Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Burgundia (i nie tylko) w Lalou

Komentarze

Lalou to młody projekt importerski prowadzony przez Magdę Butkiewicz-Dudzińską i Norberta Dudzińskiego, byłego sommeliera trzygwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze i autora Fermentu. W ofercie Lalou dominuje ukochana przez małżeństwo Burgundia, ale nie brak też innych francuskich regionów. Przedstawiam 16 butelek, w tym doskonałe pozycje z Alzacji, Doliny Loary i Jury.

Dirler-Cadé Crémant d’Alsace Brut Nature Riesling 2016

Bardzo solne bąbelki z mocnym rysem mineralnym. Absolutnie wytrawne, z wtopioną kwasowością – lekka ziemistość przypomina szlachetne cavy, ale wino jest głębsze, mocniej mineralne, długie, bardzo indywidualistyczne. Dobra cena tego mocnego konkuretna wobec szampanów (165 zł). ♥♥♥♥+

 

François Chidaine Montlouis Brut Nature 2019

Bardzo dojrzały gruszkowy owoc tego musującego chenin blanc – nie ma tak ostrej kwasowości jak wiele loarskich bąbelków, za to jaki pyszny! Po chwili w kieliszku ujawnia zaś mineralną, morską głębię. Wspaniałe, wielowymiarowe wino w rewelacyjnej wprost cenie (139 zł). ♥♥♥♥♡

Dirler-Cadé Alsace Grand Cru Riesling Spiegel 2019

Dirler-Cadé uważane jest za najbardziej „niemiecką” w stylu posiadłość w Alzacji, ale tego rieslinga nie sposób pomylić z Mozelą – mocno zbudowany, delikatnie maceracyjny, z wytrawnością złamaną dojrzałą gruszką, pełny, długi, mineralny. Duża klasa w wysokiej cenie (245 zł). ♥♥♥♥+

Marcel Deiss Alsace Engelgarten 2019

Idiomatyczny dla Deissa blend rieslinga, muscat i trzech pinotów. Delikatnie dębowe, bez jednoznacznej definicji szczepu, odchodzi od alzackiego mainstreamu w stronę Burgundii, niektórzy powiedzą wręcz – Rodanu. Ładny wszak rysunek aromatyczny – jabłkowa obierka, skórka chleba. W swojej klasie cenowej jest jednak winem prostym i nieco tępym (225 zł). ♥♥♥♥

Domaine de Montbourgeau L’Étoile Pied de Mont-Augy 2020

Starzone bez utlenienia chardonnay ze stuletnich krzewów dało wino o mocnym bukiecie obitego jabłka i szarlotki, calvadosu, lekko słodkawym posmaku rozwijającym się w stronę nut mineralnych. Zupełnie inne podejście do chardonnay niż prezentuje Burgundia – nie tak napięte i precyzyjne, ale ze świetnym bogactwem owocu (199 zł). ♥♥♥♥

Domaine de Montbourgeau L’Étoile En Banode 2018

Miniwino żółte, czyli chardonnay i savagnin starzone z dostępem powietrza pod warstwą drożdży – mocno pikantne, piernikowe, jedyne w swoim rodzaju i aromatycznie, i fakturalnie, choć w kontekście win jurajskich jest to zaledwie średnia złożoność i struktura (165 zł). ♥♥♥♥

Jonathan Didier Pabiot Pouilly-Fumé Utopia 2020

Złote w kolorze, naturalizujące sauvignon z nutami ananasa i kiwi. Wysoka kwasowość, wino wyraźnie kamienne, nieco tępe, choć unika wad wielu win „niskointerwencyjnych” (286 zł). ♥♥♥♥

François Chidaine Montlouis Les Choisilles 2020

Mało aromatyczny, ale czysty, narysowany ostrą kreską chenin blanc, na podniebieniu zachwyca gęstą, półwytrawną, słoną gruszką. Jeszcze zamknięte (te wina mają ogromny potencjał dojrzewania), ale pokazuje swoją klasę już teraz. Z czasem pojawia się palone masło, ostryga, seler (196 zł). ♥♥♥♥♡

