Co się je w Opasłym Tomie?
Już za tydzień pierwsza edycja Fine Dining Week. Wraz z Restaurant Week Polska zapraszamy do raju dla smakoszy. Do wyboru ponad 20 restauracji w Warszawie i Krakowie, a 5-daniowe menu na najwyższym poziomie zjecie za 119 zł! (Szczegóły tutaj).
Winicjatywa ma przyjemność patronować temu wydarzeniu. W ramach naszego cyklu „Co się je w…” prezentujemy wybrane restauracje uczestniczące w festiwalu. Na pierwszy ogień Opasły Tom – ulubiona restauracja warszawskich smakoszy. W miejscu dawnego Café Snob i księgarni Państwowego Instytutu Wydawniczego przy ul. Foksal 17 od kilku sezonów autorską kuchnię prezentuje Agata Wojda – jedna z czołowych mistrzyń noża i patelni w Polsce.
Jej kuchnia jest bardzo polska, bardzo sezonowa, a jednocześnie bardzo oryginalna. Wojda nie unika odważnych połączeń smakowych takich jak polenta z cytryną, a zarazem próżno u niej szukać molekularnych pianek czy manierystycznych czipsów – dominuje prostota i ogromny szacunek dla najlepszych polskich produktów, nawet tak podstawowych, jak ogórek, maślanka czy kasza. To kuchnia pomysłowa i jednocześnie swojska, osobista i jednocześnie komfortowa, jednym słowem – w najwyższym stopniu zmysłowa. Na podkreślenie zasługuje ponadto perfekcyjna praca restauracji nawet pod nieobecność szefowej kuchni.
A co zjecie w Opasłym Tomie w ramach Fine Dining Week?
Od 23 do 30 sierpnia 5-daniowe menu degustacyjne zjecie w bardzo atrakcyjnej cenie 119 zł (obowiązują rezerwacje tutaj). Polecam też cztery kieliszki wina (88 zł) specjalnie dobrane do tych dań przez trzykrotnego mistrza Polski sommelierów – Tomasza Koleckiego. Dobrane znakomicie – od aperitifowej Cavy od Jané Ventura, przez miły polski akcent (Dom Bliskowice) do musu z pstrąga, aż po absolutnie genialne połączenie ambitnego Furminta Selection od Patriciusa do naprawdę trudnej smakowo gładzicy z cytrynową polentą. Chapeau! Jedynie do kaczki w miodowo-żurawinowym sosie poproście nielegalnie Côtes du Rhône zamiast zbyt lekkiego Pinot Noir z Węgier. Smacznego!
Jadłem i piłem na zaproszenie Opasłego Tomu.