Barolo 2016: wielkie a przystępne
– To jest perfekcyjny rocznik – powiedziała o 2016 Enrica Scavino z legendarnej winiarni Paolo Scavino z Castiglione Falletto. – Sezon był długi, bez pogodowych ekstremów, z deszczem we właściwych okresach i łagodnymi zmianami temperatury.
Tę entuzjastyczną opinię potwierdziła większość winiarzy ze wzgórz Langhe oraz oficjalny raport związku lokalnych producentów Albeisa. Opublikowano go przy okazji premiery barolo 2016, w trakcie imprezy Nebbiolo Prima w Albie, w styczniu tego roku.
Charakterystycznymi cechami barolo są zdecydowany, mocny garbnik i wysoka kwasowość. Na tej konstrukcji wspierają się finezyjne nuty aromatyczne, które z wiekiem tworzą niezwykły, złożony bukiet. Dzięki swej strukturze barolo uważane jest za jedno z najbardziej długowiecznych wytrawnych win czerwonych. Na rynek trafia dopiero cztery lata po zbiorach, a otwarcie butelki przed jej dziesiątymi urodzinami uważane jest przez miłośników regionu za dzieciobójstwo. Najlepsze wina z wybitnych roczników mogą przetrwać – odpowiednio przechowywane – nawet pół wieku. Ze względu na ewolucję technik winifikacyjnych (m.in. wprowadzenie oprócz tradycyjnych dużych beczek mniejszych baryłek z francuskiego dębu, w których wino szybciej się układa), a także ocieplenie klimatu, wina ze wzgórz Langhe nadają się do picia wcześniej, niż to bywało w przeszłości. Mimo to barolo pozostaje winem godnym długiego starzenia.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!