czym
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Restauracja reaktywacja.
Inka Wrońska Przy winie. Na salonach, Rozmowa z Jakubem Borawskim
Kuba Janicki Bohater do pary: Wino x do marchewki i y
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Odklejona etykiet
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wódka. Imperium kontratakuje
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Precyzyjna mechanika nieba
Wojciech Bońkowski – Nalepkopijcy
Ludwik Lewin – Etykieta też może nabić w butelkę
Ewa Rybak – Twarz
Sławomir Sochaj – Ecce vino
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Chorwacji, Grecji i pét-naty. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.