Benoît Ente Bourgogne 2020

Mocny, korpulentny, ściśnięty kwasową obręczą burgund, niedaleko padający od bardziej prestiżowych apelacji takich jak Puligny, gdzie winiarz ma siedzibę. Zielona moc na lekkiej beczkowej podporze; raczej zredukowane niż mocno dębowe czy drożdżowe. Jak na swoją kategorię – iście imponujące, ale też skandalicznie drogie (452 zł). ♥♥♥♥

Domaine Monthélie-Douhairet-Porcheret Meursault Premier Cru Les Santenots 2021

Tradycyjny w rysunku burgund, wyraziście dębowy, cytrynowo ostry, z nutami maślanymi, wręcz gulaszowymi w długim posmaku. Ogromna potęga (kosztem subtelności), wróćcie do niego za 5 lat – na pewno w tym czasie nie potanieje (615 zł). ♥♥♥♥

Jonathan Didier Pabiot Pouilly-Fumé Luminance 2020

Delikatne sałatowe nuty sauvignon blanc, bez pokrzywowej czy „kociej” agresywności. Sporo dojrzałości, wręcz słodyczy, zahacza o marcepan – globalne ocieplenie zawitało nad Loarę. Dobra głębia i czysty profil (209 zł). ♥♥♥♥

Robert Denogent Pouilly-Fuissé La Croix Vieilles Vignes 2020

Bardzo pachnący burgund z mocnymi nutami grejpfruta, kandyzowanej cytryny, wręcz ananasa, ale i wyrazistą wapienną mineralnością. Flirtuje z naturalizmem, zachowując wszak szlachetność (południowej) Burgundii – pełne, sycące, orzechowe, z lekko grzejącym alkoholem (275 zł). ♥♥♥♥

Lucien Aviet Arbois Trousseau Nonceau 2018

Stary styl francuskiego wina – pikantny bukiet, wysoka kwasowość, zaczepne taniny, wyraźny wpływ dębu, ale też muskularna budowa pozwalająca dłużej zachować młodość. Piękna złożoność – mamy i suszone zioła, i płatki róż, i powidła. Świetnie skomponowane i zrównoważone (255 zł). ♥♥♥♥♡

Michel Redde & Fils Pouilly-Fumé Les Bois de Saint-Andelin 2020

Mocna mineralność, wręcz pieprzna krzemienność tego klasycznego (mimo 15 proc. alkoholu) pouilly-fumé. Na podniebieniu orzechowe jak starzony burgund, ale zachowuje świdrującą roślinną świeżość swego szczepu i apelacji. Znakomite wino gastronomiczne – to mocne ciało sprosta każdej pulardzie czy turbotowi (230 zł). ♥♥♥♥+

Domaine Monthélie-Douhairet-Porcheret Volnay Les Serpens 2020

Słoneczny rocznik 2020 z nutami czereśni w czekoladzie, lukrecji, gulaszu z dzika. Na podniebieniu utrzymane w tradycyjnym stylu – ziemiste, gęste, świeże, z owocem przełamanym starzeniem w beczce, ale wciąż mocno obecnym. Świetne (370 zł). ♥♥♥♥+

Famile Isabelle Ferrando Châteauneuf-du-Pape 2020

Mocno dojrzały owoc grenache o świetnej definicji – lekko przydymiony, perfumowany, „burgundzki” styl Rodanu, choć z potężnym ekstraktem, wyczuwalnym alkoholem i ziemistą fakturą. Młodziutkie, ale przystępne do picia już dziś. Jedynie nieco tępa końcówka rozczarowuje w winie tak kosztownym (530 zł).♥♥♥♥+

Win a do kupienia w Lalou Wine Concept w Warszawie.

Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Lalou odkryte kilka miesięcy temu – świetny kontakt z klientem, rekomendacje, chęć dzielenia się wiedzą i przede wszystkim wspaniałe wina, z których każde opowiada inną historię. Chętnie wracam po więcej.