Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Il Paradiso di Frassina: nowa muzyczność

Komentarze

Posadłość Carlo Cignozziego z Montalcino uwagę winomanów zwróciła dwie dekady temu, jako pierwsza bowiem traktowała winorośl i wino dojrzewające w beczkach zbawiennymi wibracjami muzyki Mozarta. (Po naukowych badaniach dowodzących, że ten wpływ istotnie występuje, eksperyment podjęły kolejne winnice na świecie).

© Il Paradiso di Frassina.

Od paru lat Frassina zmieniła kurs na bardziej elegancki, mniej mocarny, a także bardziej naturalistyczny – zmniejszono dawkę siarki, choć wino nie są aż tak skrajne, jak np. Stella di Campalto czy San Polino. Warto okazać im cierpliwość – im starsze, tym gładsze i łatwiejsze w piciu, choć urzekła mnie też energia ostrego jak brzytwa Rosso 2018.

Il Paradiso di Frassina Rosso di Montalcino Gea 2018

Rosso di montalcino lżejsze (to normalne), bardziej świdrujące, głębsze i ciekawsze niż brunello?! Oto ono! Dodajmy do tego odważnie naturalizujący styl z niziutką siarką, jaskrawie czerwonym owocem sangiovese, rześką kwasowością, minimalnymi taninami… Wino balansuje na krawędzi naturalistycznych kontrowersji, ale jest niezwykle dynamiczne (119 zł – rocznik 2020). ♥♥♥♥+

Il Paradiso di Frassina Rosso di Montalcino Gea 2015

Bogatsze i miększe niż degustowany w kieliszku obok rocznik 2018. Kwasowość jak na sangiovese nie taka wysoka, dzięki czemu swoista mineralność, o żelazistym posmaku świeżej krwi, jest na pierwszym planie. Świetne rosso, snuje swoją własną opowieść (119 zł – rocznik 2020). ♥♥♥♥

Il Paradiso di Frassina Maremma Toscana 12 Uve 2011

Idiomatyczny supertoskan Frassiny oparty jest na mieszance sześciu szczepów francuskich (pod wodzą cabernet franc) i sześciu włoskich (sangiovese, ale i rzymski cesanese i emiliańska ancellotta). W porównaniu do Rosso i Brunello tego producenta jest to wino znacznie bogatsze, bardziej śródziemnomorskie, z nutami suszonych w słońcu pomidorów, balsamicznych przetworów, z ziemistymi, całkiem bordoskimi taninami. Pije się to świetnie, choć winu nie brakuje mocy czy wręcz surowości. Włosko-francuska konwersacja czy konfrontacja? Oceńcie sami (175 zł – rocznik 2018). ♥♥♥♥

Il Paradiso di Frassina Maremma Toscana 12 Uve 2015

Ciemniejsza, bardziej mroczna kompozycja niż rocznik 2011 – do głosu dochodzi tu syrah ze swoimi nutami czerwonych owoców. Kontrast toskańskiej ewolucji w beczce i francuskiego tanicznego chłodu jest tu bardziej uwypuklony. Bardzo dobre (175 zł – rocznik 2018). ♥♥♥♥

Il Paradiso di Frassina Brunello di Montalcino 2017

Brunello z rocznika 2017 to jeszcze osesek, a w Paradiso di Frassina, mimo łagodzącego taniny wpływu muzyki Mozarta, wino powstaje z myślą o długim leżakowaniu w butelkach. Na razie mamy więc raczej obietnice niż karesy: w bukiecie kamfora i likierowe owoce, na podniebieniu szeroka wstęga śliwkowego owocu w mocnej garbnikowej ramie. Dzisiaj pije się przyjemniej niż rocznik 2015, ale mimo wszystko czekajcie (239 zł – rocznik 2016). ♥♥♥♥

90 Il Paradiso di Frassina Brunello di Montalcino 2015

Wino w bardziej tradycyjnym, ewolucyjnym stylu niż tutejsze Rosso czy 12 Uve: sporo starego drewna, gorzkich przypraw, może mineralności. Z czasem do głosu dochodzą mocno ekstraktywne taniny, lepiej zaczekać parę lat (239 zł – rocznik 2017). ♥♥♥♥

Wina Il Paradiso di Frassina sprowadza do Polski Vini e Affini. Do kupienia w sklepach Winecorner i sklepie internetowym (kliknij w link z ceną).

Źródło win: degustowane na zaproszenie producenta.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.