Ferment – numer 15
Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafił właśnie 15. numer Fermentu. Jego głównym tematem są skandale w świecie wina.
Znajdziecie w nim m.in. teksty o słynnych fałszerstwach i roli win w prasie plotkarskiej, a także wywiad z detektywem tropiącym podróbki. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Grecji i Szampanii. Do tego solidna dawka wiedzy o Izraelu i Brunello di Montalcino, wybór nowości, felietony Waszych ulubionych autorów, dużo smakowitych tekstów o jedzeniu i świętach. Do tego kompendium wiedzy o wódce. Zapraszamy do lektury!
Na liście miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo, pojawiły się nowe – sprawdźcie koniecznie!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Maciej Nowicki o Brunello do Montalcino
ELEMENTARZE
Izrael
Brunello di Montalcino
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Maciej Nowicki o Brunello do Montalcino
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Kuba Janicki o szampanach wielkich marek
TEMAT NUMERU – Wino i skandale
Na tropie nowoczesnych fałszerzy – Sławomir Sochaj rozmawia z Philipem Moulin – fine wine quality & authentication managerem w londyńskiej firmie importerskiej Berry Bros. & Rudd
Zum Wohl, Glykol – Tomasz Prange-Barczyński o aferze glikolowej z 1985 roku i jej konsekwencjach
Nabici w butelkę i szczęśliwi – Sławomir Sochaj o drugiej stronie fałszerstw, czyli złożonej psychologii oszukanych
Fałszerstwa małe i duże – Z enologiem Piotrem Stopczyńskim rozmawia Maciej Nowicki
Plotki o winie – Inka Wrońska o roli wina w bulwarówkach i portalach plotkarskich
REPORTAŻE
Maciej Świetlik Grecja. Amfora w połowie pełna
Marek Bieńczyk Krug. Rozszerzanie epifanii
Tomasz Prange-Barczyński Sustainability w Kalifornii
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Czas zmian – konsekwencje pandemii w polskim winiarstwie
PODRÓŻE
Weekend w Berlinie – o tym, gdzie zjeść i napić się w stolicy Niemiec pisze Lechosław Olszewski
Tydzień w Dolomitach. Sommelier na stoku – winiarski przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego po Dolomitach
RAPORT
Wojciech Bońkowski Rocznik 2019 w Austrii – najlepszy w historii?
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Smak światła – o świetle, cichym zabójcy wina
Kuba Janicki Albowiem prysły zmysły – o powonieniu w dobie pandemii
IKONY WINA
Z Clovisem Taittingerem, dyrektorem zarządzającym Champagne Taittinger przedstawicielem czwartego pokolenia rodziny, rozmawia Ewa Rybak
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Weingut Keller Abts Erde Riesling 2014
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o herbacie
Inka Wrońska Zgodnie z literą: o ostrej stronie kuchni
Kuba Janicki Bohater do pary: małe skandale świata wina
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o łączeniu win z hot dogiem
Przy winie – Z Guy Savoy, jedną z największych gwiazd współczesnej kuchni francuskiej, rozmawia Ludwik Lewin
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wóda życia
Łukasz Klesyk Studnia ambrozji pełna – historia związku alkoholi ze świętami
PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Co dalej, Polsko?
Ludwik Lewin – Szud-zikiełiks albo vacqueyras a sprawa polska
Ewa Rybak – Mów do mnie jeszcze
Sławomir Sochaj – W końcu dwudzieste!
Marek Bieńczyk – Stephen King włazi na Macharnudo Alto
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku białe wina z Austrii i brunello di Montalcino z rocznika 2015. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.