10 rzeczy o Brunello di Montalcino
…czyli jednym z najbardziej pożądanych win Włoch.
1. Co to takiego? – Słynne czerwone wino z południa Toskanii i jedna z najstarszych włoskich apelacji o statusie DOCG.
2. Gdzie powstaje? – Wokół niewielkiego, urokliwego miasteczka Montalcino, leżącego na wzgórzu o wysokości 564 m n.p.m, opodal starożytnej Via Cassia łączącej Rzym ze Sieną. Najdłuższa, przecinająca centrum starówki ulica liczy zaledwie 650 m. 1200 ha winnic – tyle liczy całe DOCG. Uprawy brunello zajmują tereny o promieniu kilkunastu kilometrów od Montalcino. Północna część, wzdłuż doliny rzeki Ombrone jest chłodniejsza, południowa, w dolinie Orcii – cieplejsza.
3. Co oznacza nazwa? – Brunello di Montalcino oznacza dosłownie „brązowiutkie” z Montalcino. Brunello to nazwa klonu sangiovese (tzw. sangiovese grosso) wyselekcjonowanego w połowie XIX w. przez Clemente Santiego. Jego wnuk, Ferrucio Biondi-Santi zrobił w 1888 r. pierwsze nowoczesne brunello dojrzewające w dębowych beczkach przez 10 lat.
4. Z czego powstaje? – Tylko z sangiovese grosso vel brunello. To jedyna odmiana, z której można robić to wino. Wszelkie domieszki są zabronione prawem, choć w historii regionu dochodziło pod tym względem do wielu oszustw.
5. Jak powstaje? – Zgodnie z przepisami wino oznaczone jako Brunello trafia do sprzedaży w piątym roku po zbiorach (obecnie na rynek wchodzi 2014). Dwa lata z tego okresu musi spędzić w beczce. Riserva dojrzewa rok dłużej. Tradycjonaliści używają do dojrzewania brunello dużych beczek z dębu slawońskiego, moderniści baryłek z Francji. Wielu producentów łączy obie techniki.
6. Jak smakuje brunello? – To wino o średniej budowie, wyrazistych taninach i wysokiej kwasowości. Często ma charakterystyczny aromat czereśni, jeżyn i leśnych owoców. Z czasem zyskuje nuty lukrecji. Najlepsze brunello są bogate w aromaty mineralne.
7. Jaki ma potencjał starzenia? – Mimo długiego dojrzewania wchodzące na rynek 5-letnie brunello jest zazwyczaj zbyt młode do picia. Dla dobrych roczników optymalny czas starzenia to 10-15 lat. Najlepsze wina od wybitnych producentów cieszą podniebienie nawet po 3-4 dekadach.
8. Z czym to pić? – Wyrazisty charakter, mocny garbnik i kwasowość predestynują brunello do łączenia z solidną toskańską kuchnią. W klasycznych parach występuje bistecca alla fiorentina, duszone mięso z dzika, pieczeń wołowa w winnym sosie, ale też dzikie ptactwo, grzyby, trufle i specjalność tej części Toskanii – ser pecorino.
9. Jakie roczniki kupować? – Najlepsze roczniki ostatnich dekad: 2016, 2015, 2010, 2007, 2006, 2004, 1997, 1995, 1990, 1988, 1985, 1980.
10. Najlepsi producenci – Salvioni „La Cerbaiola”, Biondi-Santi, Donatella Cinelli Colombini, Talenti, Lisini, Soldera, Poggio Antico, Col d’Orcia, Uccelliera, Gianni Brunelli, La Fiorita, Siro Pacenti, Poggio di Soto, Silvio Nardi, Conti Costanti, Pieve Santa Restituta, La Rasina, Mastrojanni.