Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Co się je w Na Lato

Komentarze

Wszyscy w Warszawie znają Powiśle, a zatem znają Na Lato. Pozostałym winien jestem krótkie wyjaśnienie. Lokal powstał w 2012 r., pod dobrze znanym adresem – na parterze byłej siedziby partii SLD na ul. Rozbrat 44, w parku Marszałka Edwarda Śmigłego-Rydza. Z miejsca stał się mekką nie tylko wszystkich warszawskich hipsterów, ale i tych ceniących przyjemność spędzania weekendu na leżaku w centrum miasta, pośród drzew, owiewanych przyjemnym wiaterkiem, dzierżąc w ręku piwo, drinka czy niewielką przekąskę.

Na Lato od razu stało się popularne... © warszawa. gazeta.pl
Na Lato od razu stało się popularne… © Gazeta Wyborcza.

Przez kolejne lata na fali rosnącego sukcesu miejsce ewoluowało. Powstała najpierw niewielka, a potem większa kuchnia, pojawił się piec do wypiekania pizzy i własnego pieczywa, sam lokal przeszedł modernizację i powiększył się. Pojawiła się dobra selekcja win, a branża winiarska miała okazję pojawić się tam przy okazji kilku degustacji, chociażby tej.

...zwłaszcza w godzinach wieczornych. © warszawa.gazeta.pl
…zwłaszcza w godzinach wieczornych. © Gazeta Wyborcza.

Na Lato A.D.2015 to już prawdziwy all inclusive. Działa 7 dni w tygodniu od rana do późnych godzin nocnych; z mocną karta dań i win, gdzie zajrzeć można na śniadanie, lunch albo pizzę. Na okonia morskiego albo jagnięcinę. Na pannacottę albo sernik waniliowy. Za wszystko odpowiada megazdolny szef kuchni Michał „Magiel” Myszkiewicz, który doświadczeniem (słynna szkoła Le Cordon Bleu, londyński Swisshôtel, sous-chef w klubie Shoreditch House) mógłby już teraz obdzielić kilku innych dobrych kucharzy.

Michał „Magiel” Myszkiewicz. © Marta Karcz / Kukbuk
Michał „Magiel” Myszkiewicz. © Marta Karcz / Kukbuk.

Na prezentacji wiosennej karty mieliśmy okazję spróbować wielu nowości, którym towarzyszyły wina z oferty Vini e Affini, Vive Le Vin, Winotake, Wines United, Partner Center i Sommelier Dystrybucja. Menu wiosenne ma tą zaletę, że tak naprawdę sygnalizuje lato, dzięki czemu dominują w nim lżejsze dania: sałatki, sałatki z rybami, ryby bez sałatek, sery, owoce morza czy zupy. Pełne menu znajdziecie tutaj. A oto mój subiektywny wybór.

Łosoś z Chrupiącą Skórką Młode Pory i Marchewka / Kremowy Sos z Ikra z Łososia - 37 zł. © Na Lato
Łosoś z chrupiącą skórką / młode pory i marchewka / kremowy sos z ikrą z łososia – 37 zł. © Na Lato.
Wędzone Ryby / Rukiew Wodna / Ikra / Młode Ziemniaki / Vinegret Estragonowy - 25 zł. © Maciej Nowicki
Wędzone ryby / rukiew wodna / ikra / młode ziemniaki / winegret estragonowy – 25 zł. © Maciej Nowicki.
Gnocchi Paryskie P omidorki Wiśniowe / Ricotta / Rukola / Cukinia - 31 zł. © Na Lato
Gnocchi paryskie / pomidorki / ricotta / rukola / cukinia – 31 zł. © Na Lato
Linguine z Owocami Morza Chilli / Cz osnek / Kolendra - 41 zł. © Maciej Nowicki
Linguine z owocami morza / chili / czosnek / kolendra – 41 zł. © Maciej Nowicki.
Foie Gras / Marynowany Rabarbar / Korzenny Chleb - 25 zł. © Maciej Nowicki
Foie gras / marynowany rabarbar / chleb korzenny – 25 zł. © Maciej Nowicki.
Anselma - świetny Piemont od Winotake, nie ma tu słabych typów. © Maciej Nowicki
Anselma – świetny Piemont od Winotake, nie ma tu słabych typów. © Maciej Nowicki.
Doskonały, rześki riesling...ze stanu Waszyngton, USA - od Vive Le Vin. © Maciej Nowicki
Doskonały, rześki riesling ze stanu Waszyngton, USA – od Vive Le Vin. © Maciej Nowicki.
Wielokrotnie o nim pisaliśmy - tym razem świetny wybór do jagnięciny od Vini e Affini. © Maciej Nowicki
Wielokrotnie o nim pisaliśmy – tym razem świetny wybór do jagnięciny. © Maciej Nowicki.
Soczysty ale nieprzerysowany Pinot Noir prosto z Nowej Zelandii - od Wines United. © Maciej Nowicki
Soczysty ale nieprzerysowany Pinot Noir prosto z Nowej Zelandii – od Wines United. © Maciej Nowicki.
Tak naturalny jak tylko się da, różowy, świeży i świetny struktualnie musiak prosto z Austrii. Tego dnia najlepszy wybór do każdego zdań. Znowu Winotake, brawo! © Maciej Nowicki
Naturalne, różowe, świetne bąbelki prosto z Austrii. Tego dnia najlepszy wybór do każdego z dań. Importer Winotake, brawo! © Maciej Nowicki.

Wina i potrawy degustowałem na zaproszenie Na Lato. Pani red. Małgosia Minta – dziękuję za wskazówki dotyczące ułożenia chlebka przy zdjęciu nr 4.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • kielon

    Czy sposób ułożenia chlebka ma wpływ na smak potrawy? ;)