Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Wywiad: Agata Wojda

Komentarze

Wino o smaku krwi? W biały dzień? Z największą przyjemnością! Z Agatą Wojdą, szefową kuchni w Fest Porcie Czerniakowskim, rozmawia Inka Wrońska

Agata Wojda. © Adam Stępień / Agencja Gazeta

Jak gotuje Wojda?

Prosto, zrozumiale, z dobrych składników. Bezpiecznie i komfortowo. Kuchnia polska i europejska, dalej nie lubię się wychylać.

A co z winem?

To samo. Preferuję wina z naszego regionu, zimnolubne. Moim pierwszym w życiu był niemiecki Liebfraumilch, niebieski z Madonną. Teraz bym tego nie wypiła, choć w Niemczech wciąż gustuję. Oprócz tego Węgry, Austria, Słowenia, Morawy; z Włoch – Piemont. Upodobania ciągle mi się zmieniają, więc niektóre szczepy co jakiś czas idą w odstawkę – teraz na czarnej liście są gewürztraminery i rieslingi.

Czemu rieslingi?

Bo przestałam lubić naftę.

Nie każdy riesling pachnie naftą.

To prawda. Więc dobrze, nie przekreślam ich, po prostu mają chwilową przerwę. Dla mnie wino jest związane ze smakiem jedzenia, z sezonem, z porą roku. Dlatego latem chętnie je piję, tak samo jak lekką, orzeźwiającą Portugalię albo wulkaniczną Sycylię. Jesienią automatycznie odsuwam białe i bąbelki – szukam czegoś cięższego, gęstego, beczkowego, otulającego, pachnącego wanilią, dobrego do picia przy kominku. Zdarza mi się wtedy sięgnąć nawet po Chile. W tym roku ciepło było jeszcze pod koniec października, więc nie wiedziałam, co robić: wracać do tego białego, czy nie wracać?

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!