Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 17

Komentarze

Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafia właśnie nowy, letni numer Fermentu. Jego głównym tematem jest sztuka etykiety.

 

Rola etykiety w świecie wina stale rośnie. Jej wpływ na sprzedaż wina jest coraz lepiej poznany od strony naukowej, a za projekty graficzne coraz częściej odpowiadają rozchwytywane agencje marketingowe i designerzy. Dzisiejsi klienci mogą już przebierać w tysiącach odważnycg etykiet i wybrać tę, która trafi w ich emocje i gusta. O tym wszystkim i o wielu innych aspektach sztuki etykiety piszemy w najnowszym numerze Fermentu. Znajdziecie w nim także reportaże z Grecji, Chorwacji i Prowansji. Grecję i Chorwację rozkładamy także na czynniki pierwsze w naszych elementarzach. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu, felietony Waszych ulubionych autorów i trzy panele degustacyjne (pét-naty, Grecja i Chorwacja). Zapraszamy do lektury!

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Grecja
Chorwacja

Kontrowersje Maciej Nowicki i Kuba Janicki spierają się o pét-naty

TEMAT NUMERU – Sztuka etykiety

Sławomir Sochaj Wstęp do etykietologii
Maciej Świetlik Zdefiniować wino. Rozmowa z Javierem Eubą i Danielem Moralesem z hiszpańskiego studia Moruba
Tomasz Prange-Barczyński Seks, naziści i Pantone 137
Maciej Świetlik Z etykietą na bakier

REPORTAŻE

Wojciech Bońkowski Grecja. Złoty świt
Michał Kramar Chorwacja. Z Osijekiem aż po grób!
Wojciech Bońkowski Francja. Pod skrzydłami aniołów

W SKRÓCIE
Kalifornia. Louis M. Martini na medal

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Eksperymenty. Praca u podstaw

PODRÓŻE
Tydzień w Bordeaux. W krainie zamków – o tym, co zobaczyć, gdzie zjeść i napić się w Bordeaux pisze Tomasz Prange-Barczyński

RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Tydzień w Dolnej Austrii. Szlakiem veltlinera

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Etykiety. Świadectwo urodzenia

IKONY WINA

Z hrabią Francesco Marone Cinzano z Col d’Orcia, winiarni, która od dziesięcioleci robi bardzo tradycyjne brunello di montalcino, nie odżegnując się jednak od innowacji, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński.

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Frank Cornelissen Magma 2016 z Etny.

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Obietnica szczęścia
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O tym – w czym
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Restauracja reaktywacja.
Inka Wrońska Przy winie. Na salonach, Rozmowa z Jakubem Borawskim
Kuba Janicki Bohater do pary: Wino x do marchewki i y
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Odklejona etykiet

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wódka. Imperium kontratakuje

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Precyzyjna mechanika nieba
Wojciech Bońkowski – Nalepkopijcy
Ludwik Lewin – Etykieta też może nabić w butelkę
Ewa Rybak – Twarz
Sławomir Sochaj – Ecce vino

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Chorwacji, Grecji i pét-naty. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.