Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Zanurzeni w sieci: Sonoma

Komentarze

Zapraszamy na drugą część cyklu bezpłatnych webinariów Kalifornia – zanurzeni sieci poświęconego winom Kalifornii.

Winnice Sonomy, fot. Trent Erwin

Zinfandel jest symbolem kalifornijskiego winiarstwa. Najlepsze rezultaty daje w ciepłych zakątkach słynnego hrabstwa Sonoma. Paradoksalnie, w tym dużym i zróżnicowanym regionie winiarskim świetne wina powstają także z zimnolubnego pinot noir. O obu odmianach i Sonomie opowiedzą pierwszy polski Master Sommelier, Adam Pawłowski oraz redaktor Winicjatywy i Fermentu Sławomir Sochaj. Na spotkanie zapraszają California Wines Polska i Winicjatywa.

Sonoma to, obok czterokrotnie mniejszej Napa Valley, najbardziej znany region winiarski Kalifornii. Ciągnie się na północ od San Francisco wzdłuż legendarnej drogi nr 101. To bardzo różnorodny obszar o wielu podstrefach klimatycznych. W najcieplejszych miejscach Sonomy doskonale udaje się zinfandel. Przez dziesięciolecia Amerykanie uważali tę odmianę za szczep endemiczny. Dopiero w ostatnich latach dzięki prowadzonemu na szeroką skalę Zin-quest, śledztwu w sprawie zinfandela oraz badaniom DNA dowiedziono, że odmiana pochodzi znad Adriatyku, a słynne włoskie primitivo i chorwacki tribidrag to jej rodzeni bracia.

Dzięki bliskości zimnego oceanu położone bliżej niego subregiony Sonomy są także doskonałym siedliskiem dla pinot noir, który w Sonomie daje charakterystyczne, zmysłowe i niekiedy bardzo eleganckie wina.

W czasie webinarium nasi eksperci zdegustują dwa znakomite wina z Sonomy:

Seghesio Sonoma County Zinfandel 2017 (Mielżyński, 148 zł)

Jamie Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2016 (Terroiryści, 210 zł)

Zachęcamy Państwa do wspólnej degustacji. Będzie nam miło, jeśli na waszych stołach pojawią się te wina lub inne zinfandele i pinot noir z Sonomy.

Zapraszamy w czwartek, 30 kwietnia o 18:00.

Link: https://us04web.zoom.us/j/74038635059

Meeting ID: 740 3863 5059 (potrzebny tylko w przypadku połączenia telefonicznego)

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.