Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Franck Massard Montsant Vinya Cucut 2018

Komentarze

Sommelierzy, którzy przechodzą na drugą stronę mocy i sami zaczynają robić wino, często odnoszą sukces. Franck Massard, który ze swymi winami zadebiutował niedawno w Polsce, odniósł go, pracując w kilku hiszpańskich regionach jednocześnie.

Franck Massard
Franck Massard. © Naked Wines.

Massard był na przełomie stuleci jednym z najlepszych brytyjskich sommelierów. W 2004 roku postanowił jednak kupić w Prioracie małą winnicę i zająć się winiarstwem. Pierwsze wino wypuścił na rynek w 2007 roku. Dwa lata później zaczął ze wspólnikami robić wina w Terra Alta i Ribeira Sacra, a następnie także w Montsant. Później przyszedł czas na Rías Baixas, Valdeorras i cavę. W międzyczasie systematycznie przechodził na ekologiczną uprawę i nauralistyczną winifikację. Dziś duża część jego win butelkowana jest bez dodatku siarki.

W Montsant Franck Massard jest współwłaścicielem starej parceli carinyeny w Serra Darmos, gdzie powstają wina El Brindis i Vinya Cucut. Niedawno oba pojawiły się w portfolio Vini e Affini/Wine Corner. Na uwagę zasługuje także świetna cava.

Franck Massard Mas Sardana Cava Brut Nature

Franck Massard Mas Sardana Cava Brut Nature

Klasyczny kupaż (xarel.lo, macabeo, parellada) pachnący, jabłkiem, cytrusami, mirabelką i chałką. Nuta drożdżowa jest zaskakująco wyrazista jak na ledwie 14 miesięcy dojrzewania na osadzie. Ostra, cytrusowa kwasowość, słonawy posmak i fajny potencjał gastronomiczny. Świetnie skrojona, kulturalna cava w dobrej cenie (65 zł). ♥♥♥♡+

Franck Massard Montsant El Brindis 2019

Franck Massard Montsant El Brindis 2019

Blend carinyeny i garnachy pochodzących z kilku winnic znajdujących się na wysokości od 500–520 m n.p.m. Tylko 25% wina dojrzewało w dębie. W aromacie dominują ciemne owoce z jeżyną na czele, syrop z malin, śródziemnomorskie zioła i pieprz. Pluszowy, rozgrzany owoc trzyma w pionie mocna kwasowość i ziołowa świeżość. Z solidną materią oraz akcentami umami i czekolady. Gładkie i sycące (75 zł). ♥♥♥♡+

Franck Massard Montsant Vinya Cucut 2018

Franck Massard Montsant Vinya Cucut 2018

Wino z czystej carinyeny pochodzące z działek rosnących na wysokości od 520 do 580 m n.p.m. Dojrzewało 12 miesięcy w 300-litrowych beczkach. Na aromat składają się nuty jeżyny, maliny, lukrecji, goździków i rozgrzanego łupka. Przestrzenne, mięsiste, z nienaganną świeżością, głębią owocu, ziołowym akcentem i sporym potencjałem. Duża klasa (95 zł). ♥♥♥

Wina do kupienia w sklepach Wine Corner oraz wine barze Grono.

Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.