Wojciech Bońkowski pierwszym polskim Master of Wine
Wojciech Bońkowski pierwszym polskim Master of Wine.
Twórca Winicjatywy, wydawca i współzałożyciel Ferment. Pismo o winie. jest pierwszym Polakiem i jednym z pierwszych Środkowoeuropejczyków z najbardziej (obok Master Sommelier) pożądanym tytułem świata wina!
Wojciech Bońkowski do programu Master of Wine przystąpił w 2016 roku. Otrzyma dyplom z numerem 499 – tylko tyle tytułów MW przyznano od początku istnienia tego wyróżnienia, czyli w ciągu 70 lat.
Dziś na całym świecie jest zaledwie 416 Masters of Wine, przy czym ponad połowa z nich reprezentuje USA i Wielką Brytanię. Z naszej części Europy dotąd tytuł MW zdobyły Rumunka Ana Sapungiu i Czeszka Lenka Sedlačkova (obie jednak pracują w Wielkiej Brytanii) oraz kilku Austriaków, m.in. Andreas Wickhoff (Weingut Bründlmayer), Roman Horvath (Domäne Wachau) i Josef Schuller (Weinakademie Österreich, dobrze znany polskim studentom WSET Diploma).
Studia w Institute of Masters of Wine uznawane są za wyjątkowo wymagające. Składają się z egzaminu wstępnego (wymagane są kwalifikacje takie jak WSET Diploma albo dyplom magistra enologii oraz referencje od innych Masters of Wine), egzaminu po pierwszym roku samodzielnych studiów w formule kwartalnych zjazdów oraz egzaminu końcowego po drugim roku, w ramach którego kandydaci muszą napisać 14 esejów na wylosowane tematy z pięciu działów: uprawa winorośli, produkcja wina i procedury kontroli jakości, rynek wina oraz „tematy współczesne”. Wojciech Bońkowski musiał odpowiedzieć m.in. na takie pytania:
Identify the most important trunk diseases in vineyards around the world. How can they be best controlled and managed?
What have been the most important changes in global wine supply and demand in the past three years and what are their implications?
How and to what extent can a winemaker influence the textural profile of a wine?
Is elitism an inherent problem in the world of wine?
Część praktyczna egzaminu polega na rozpoznaniu w ciemno i szczegółowym opisaniu 36 win. (Pełen zestaw pytań z teorii dostępny tutaj; lista win i pytania z egzaminu degustacyjnego tutaj). W ostatnich latach zdawalność egzaminu końcowego oscylowała wokół 5 proc.
Ostatnim, trzecim etapem studiów jest praca dyplomowa oparta na badaniach własnych na 10 tys. słów. Wojciech Bońkowski zbadał możliwości zastosowania w Tokaju austriackiego modelu klasyfikacji winnic Erste Lagen (praca dostępna tutaj). Pełen biogram Wojciecha – tutaj.