Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Zanurzeni w sieci: Central Coast

Komentarze

Środkowe wybrzeże Kalifornii to fascynująca kraina winiarska o wielu obliczach. Powstają tu świetne wina musujące, wybitne cabernety i pinoty oraz przeciekawe sauvignon blanc. To także jazz w Monterey i ślady kultury bitników w Carmel i na szlaku Big Sur. O wszystkim tym opowiedzą dziennikarka i współautorka książki „Gościnność”, Patrycja Siwiec oraz redaktor naczelny „Fermentu”, Tomasz Prange-Barczyński. Na spotkanie zapraszają California Wines Polska i Winicjatywa.

Big Sur, fot. Cristofer Jeschke

Mimo, że dochodowa Dolina Krzemowa połyka kolejne winnice na południe od San Francisco, okolice Zatoki Santa Cruz, Monterey, Carmel czy Edna Valley pozostają jednymi z najważniejszych regionów winiarskich Kalifornii i Stanów Zjednoczonych. Central Coast ciągnące się między Los Angeles i wspomnianym już Frisco, choć mniej znane niż legendarne doliny Napa i Sonoma, jest źródłem doskonałych win. Równolegle do wybrzeża biegnie Dolina Centralna, z której pochodzi większość gron na popularne i powszechnie dostępne wina ze Słonecznego Stanu.

W czasie piątkowego webinarium dowiecie się wiele także o kulturowym tle tego makroregionu: w Monterey od lat 1950. odbywa się jeden z najważniejszych festiwali jazzowych na świecie. Big Sur, dziki fragment wybrzeża stanowił cel pielgrzymek bitników, a w pobliskim Carmel-by-the-Sea rezydowali poeci i malarze – do dziś z galeriami sztuki mogą tam konkurować tylko wine bary.

Porozmawiamy o sauvignon blanc, odmianie, od której w latach 1960. zaczęła się odbudowa pozycji kalifornijskiego winiarstwa na świecie, o pinot noir z Monterey, wreszcie o różowym zinfandelu, który w latach 1970. zawładnął sercami Amerykanów i do dziś utrzymuje wysoką pozycję w kategorii win popularnych.

W czasie webinarium nasi eksperci zdegustują:

Edna Valley Vineyard, Central Coast Sauvignon Blanc 2017 (Kultowe Alkohole,  58,30 zł)
La Crema Monterey Pinot Noir 2016 (Wine Center, 125 zł)
Beringer California Zinfandel Rosé (Cerville, ok. 45 zł)

Link do webinarium: https://us02web.zoom.us/j/81488587768

Zachęcamy Państwa do wspólnej degustacji. Będzie nam miło, jeśli na waszych stołach pojawią się te lub inne wina z Kalifornii.

Zapraszamy w piątek 08.05 o 18:00!

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Co do Central Coast to we wprowadzeniu zabrakło ważnej informacji, że z tego regionu pochodzą najlepsze w Ameryce wina z odmiany syrah ( ale tez grenache). W zeszłym tygodniu na swoim blogu opisywałem takie właśnie wino z wytwórni Arcadian. A co do pinot noir z Central Coast to dwa takie wina (z wytwórni Calera) też były opisywane na moim blogu.