Francesco Rinaldi Barolo 2007
Francesco Rinaldi Barolo 2007
Barolo to najsłynniejsze wino włoskie. Ponieważ jest takie słynne i ponieważ drogo kosztuje wyprodukowanie go (m.in. z winnic uzyskuje się mało plonu, a wino musi obowiązkowo leżakować ponad 3 lata), Barolo jest winem drogim. Co prawda niektóre sklepy usiłują nas przekonać, że da się je kupić już za 30 zł, ale nie wierzmy im. Jakość musi kosztować, a Barolo bez jakości jest jak aromat identyczny z naturalnym.
Z drugiej strony nie dajmy się zwariować, że Barolo musi kosztować ponad 200 zł. W cenie 100–140 zł da się znaleźć sensowne butelki. Tak jak to klasyczne, aromatyczne Barolo of Francesco Rinaldiego. Niezbyt ciemny kolor, kwiatowo-wiśniowy bukiet, zadziorne garbniki i kwasowość – to naprawdę typowe Barolo dobrej klasy. Owocu jest dużo dzięki temu, że 2007 był ciepłym rocznikiem, raczej nieprzeznaczonym do długiego starzenia. Od tego wina warto zacząć znajomość z Barolo. Znajomość, która – znając życie – będzie trwała całe życie. (135 zł, Enoteka Polska)
Źrodło wina: zakup własny autora.