Franck Massard Montsant Vinya Cucut 2018
Sommelierzy, którzy przechodzą na drugą stronę mocy i sami zaczynają robić wino, często odnoszą sukces. Franck Massard, który ze swymi winami zadebiutował niedawno w Polsce, odniósł go, pracując w kilku hiszpańskich regionach jednocześnie.
Massard był na przełomie stuleci jednym z najlepszych brytyjskich sommelierów. W 2004 roku postanowił jednak kupić w Prioracie małą winnicę i zająć się winiarstwem. Pierwsze wino wypuścił na rynek w 2007 roku. Dwa lata później zaczął ze wspólnikami robić wina w Terra Alta i Ribeira Sacra, a następnie także w Montsant. Później przyszedł czas na Rías Baixas, Valdeorras i cavę. W międzyczasie systematycznie przechodził na ekologiczną uprawę i nauralistyczną winifikację. Dziś duża część jego win butelkowana jest bez dodatku siarki.
W Montsant Franck Massard jest współwłaścicielem starej parceli carinyeny w Serra Darmos, gdzie powstają wina El Brindis i Vinya Cucut. Niedawno oba pojawiły się w portfolio Vini e Affini/Wine Corner. Na uwagę zasługuje także świetna cava.
Franck Massard Mas Sardana Cava Brut Nature
Klasyczny kupaż (xarel.lo, macabeo, parellada) pachnący, jabłkiem, cytrusami, mirabelką i chałką. Nuta drożdżowa jest zaskakująco wyrazista jak na ledwie 14 miesięcy dojrzewania na osadzie. Ostra, cytrusowa kwasowość, słonawy posmak i fajny potencjał gastronomiczny. Świetnie skrojona, kulturalna cava w dobrej cenie (65 zł). ♥♥♥♡+
Franck Massard Montsant El Brindis 2019
Blend carinyeny i garnachy pochodzących z kilku winnic znajdujących się na wysokości od 500–520 m n.p.m. Tylko 25% wina dojrzewało w dębie. W aromacie dominują ciemne owoce z jeżyną na czele, syrop z malin, śródziemnomorskie zioła i pieprz. Pluszowy, rozgrzany owoc trzyma w pionie mocna kwasowość i ziołowa świeżość. Z solidną materią oraz akcentami umami i czekolady. Gładkie i sycące (75 zł). ♥♥♥♡+
Franck Massard Montsant Vinya Cucut 2018
Wino z czystej carinyeny pochodzące z działek rosnących na wysokości od 520 do 580 m n.p.m. Dojrzewało 12 miesięcy w 300-litrowych beczkach. Na aromat składają się nuty jeżyny, maliny, lukrecji, goździków i rozgrzanego łupka. Przestrzenne, mięsiste, z nienaganną świeżością, głębią owocu, ziołowym akcentem i sporym potencjałem. Duża klasa (95 zł). ♥♥♥♥
Wina do kupienia w sklepach Wine Corner oraz wine barze Grono.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.