Can Sumoi La Rosa 2022
Can Sumoi La Rosa 2022
O tym, że rower jest idealnym środkiem lokomocji, wiadomo nie od dzisiaj. Okazuje się, że przejażdżka rowerowa czasem pomaga także znaleźć dobre miejsce do założenia winiarni. Tak właśnie było w przypadku znanego katalońskiego winiarza Pepe Raventosa, który właśnie w trakcie takiej wycieczki po okolicznych wzgórzach wypatrzył miejsce, jakiego (wraz ze wspólnikiem Franceskiem Escalą) od pewnego czasu poszukiwał.
Zakup nie był wcale łatwy. W tym samym czasie do zakupu powstałej w 1645 roku posiadłości zgłosił się przedsiębiorca chcący założyć tam… kurzą fermę. Na szczęście właściciel, dowiedziawszy się o planach Raventósa, który zadeklarował produkcję wina z lokalnych odmian, zdecydował się na sprzedaż Can Sumoi właśnie jemu.
Ten nowy rozdział rozpoczął się w 2016 roku, a pierwsze roczniki (2018 i 2019) od razu poznaliśmy w Polsce (więcej o nich przeczytacie w artykule Sławka Sochaja).
Dziś kilka słów o nowym roczniku La Rosa – rosé powstałym z katalońskich szczepów sumoll (60%) i xarel.lo (40%). Z początku nieśmiałe, lekko zredukowane, szybko otwiera się aromatom poziomek i malin, a następnie róż (to zasługa sumoll!). Różane nuty są wyczuwalne też smaku, ale wino jest zbudowane wokół dobrze zaznaczonej, truskawkowo-rabarbarowej kwasowości, przeplatającej się z delikatną goryczką grejpfrutowej skórki. Wszystko dopełnia lekka, brzoskwiniowo- śmietankowa miękkość. Naturalne rosé w eleganckim stylu. ♥♥♥♡
Importerem jest El Catador, dostępne przez internet i w sklepach firmowych w Warszawie za 79 zł.
Żródło wina: Zakup własny autorki.